1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Skolyoz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyoz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyoz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bir diğer bilinen adı omurga eğriliği olan skolyoz hastalığı; pek çok nedene bağlı olarak günümüzde artış gösteren bir rahatsızlıktır. Omurganın sol ya da sağ tarafa doğru eğrilmesi ile temel belirtilerini gösteren hastalık, günümüzde yaygın bir biçimde görülmekte olan ortopedik rahatsızlıklardan bir tanesidir.

Hareket yeteneğinin kısıtlı olması ve hastalık sonucu görülen çeşitli semptomlar sebebiyle;  günlük hayatta konforu düşürme ihtimali olan bir hastalık olan skolyoz, kendiliğinden düzelme ihtimali oldukça düşük olmasından dolayı tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Şimdi skolyoz rahatsızlığının tedavi aşamalarını ve diğer tüm ayrıntılarını inceleyelim:

 Skolyoz Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyoz hastalığı nedir? Yukarıda belirtildiği şekilde omurga eğriliği ile kendini belli eden ortopedik bir rahatsızlıktır. Skolyozun kendi kendine geçme ihtimali çok düşüktür ancak tedavi edilmezse ilerleme ihtimali yüksektir. Bu nedenle çeşitli tedavi yöntemleri olan skolyozun; ilerlemeden müdahalesi önem arz etmektedir.

Özellikle omurgada göğüs ve bel bölgelerinde gözlemlenen duruş bozuklukları ve yana doğru eğrilikler gözlemlenmesine neden olan hastalık; tek başına oluşabileceği gibi, kamburluk ya da kipos gibi rahatsızlıklarla birlikte de gelişebilir.

Skolyozun tedavisi noktasında; hastanın yaşı, ağrının şiddeti, eğriliğin derecesi ve bulunduğu yer gibi pek çok neden etkilidir. Bu sebeple kişisel bir tedavi planı uygulanmalıdır. Muayene ve röntgen sırasında konulacak erken tanı, skolyoz tedavisi açısından oldukça önemlidir. Skolyoz tedavisindeki birkaç temel aşama şu şekildedir:

  • Gözlem
  • Fizik tedavi
  • Korse tedavisi
  • Cerrahi operasyon

Yukarıda verilen tedavi çeşitlerinden ilki olan gözlem aşaması, genelde 20 derece altında bulunan eğriliklerde uygulanır ve zaman içerisinde eğriliğin ne kadar arttığının anlaşılmasını sağlar. Fizik tedavi ve cerrahi operasyon aşamaları; özellikle ilerlemiş vakalarda ve yetişkinlerde uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra çocuk ve yetişkinlerde skolyoz tedavisi için cerrahi operasyon son seçenek olarak değerlendirilir.

Skolyoz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyoz Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurulur?

Skolyoz teşhis ve tedavi süreçleri için ortopedi bölümüne başvurmak gerekmektedir.

Skolyoz Hastalığı Neden Olur?

Skolyoz neden oluşur? Kesin olarak bilinmemekle beraber, sereblal palsi gibi rahatsızlıkların sebep olabileceği bilinmektedir. Skolyoz doğuştan ya da sonradan olabilen bir rahatsızlıktır. Skolyoza neden olan etmenler arasında; diyabet, omurga yaralanmaları, enfeksiyon, vitamin eksiklikleri ve kalıtsal nedenler sebep olabilir.

Skolyoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz hastalığı belirtileri erken dönemde kendini çok fazla belli etmez. İlerleyen dönemlerde ise değişik çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Sırt ağrısı; skolyoz konusunda en yaygın görülen belirtidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte temel bazı skolyoz belirtileri şu şekildedir:

  • Kıyafetlerin vücuda tam oturmaması
  • Bel, sırt ve omuz ağrısı
  • Nefes darlığı şikayeti
  • Omuz ve kalça bölgesinde görülen asimetri
  • Omurganın sol yada sağ tarafa eğrilmesi
  • Omurga kısmında gözle görülen kavis durumu
  • Dik durma da zorluk
  • Yürürken sorun yaşama.

Yukarıda sayılan belirtilerin her biri skolyoz rahatsızlığının tür ve şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. Erken dönemde skolyoz teşhisi hastalığın tedavisi için çok daha başarılı sonuçlara yol açar. Bu sebeple özellikle ergenlik döneminde yoğun olarak rastlanabilen bu hastalığın teşhisi için; çocuklarda okul taramaları yapılabilmektedir. Erken teşhis; cerrahi müdahaleye gerek olmadan skolyoz ile mücadele etmeyi sağlar.

Yetişkinlerde skolyoz tanısı bulunması için fiziksel muayene gerekli olmaktadır. Muayene esnasında eğriliğin görülebilmesi için hastalardan öne doğru eğilmeleri istenir. Bununla birlikte hastalar ayakta durduğu sırada da eğrilik gözle görülür.

Skolyoz tanısı konulması; kendi kendine muayene esnasında elde edilen bulgularla birlikte çeşitli görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılır. Hastaların farklı pozisyonlarda çektirdiği skolyoz röntgen sonuçları ile eğikliğin derecesi belirlenir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir