1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Oyun Nasıl Yapılır? Sıfırdan Oyun Yapmak

Oyun Nasıl Yapılır? Sıfırdan Oyun Yapmak

featured

Belki de bu, video oyun projeniz hakkında hayal kurarken daha önce düşündüğünüz bir sorudur. Ancak bunu gerçeğe dönüştürebilirseniz, şaşırtıcı olabilir. Tabii ki bunu sizin için yapabilecek küçük bir stüdyo kiralayabilirsiniz. Ancak çoğu insanın birkaç günlük programcı ve sanatçı emeğini bile karşılayabilecek fazla parası yoktur. Bunun yerine, birçok insan bilgisayar oyunlarını kendileri inşa etme yolunu tercih eder. Çünkü bu sadece kendi zamanınıza mal olur. Başka pek bir masraf çıkmaz. Yine de aynı soru akla geliyor: oyun nasıl yapılır?

Bu soru beraberinde bir sürü başka soru da getiriyor. Hangi oyun motorunu kullanmalısınız? Oyununuzu yayınlamak için en iyi yer neresidir? Oyunlarınızı yapmaya başlamadan önce ne kadar programlama öğrenmeniz gerekiyor? Bir oyun yapmak için nasıl kod yazılacağını bilmen gerekiyor mu? Nasıl bir oyun tasarlarmalısın?

Oyun Nasıl Yapılır?

Oyun geliştirme de; ister 200 kişilik devasa bir stüdyodan, ister solo bağımsız bir projeden bahsediyor olalım, birçok oyun projesinin izlediği genel bir döngü vardır. Kısa bir genel bakış olarak, oyun yapma ya gelince döngü aşağıdaki gibidir:

  1. Bir fikir düşünmek: Oyunun nasıl olmasını istediğinize dair kafanızda bir fikir geliştirmek.
  2. Oyunu tasarlamak: Fikrinizi daha da geliştirmek, belgeler oluşturmak ve sistemlerin, seviyelerin, sanat stilinin vb. her birini formüle etmek.
  3. Oyunu yapma: Oyunu oluşturmaya başladığınız yer burasıdır. Pek çok kişi, her şeyi cilalamadan önce nasıl oynayacağına dair bir fikir edinmek için temel grafiklerle oyunlarının çok basit bir versiyonunu geliştirmeyi sever.
  4. Oyunu test etme: Oyunu diğer insanlara gösterme aşamasıdır. Geliştirici olarak, oyun hakkında zaten her şeyi biliyorsunuz. Bu nedenle oyunun çalışıp çalışmadığını, oynamanın eğlenceli olup olmadığını, anlaşılması kolay vs. olup olmadığını bilmek için; insanların oyunu test etmesine ihtiyacınız var. Oyundaki yeni gelişmeler insanların oyunu oynama şeklini değiştirebileceğinden, bu işlem düzenli olarak yapılmalıdır.
  5. Oyunu bitirmek: Bir anlamda hiçbir oyun bitmez. Ya zamanınız ya da paranız tükenir. Sonunda, oyunu bitirmeniz ve yayınlamaya hazır hale getirmeniz gerekir.
  6. Oyunun yayınlanması: Bu, oyununuzu dünyadaki herkesin görmesi için yayınladığınız aşamadır.

Bir Oyun Fikri Düşünmek

Oyun fikri düşünmek, Herkesin hayalindeki video oyununun nasıl olacağı hakkında bir fikri vardır. Ancak pek çok insan bunu realiteye dökmeyi başaramaz. Oyun geliştirmeyi öğrenmek istiyorsanız, mevcut tüm şaşırtıcı teknolojilerle oyununuzu oluşturma fikri cazip gelebilir. Ama bunu yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Bir oyun oluştururken, kapsam hakkında düşünmeniz gerekir. Kendinize sorun: bunun yapılması ne kadar sürer? Bu oyunu yapmak için gereken tüm becerilere sahip miyim? Oyunu ve nasıl yapabileceğimi anlayabiliyor muyum?

Oyununuzu anlamak en önemli kısımdır. Kafanızdaki hikayeye, ortama veya bazı mekaniklere sahip olabilirsiniz. Ancak oyununuzu anlamak için her yönünü bilmeniz gerekir. Sistemlerin her birinin nasıl etkileşime girdiği, oyuncunun ne yapabileceği/yapamayacağı, amaç vb. kesinlikle en baştan belirlenmesi gereken şeylerdir.

Yalnız bir geliştirici olarak, uygun bir kapsamla yönetilebilir bir oyun oluşturmanın en iyi yolunu bulduk, bu yöntem:

Bir çekirdek mekaniği düşünün: Mario’nun zıplaması ya da Just Cause’daki çengelleme kancası, çekirdek mekaniğinin birkaç örneğidir.

Oyunu bu çekirdek mekaniğin etrafında geliştirin: Oyunun her özelliği, oyuncuları çekirdek mekaniği kullanmaya teşvik etmelidir.

Örneğin Mario’yu ele alalım. Mario’nun çekirdek mekaniği zıplamadır. Oyunun hemen hemen her yönü oyuncunun zıplamasını gerektiriyor.

  • Düşmanların üzerinden atlamak.
  • Blokları delmek için yukarı zıplamak.
  • Boşlukların üzerinden atlamak.
  • Seviye sonunda bayrağa atlamak.

Mario oyunlarının (özellikle ilk oyunlarının) bu kadar başarılı olmasının bir nedeni de budur. Geliştiriciler; oyunu olabildiğince eğlenceli, gösterişli ve çok yönlü hale getirmek için oyunu tek bir temel mekanik etrafında oluşturmaya odaklandı.

Oyununuzu Tasarlamaya Başlamak

Yani bir fikrin var ve onu daha da geliştirmelisin. Bir veya iki mekaniği olan küçük bir oyununuz varsa, muhtemelen bunu kafanızda tutabilirsiniz. Ancak daha büyükse veya özellikle bir takımda çalışıyorsanız, belgelemeniz gerekir. Bir oyun tasarım belgesi, düzen oluşturmak için kullanabileceğiniz şeydir: oyunun fikri, nasıl çalıştığı, amaç, oyuncu, etkileşimler, sanat stili ve tema. İki kişiye bir GDD (oyun tasarım belgesi) verebilmeli ve ikisinin de oldukça benzer bir oyun geliştirmesini sağlayabilmelisiniz. Bir takımda çalışıyorsanız, oyununuzu nasıl yapmak istediğinizi iletmek için bu gereklidir. 

Oyun tasarımı, bir şey yapmanın %100 net bir yolunun olmadığı alanlardan biridir. Eşsiz ve eğlenceli bir oyun yaratmanın formülü yoktur. Bu, izlemeniz gereken iyi uygulamalar veya kurallar olmadığı anlamına gelmez. Oyun tasarımını bilmek, oyuncunun anlaması için ilgi çekici ve kolay bir oyun geliştirmenize yardımcı olabilir. 

Ne Tür Bir Oyun Oluşturmak İstiyorsunuz?

Bir oyun yapmayı düşündüğünüzde, muhtemelen ne tür olacağını da düşünmüşsünüzdür. İşte geliştirebileceğiniz farklı oyun ve platform türlerinin bir listesi.

2D: Çoğu oyun motorunun sağladığı şeydir. Genellikle yeni başlayan oyun geliştiricileri için en iyi adımdır.

3D: En popüler oyun motorlarının çoğunun sağladığı şeydir. Aynı zamanda yeni başlayanlar için harika bir ilk adımdır.

Mobil: Sizi tamamen yeni bir pazara ve dokunmatik kontrollere sahip kullanıcı arayüzüne sürükleyebilir.

Sanal Gerçeklik: Oyun endüstrisinin hızla büyüyen bir sektörüdür ve sürükleyici deneyimlere olanak tanır. Yine de VR için dikkate alınması gereken bazı özel şeyler vardır.

Artırılmış Gerçeklik: Oyun endüstrisinde ve dışında kullanılan bir teknolojidir. Bu nedenle bunun için birçok uygulama vardır.