Varis, toplardamar tansiyon yüksekliği nedenli damar genişlemesi, uzaması sonucu kıvrılması ve cilt yüzeyinde görünür hale gelmesi olarak ifade edilmektedir. Genellikle görüldüğü yerler; baldır ve uyluk iç kısımlarında damar yumakları şeklinde meydana gelmektedir. Masa başı uzun çalışma saatleri olan kişilerde ve uzun süre hareketsiz kalan kişilerde hastalık riski %75 oranında artırabildiği belirtilmektedir.
Kadınlarda görülme riski erkeklere oranla fazladır ve hastalığın görüldüğü hastalarda, depresyon katsayısı % 30 oranlarında tespit edilmiştir. Erken teşhis ve tedavi hastalığın ileri safhalarda olmasını engellemektedir ve kişilerde yaşam kalitesinin düşmemesi amaçlanmaktadır. Zamanla yaşam kalitesini düşüren ve bacak estetiğini bozan bu hastalığın, erken dönemlerde belirtilerinin dikkate alınması ve uzman bir hekime başvurulması önemle tavsiye edilmektedir.
Varis Nedir?
Varis, bacak toplardamar genişlemesi sonucu uzaması ve büklümlü hale gelmesi olarak bilinmektedir ve yaşla birlikte görülme olasılığı artmaktadır ve 50 yaş üzeri kadın veya erkeklerde her iki kişiden birinde görüldüğü tespit edilmektedir.
“Varix” Latince kıvrım yapmış toplardamar kelimesinden Türkçeye kazandırılmıştır ve damar yumakları şeklinde oluşmaktadır ve görüldüğü yerler genellikle baldır ve uyluk iç kısımlarıdır. Kanı kalbe taşıyan toplardamarda meydana gelen genişleme, uzama, kıvrılma ve cilt yüzeyinde görünür hale gelmesi olarak tanımı yapılmaktadır.
Vücutta akşamları ağrı ve ağırlık hissi yaşanması, bacaklardaki kılcal damar oluşumlarının gözlemlenmesi, ayak bileği şişliği ve mor lekelerin oluşması ile birlikte ciltte kızarıklık, deri altında iyileşmesi geç olan kanamalar gözlemleniyor ise mutlaka kalp-damar uzmanına görünmeniz tavsiye edilmektedir.
Varis Neden Olur? Varis Nedenleri Nelerdir?
Varis oluşumu tam olarak bilinmemekle birlikte toplardamar duvarında meydana gelen yapısal bozukluk temel neden olarak gösterilebilmektedir. Toplardamar duvarında meydana gelen bozukluk nedeni ile damarda genişleme ve damar içi kapakçıkların bozulması ile birlikte kanın geri kaçmasından kaynaklanmaktadır. Kanın geri kaçması sonucu kan, kalbe doğru ilerlemekte zorlanmaktadır ve toplardamar içindeki basıncın artmasına neden olmaktadır. Basıncın artması ile damarlarda genişleme gözlemlenmektedir ve bir kısır döngü içerisine girilmektedir.
Toplardamarların tıkanması sonucu kişilerde normal şartlarda kanın %10luk kısmını taşıyan yüzeysel toplardamarlara, bacaktaki tüm kirli kan dönüşü yükünü üstlenmektedir ve bu nedenle çapları artmaktadır ve aynı zamanda görünümleri cilt yüzeyine çıkmaktadır.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis hastalarının belli başlı şikayetleri bulunmaktadır ve bacak estetiğini bozan bu hastalığın belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Bacak ağrıları, yorgunluk, ağırlık ve uyuşukluk hisleri,
- Bacak kılcal damarların oluşması ve belirginlik gözlemlenmesi,
- Bacak ya da ayak bileğinde şişlik,
- Mor lekelerin oluşması ve tende değişiklik meydana gelmesi, iltihap ya da pıhtılar,
- Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kuruluk meydana gelmesi,
- Bir çarpma sonucu ya da kendiliğinden oluşan cilt altı iyileşmesi geciken kanamalar,
- Huzursuz bacak sendromu ise tabloya eşlik ederek kendini göstermektedir.
Varis Çeşitleri Nelerdir?
Varis pek çok faktöre bağlı olarak oluşabilmektedir ve kol ve bacaklarda toplardamarlarda meydana gelen sorunlardan kaynaklı görülmektedir. 4 tip olarak karşımıza çıkmaktadır ve 4 farklı anatomik özellikleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Atardamarlarda kapakçık bulunmamaktadır ve toplardamarlarda ise kapakçıklar bulunmaktadır. açılmış bir el şeklini andıran kapakçıklar, kanın geri kaçmasına engel olmaktadır ve bu hastalık, genel olarak kanı kalbe taşımakla sorumlu olan yüzeyel, derin ve perforan damarlardaki kapakçık yetmezliğinden kaynaklanmaktadır. Kısaca ve özetle;
- Yüzeyel,
- Delici,
- Bağlantı kurucu,
- Derin olmak üzere 4 tip olarak karşımıza çıkmaktadır. Baldır, diz bölgesi ve ayak bileği kısmında yoğun olarak bulunan takviye işleminden sorumlu damarlar genellikle varis oluşumundan ve artışından sorumlu olarak tutulmaktadır.