2400 MHz, 3600 MHz ve 4000 MHz: Oyun Performansını Etkiler Mi?

2400 MHz, 3600 MHz ve 4000 MHz: Oyun Performansını Etkiler Mi?

Gün geçtikçe gelişen teknolojiyi takip edebilmek için artık her ince ayrıntıyı derinlemesine inceliyoruz. Ekran kartlarının performansa etkisi, soğutucuların performansa etkisi, RAM’lerin performansa etkisi hatta ve hatta RAM’lerin frekansların oyun performansına etkisini bile araştırır olduk. RAM frekansının bazı sistemlerde oyun performansları arasında farklık yarattığını biliyoruz hatta bazen bu RAM frekanslarının oyunlarda sağlanan performanslar arasında dağlar kadar fark yarattığını biliyoruz. Özellik RAM frekanslarının AMD sistemlerinde oyun performanslarına olağanüstü bir etkisi var. 2400, 3600 ve 4000 Mhz’nin oyun performansına etkilerinden sistemlerin de etkisi vardır. Intel ve AMD farklılıklarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Farklıların oyun performanslarına etkilerine değinmeden önce RAM’in ne işe yaradığını anlatmak farklılıkların performansa olan etkisini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

RAM Nedir ve Ne İşe Yarar?

RAM “Random Access Memory” demektir ve bilgisayarınızın çalışması için önemli bir sistemdir. RAM olmadan bilgisayarlar çalışabilir fakat hesap makinesinden farkı kalmaz. Bilgisayarınızı oyun oynamak için mi, film izlemek için mi, çizim yapmak için mi yoksa araştırmak yapmak için mi kısacası Bilgisayarınıza ne amaç için kullanacaksanız ihtiyacınız olan RAM miktarı ona göre değişiklik gösterir. RAM’in ne işe yaradığını anlamak için “bilgisayarın kısa süreli belleği” diyerek özetleyebiliriz. Şu an kullanmakta olduğunuz programlar, okudunuz yazıda yazan metinler, fare imlecinin nerede durduğu hatta şu anda okuduğunuz bu metin RAM tarafından saklanır. Eğer bu veriler ve bilgiler RAM yerine hard diskte saklansaydı bu verilerin işlenmesi bulunması ve sizlere ulaştırılması oldukça zor olacaktı ve bilgisayarınız adeta bir kaplumbağa gibi yavaşlayacaktır. Verilerin RAM’de saklanması işlerinizi daha hızlı bir şekilde yapmanıza imkan tanır. Ve harici belleğinizi bu bilgilerle doldurarak gereksiz yere depolama alanı kullanmanızın önüne geçer.

RAM Nedir

RAM’lerin Farklı Sistemlerde Performansları

AMD ve Intel’in en farklı olduğu yerlerden bir tanesi de topolojik farklılıklarıdır. Özellikle bu farklılık RAM performanslarında kendini açıkça gösteriyor. Ve bu farklılığın “bant genişliği ve gecikme sürelerinde” önemli bir etkisi vardır. Intel’in CPU’larının bazı avantajları var örneğin 5Ghz üzerinden olan hızları bunun bir örneği.

Intel’in oyunlardaki performans avantajının bir kısmı monolitik mimari yapısından kaynaklanıyor. Gecikmeyi engelleyen ve en aza indirilmesini sağlamasının asıl nedeni de bellek denetleyicisinin ve önbelleğin çekirdeklerin içerisinde olmasındandır.

AMD ise “Infinity Fabric”ara bağlantı teknolojisi ile gecikmeyi en aza indirmek için L3 önbelleği kullanıyor.

Oyunlarda saniye bile etmeyen birkaç nano saniyelik gecikmeler oyunların performansına olağanüstü bir etkisi yoktur.  Anlattığımız farkları daha iyi anlayabilmek için oyun testlerini inceleyebilirsiniz. Aradaki farkı daha net anlayabilmeniz için.

2400 MHz, 3600 MHz ve 4000 MHz Farkları

Orta seviye bir GPU kullanan bir oyuncu iseniz ve DDR4 3200 bellek kullanıyorsanız RAM’e daha fazla para harcamanıza gerek yoktur. Performans artırmak istiyorsanız GPU almak için için araştırma yapmanızı öneririz. 2400 ve 3600 MHz arasında performans farkları göze çarpıyor fakat bu performans farklarının test yapılan sistemler ve kullanılan monitörlerden kaynaklı farklılıklarda alakası vardır. Eğer 4000 MHz bir RAM kullanmak istiyorsanız Intel tabanlı ve yüksek özelliklere sahip bir sisteminiz varsa ve CS:Go Valorant gibi oyunlar oynuyorsanız 4000MHz bir RAM’i öneririz. Eğer yüksek özelliklere sahip bir sisteminiz yoksa AMD ya da Intel Kullanıcısı olup olmanız fark etmeksizin DDR4 3600MHz bir RAM tipini sizlere öneririz.

2400 MHz ve 3600 MHz konusunda kararsız kaldıysanız Youtube’da bulunan test videolarını izleyebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir