1. Haberler
  2. Diyet
  3. Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapmalıyız?

Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapmalıyız?

Sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız

Sağlıklı beslenmek, insan yaşamının düzenli şekilde yürümesi için gereklidir. Beslenme alışkanlıklarının belli disiplin ve sistem üzerine kurulu olması esastır. Çoğu insanın bu disiplinleri yerine getirmesi zor olsa da alınacak basit tedbirlerle alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Bu kapsamda aşağıdaki tavsiyelerimizi dikkate alarak beslenme konusunda bir disiplin elde edebilirsiniz.

Öğünleri Atlamayın

Beslenme uzmanları tarafından beslenme alışkanlıklarının ara ara yemek değil sık sık yemek olduğu savunulur. Bu nedenle öğünlerin atlanmaması esastır. Çünkü atlanan her bir öğün, diğer öğünde bilinçsiz şekilde tüketim yapmanıza neden olacaktır. Öğünleri çok acıkmadan planlamanız ve atlamadan disipline etmeniz sağlıklı beslenmek anlamında atılacak en önemli adımdır.

Öğünleriniz Mümkün Olduğu Kadar Çeşitli Olsun

Beslenme alışkanlıklarında mümkün olduğu kadar çeşitli beslenmeye özen gösterilmelidir. Beslenme planlarında yer alan besin gruplarında tahıldan sebzeye, süt ve et ürünlerinden meyveye kadar birçok ayrıntıya yer verebilirsiniz. Bunların hepsini tek bir öğünde tüketmeseniz dahi diğer öğünlere yayarak da tüketim yapabilirsiniz.

Bol Bol Meyve ve Sebze Tüketin

Sebze ve meyve çeşitleri, çok miktarda su ve mineral içermesine karşılık düşük kalori miktarına da sahiptir. Bol miktarda ve değişik türlerde sebze ve meyve tüketmeniz, hem kolay kilo vermenizi sağlar, hem de kanser, kalp ve damar hastalıkları gibi rahatsızlıkların önüne geçmenize destek olur. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, mevsimine uygun meyve sebzelerin tüketimini sağlamaktır.

Yağ Tüketimini Mümkün Olduğu Kadar Kısıtlayın

Yağ, birçok sağlık sorununun başlıca nedenidir. Bu nedenle sağlıklı beslenmek için yağdan mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Özellikle tereyağı ya da margarin gibi katı yağların yerine bitkisel yağlar tercih edilmelidir. Bir günde tüketeceğiniz sıvı yağ oranı da en fazla 3 yemek kaşığı ölçüsünde olmalıdır. Bunun yanında yemeklerde kızartma yapmaktansa haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz.

 

Sağlıklı beslenmek için neler yapmalıyız

 

Abur Cubur Yemeye Kısıtlama Getirin

Sağlıksız beslenmenin nedenleri arasında yoğun şekilde abur cubur tüketimi gelir. Abur cubur olarak nitelendirilen yiyecekler arasında hazır yiyecekler ya da ağır tatlı gibi ürünler sayılabilir. Bunlar yoğun şekilde yağ içerdiği için kilo almaya da neden olur. Bunun yanında çeşitli kalp ve damar hastalıklarını da tetikler.

Lifli Besinlerin Tüketimine Önem Verin

Sağlıklı beslenmek için gün içinde aldığınız karbonhidrat oranına dikkat etmeniz gerekir. Şeker oranı yüksek ya da unlu gıdaların tüketilmesinin yerine tokluk hissi veren ve kabızlığı engelleyen lifli gıdaların tüketilmesi çok daha sağlıklıdır. Mercimek, barbunya, nohut gibi besinlerde yoğun şekilde lif bulunur.

Günde 2 Litre Su Tüketin

İnsan hayatı için en önemli besin kaynağı sudur. İnsan günlerce açlığa dayanabilirken susuzluğa ancak birkaç gün dayanabilir. Metabolizmanın sağlıklı şekilde çalışması ve zehirli atıkları kolay bir şekilde dışarı atabilmesi için günlük en az 2 litre su tüketimine ihtiyaç vardır.

Alkolü Azaltın

Alkollü içkilerin insan sağlığı için zararlı etkileri, bilinen bir gerçektir. Alkol tüketiyorsanız sağlıklı beslenmek için bundan vazgeçmeye çalışın. Vazgeçemiyorsanız da alkolü azaltmaya çalışın. Bazı içki çeşitleri sağlıksız olmasının yanında yüksek kalori de içermektedir. Doğal olarak bu içkiler kilo almanıza da neden olur.

Düzenli Egzersiz Yapın

Sağlıklı yaşamın temelinde beslenme alışkanlıkları ile birlikte düzenli egzersiz de yatmaktadır. Bu nedenle mutlaka hazırladığınız bir egzersiz programına göre spor yapın. Bu sayede hem sağlıklı bir yaşam sürecek hem de ideal kilonuza kısa sürede kavuşacaksınız. İdeal kilonuza ulaştıktan sonra bu kiloyu muhafaza etmek de sorun olabilir. Bu soruna çözüm bulmak adına da düzenli egzersiz size yardımcı olacaktır.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir