1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Boğmaca Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Aşısı ve Tedavisi

Boğmaca Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Aşısı ve Tedavisi

featured

Boğmaca oldukça hızlı bir şekilde gelişen enfeksiyon hastalığı olarak adlandırılır. Her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen, belirli yaş gruplarında daha risklidir. Özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde ciddi etkilere neden olabilir. Bu yüzden bebekler doğduğu andan itibaren aşısı mevcuttur. 

Bu hastalık boğazın belirli bakteriler ile enfeksiyon kapması sonucunda meydana gelir. İlk olarak üst solunum yolu hastalığı olarak görülür. Ancak zaman içerisinde düşük ateş seyredebilir. Ayrıca öksürük ve sürekli titreme de hastalarda görülen belirtiler arasındadır. İlerleyen süreçlerde ise öksürük daha şiddetli bir hale gelir ve kişi öksürük nöbetleri geçirir. Bu hastalığın süreci kişinin yaşına bağlı olarak değişebilir. 

Boğmaca Neden Olur? 

Boğmaca neden olur? sorusu sorulduğu zaman bulaşıcı bir hastalık olduğu söylenebilir. Bu virüse sahip olan kişiler hapşırdıklarında ya da öksürdüklerinde bakteriler havaya yayılır. Bu havayı soluyan kişiler ise boğmaca hastalığına yakalanabilir. Hastalığın kesin olarak tanısının konamadığı erken belirtiler sırasında, bulaşıcılık riski daha fazladır. 

İlerleyen süreçlerde ise hastalığın bulaşma riski daha az olmakla beraber hala mevcuttur. Aşı olan kişiler ömür boyu bu hastalığa karşı koruma etkisi altında değildir. Kimi zaman eksik bir koruma gerçekleştirdiği savunulabilir. Bu yüzden hastalığı taşıyan kişilerden ne olursa olsun uzak durulması gereklidir. Öksürük başladıktan itibaren 3 hafta boyunca hastalık diğer kişilere geçebilir. 

Boğmaca Belirtileri 

Boğmaca belirtileri arasında ilk olarak üst solunum enfeksiyonları yer alır. Bu hastalık belirti göstermeden önce belirli bir müddet kuluçkaya yatar. Bu süre 5 ile 21 gün arasında değişir. Üst solunum enfeksiyonu ortalama bir ile iki hafta arasında sürer. Başlangıçta nezle ile karıştırılabilir. 

Zaman içerisinde kişilerde düşük ateş de görülebilir. Bir süre sonra bu ateş yükselme ile sonuçlanır. Ardından kişilerde hapşırık ve kuru öksürük de hastalığın belirtileri arasında yer alır. Burun akıntısı ve sürekli devam eden burun tıkanıklığı da belirtilerdendir. İlaçlar düzenli olarak kullanılmasına rağmen hastalığın ikinci haftasında daha şiddetli bir hale gelir. Küçük çocuklarda ise daha ciddi belirtiler gözlemlenebilir. 

Boğmaca Aşısı 

Boğmaca aşısı özellikle çocuk ve bebekleri bu hastalıktan korumak amacı ile uygulanır. Türkiye sınırları içerisinde bu hastalık aşı takviminde belirli bir düzende yer alır. İlk olarak annenin hamilelik sürecinde bu aşı uygulanır. Gebeliğin 20. Haftasında anneye uygulanan aşı, yeni doğan bebeği birkaç hafta korumaya yardımcı olur. 

Bebeğe beşi bir arada ve dördü bir arada aşıları uygulanır. Beşi bir arada aşısı bebeği bu hastalık dahil olmak üzere birçok hastalıktan korur. Bebek iki haftalıkken uygulanan bu aşı, ardından dördüncü ve altıncı haftalarda da uygulanır. Son olarak bebek on sekiz haftalıkken yapılır. Dördü bir arada aşı ise genel olarak okullarda 1. Sınıfta uygulanan aşıya verilen isimdir. 

Boğmaca Tedavisi 

Boğmaca tedavisi için hastalığın ne zaman belirlendiği büyük bir önem taşır. Eğer hastalık erken süreçte belirlenir ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu sayede erken süreçte meydana gelen öksürük gibi belirtilerin önüne geçilir. Hastalık erken teşhis edilir ve tedavi uygulanır ise bulaşıcılığı azalır. 

Hastalığın ilk üç haftasında uygulanan antibiyotik tedavisi hastalığın ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilir. Ancak genel olarak geç teşhis konulur, bu nedenle antibiyotik istenilen etkiyi veremez. Tedavi sürecinde hastaya bol istirahat tavsiye edilir. Ayrıca çok su tüketimi ve ateş düşürücü ilaçlar da tedavi sürecinde etkilidir. Sanılanın aksine öksürük ilaçları tedavi için uygun değildir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir