Ayak Mantarı Neden Olur? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri 

featured

Ayak mantarı hemen hemen tüm insanların hayatı boyunca en az bir kez yakalandığı hastalık türlerinden bir tanesidir. Tıpta ki adı Tinea Pedis’dir. Vücudumuzda yer alan yararlı mantarların aşırı terleme ve havasız kalması sonucu ciddi mantar enfeksiyonlarına dönüşmesi söz konusudur. Bunlardan en toksik olanı ve yaygın görüleni ise ayak mantarlarıdır. 

Yeni yaşam koşullarında çalışma saatleri göz önüne alındığında ise ayaklarımız fazlaca kapalı ayakkabılar içerisinde zaman geçirmektedir. Sürekli havasız bir ortamda sıcak ve nemin artışıyla zararlı mantarların üremesi ile de bu hastalığa yakalanmaktayız. Ayaklarımızın sürekli ağrılı kaşıntılı ve yanması ile de tüm günümüz zehir olabilmektedir. 

Peki, mantar hastalığından kurtulma şansımız var mıdır? Tekrar etme olasılığı nedir? Kendi kendine geçebilir mi gibi sorularınız varsa yazımızın devamında bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Ayak Mantarı Tedavisi 

Mantar tedavisi oluşma evrelerine ya da mantar çeşitlerine göre değişebilmektedir. Kimi mantarlardan ilk tedavi de cevap alınabilirken bazı mantar türleri inatçılığını korumakta ve sizleri yıpratmaktadır. Genellikle mantar teşhisi konulduğu zaman çeşitli kremler ve spreyler ile tedavi edilmeye çalışılır. 

Ama inatçı mantar türlerinde bu durum söz konusu olmadığından ağız yolu ile ayak mantarı ilacı hastalara verilmektedir. Unutmamalısınız ki mantar zorlayıcı hastalık türlerinden bir tanesidir. Tedavi edilse bile başka bölgelerde çıkma olanağı da bulunmaktadır. Tekrar etmemesi adına yapabileceğiniz bazı durumlar vardır. Onlara dikkat etmeniz durumunda tekrar etme aşaması zorlaşmaktadır. 

Genellikle genç ve yetişkin erkeklerde görülen rahatsızlık kapalı ayakkabı giymekten, teri içerisinde barındıran çoraplar giymekten, ayakları kurutmamaktan ve ortak hijyen ürünleri kullanmaktan meydana gelebilmektedir. Bu hususlara dikkat edip kendi hijyen ürünlerinizi kimseyle paylaşmamanız mantar oluşmasına engel olacaktır. 

Kapalı ayakkabılar yerine yaz ayaklarında ağzı açık ayakkabıları tercih etmeli çorapların ter emici özellikte olmasına özen göstermeli, yüzme havuzu, spor salonu gibi halka açık yerlerde çıplak ayakla gezmemelisiniz. Pedikür ürünlerinizi en yakınlarınızla bile paylaşmamanız gerekmektedir. 

Kabarcıklı Ayak Mantarı Nasıl Geçer? 

Ayak mantarı tedavisi zorlayıcı bir uygulama olsa da genellikle 2 ile 4 hafta arasında mantar kremleri ve ayak mantarı spreyi ile geçmektedir. Kabarcıklı ayak mantarı en az görülen mantar türlerinden bir tanesidir. Genellikle 3 ve 4. Parmak aralarında ya da üstlerinde ve ayak tabanında oluşmaktadır. 

Kendiliğinden patlayabilme özelliği de taşıdığından dolayı iltihap deri içerisinde yayılım göstererek başka bölgelere de dağılmaktadır. Ayağınızda devamlı kabarcıklı mantarların oluştuğunun farkında iseniz mutlaka en yakın hastanede bir cilt doktoruna görünmeniz ve tedaviye başlamanız gerekmektedir. Çünkü ilerleyen mantarlar tırnaklara sıçrayarak tırnak mantarına dönüşmekte ve ayaklarınızda ciddi rahatsızlıklara yol açmaktadırlar. 

Ayak Mantarı Tedavi Edilmezse Ne Olur? 

Mantar umursanmadığı ya da doğru tedavi uygulanmadığı takdirde selülit ve lenf damar hastalıklarına yol açabilmekte ve tırnak mantarı sorunu da yaşamanıza sebep olabilmenize fırsat sağlamaktadır. Tedavi uygulanmayan mantarlı ayaklarda kaşıntı, yanma, kızarıklık, pullanma,

koku, kepeklenme, cilt çatlakları, kuruma ve ayak tabanında yarılma meydana gelmektedir bu sebeple ayaklar tüm bedeni taşırırken zorlanmakta ve sürekli sizi rahatsız etmektedir. 

Ayak mantarı hastalığı ciddi sayılan ve sürekli enfeksiyon üremesine sebep olan bir rahatsızlık olduğu için bu hastalığın siz de varlığından emin olduğunuz takdirde mutlaka tedaviye hemen başlamalı ve sonuç alana kadar hekiminizin önerilerine kulak vermelisiniz. Mutlaka ayaklarınızı temiz tutmalı nem ve sıcak ortamlardan korumalı, kimse ile ortak ürünler kullanmamalı ve çıplak ayak ile gezmemelisiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir