Yer fıstığı eşsiz ve enfes lezzeti ile tatlılarda yerini almakta ve aynı zamanda çerez olarak tüketilmektedir. Tam bir enerji deposu olan fıstık, pek çok insanın tercihi olmakla birlikte sporcuların ise vazgeçilmezidir. Bilimsel olarak “Arachis Hypogea” adlandırılan fıstık, genellikle kavrulmuş olarak tüketilmektedir ve nadiren de olsa çiğ tüketimi gerçekleştirilmektedir. Lezzeti ile gofret ya da nugat gibi besinlere de ilave edilerek, gıdaların aroma kazanması sağlamaktadır. Kavrulmuş ve tuzlanmış olarak tüketilmesinin yanı sıra fıstık ezmesi olarak da tüketimi gerçekleştirilmektedir.
İnsan sağlığı açısından da pek çok faydası bulunmaktadır ve tam bir enerji deposu olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücuda enerji olarak dönen yer fıstığı hakkında şaşırtan gerçekler sizler için hazırlandı!
1- Yer Fıstığı Hakkında Şaşırtan Gerçekler
Yer fıstığı içerisinde bulundurduğu vitaminler ve yağlar ile insan sağlığına olumlu katkıları asırlar boyu devam ettirmektedir ve yer fıstığının faydaları günümüzde de yoğun ilgi görmektedir. Duyduğunuzda şaşırabileceğiniz yer fıstığı hakkında şaşırtan gerçekler şu şekilde belirtilmektedir:
1.1- Baklagiller Familyasından
İçinde bulunan vitaminler ve yağlar sayesinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olan fıstığın bir baklagillerden olduğu bilinmektedir. Baklagiller familyasının bir üyesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
1.2- Azteklerin Dünyaya Kazandırdığı Söylenmektedir
Bünyesinde barındırdığı yağlar ile iyi kolesterolü yükselterek kötü kolesterolü düşürmeyi başaran fıstık, ezmesi ile de sofralarda yerini almaktadır ve fıstık ezmesi, eski çağlara dayanmaktadır. I4. Yüzyılda bile varlığından bahsedilen fıstık ezmesini, Azteklerin dünyaya kazandırdığı söylenmektedir.
1.3- Beyne Faydası Çoktur
Doğanın mucizevi dokunuşlarından biri olan fıstık, antioksidan açısından oldukça zengindir ve mineral, vitamin kaynağı açısından da oldukça yüksek bir besindir. Gelişmeyi ve büyümeyi desteklemesinin yanı sıra beyin için de birçok faydası bulunmaktadır. Alzheimer hastalarının ve unutkanlık sorunu olanların özelikle tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.
1.4- Antioksidan Deposudur
Yer fıstığı, antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir ve kolon kanseri yakalanma risklerini de aşağılara çekmektedir.
1.5- Tek Hastalığı: Aachibutyrophobia
Fıstığın bünyesinde bulunan triptafon sayesinde kişilerde meydana gelen depresyon ve depresif ruh halini giderici etkisi bulunmaktadır. Şifaya vesile olan, baklagiller familyasından olan bu gıdanın, Aachibutyrophobia adında bir hastalığı da bulunmaktadır. Bu hastalık, fıstık ezmesinin damağa yapışma korkusu olarak tanımlanmaktadır.
1.6- Fıstık Ezmesi Kuralı
Fıstık ezmesi de şifa dağıtmaya devam etmektedir ve safra kesesi ağrılarını gidermeye yardımcı olmaktadır. Fıstık ezmesinin kaliteli olması ve fıstık oranının yüksek olması durumunda şifaya vesile olmak mümkün olmaktadır. Gerçekten fayda sağlayan bir fıstık ezme elde edebilmek için karışımdaki fıstık oranının en az yüzde 90 olması gerekmektedir.
1.7- Ezme İçin Nerdeyse 2 Katı Fıstık Kullanımı
Yer fıstığı, ezmesi ile de sofralarda yerini almaktadır ve oldukça fayda sağlamaktadır. Ağızlarda enfes lezzet bırakan ezmesi sayesinde safra kesesi ağrılarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Üretimi gerçekleştirilen yer fıstığı ezmesi için neredeyse 2 katı fıstık kullanımı gerekmektedir. Yani 350 gram bir fıstık ezmesi elde edebilmek için 600 gram yer fıstığı ihtiyacı bulunmaktadır.
1.8- Tam Bir Cilt Dostu
Yağlı olduğu düşüncesi ile bazen tercih edilmemektedir ve ciltte sivilcelenmeler meydana getireceği düşünülmektedir. Dozunda kullanımı sayesinde ve zengin E vitamini sayesinde de cildi nemlendirmeye yardımcı olmaktadır. Cilde esneklik kazandırmaktadır ve zararlı ışınlara karşı da kalkan oluşturmaktadır. Cilt hastalıkları olan egzama ya da sedef oluşumunun önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Yer fıstığı, gebelik sürecinde düşük riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır ve vücut için zararlı olan asit üretimini durdurmaktadır. İnsan sağlığı açısından olumlu pek çok faydası bulunan yer fıstığını, alerjisi olanlar tüketmeden önce uzman kişilere danışmaları tavsiye edilmektedir.