İstihare Nedir, Nasıl Yapılır?

featured

İstihare, kişinin kendisi için ‘hayırlı’ olanı istemesi manasına gelir. Kişiler kendi hayatları bakımından çok önemli bir karar alacağı zaman ya da iki seçim arasında kararsız kaldıklarında istihare yapmak isterler. Bazı durumlarda insanlar hangi seçimin hayatları ve ahiret yaşamı için daha olumlu olacağını bilemez ve istihare namazı aracılığıyla bir işaret bulmaya çalışır.

Eski zamanlarda Peygamber Efendimiz halka İslam’ı yaymaya çalıştığı sürelerde, bazı kişiler fal baktırırdı. Peygamber Efendimiz bu durumu ortadan kaldırarak, Allah’a inancın öne sürüldüğü bir danışma yöntemi olan istihareyi getirdi. Böylece insanlar fal baktırmak yerine istihare yapmaya başladılar.

İstihare Namazı

İstihare namazı 2 rekâttan oluşur. İlk rekatta Kâfurun suresi okunurken ikinci rekatta İhlas suresini okumak gereklidir. Namazın ardından İstihare duası okunarak abdestli bir şekilde kıbleye karşı yatılır. Görülen rüyada beyaz veya yeşil renk görmek hayra işaretken, siyah veya kırmızı renk görmek niyetlenen unsurun olumsuz olduğunu ifade eder.

İstihare sonucunu net bir şekilde anlamak için 7 gün peş peşe istihareye yatmak gerekir. İlk görülen rüyanın ne anlatmak istediğini anlamak zor olacaktır. Fakat 7 günün sonunda hayırlı da olsa şer de olsa kalbinizin ne diyorsa o tercihi yapmanız doğrudur.

İstihare Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

İstihare yapmak için öncelikle ilk gün gusül abdesti almaya dikkat etmeniz gerekir. Sonraki kalan 7 gün için her daim gusül abdesti almaya gerek kalmaz. İşte istihare yaparken şu detaylara dikkat etmelisiniz;

  • Normal gusül abdesti ve boy abdesti alınır.
  • Kıbleye ayaklarınızı uzatmamanız gerekir.
  • Niyete kalpten inanmak gerekir.

İstihare yapılacağı zaman abdest aldıktan sonra kesinlikle kimseyle konuşmamak hatta göz teması bile kurmamak gerekir. Bu nedenle herkesin uyumasını bekleyebilir ya da sevdiklerinizi uyararak sizi konuşmamaları gerektiğini belirtmelisiniz. Bununla birlikte evde duvarlarda yer alan fotoğrafları da kaldırmanız gerek. Bu fotoğraf ile bile göz göze gelmeniz istiharenin bozulmasına sebebiyet verebilir.

İstihare Namazı Öncesi Dikkat Edilecek Kriterler

İstihare namazı kılmadan hemen önce tövbe etmek gerekir. Tövbe etmek için ‘’ Allah’ım ergenlik çağımdan bugüne kadar işlemiş olduğumdan tüm günahlardan tövbe ediyorum, lütfen beni affet tövbemi kabul et ‘ demek bile yeterlidir.

Bunun yanı sıra bilindiği üzere regl döneminde, lohusa döneminde olmamak gerekir. Kesinlikle namaz şartlarını taşıyor olmak gerekir.

İstihare Gerçek midir?

Asırlar öncesinde Peygamber Efendimiz tarafından Müslümanlara gösterilen istihare, günümüzde inancı zayıf kişiler tarafından batıl inanç şeklinde değerlendirilir. Ancak bazı yorumlara bakılırsa, pek çok Müslümanın istihare ile hayatlarında dönüm noktası olabilecek kararları aldığını, rüyanın gösterdiği işareti doğru bilerek yaptıkları tercihlerin daha hayırlı olduğunu görmek mümkündür. Siz de arafta kaldığınız bir çelişkide, sizin için hayırlı olanı görmek için istihare yapabilirsiniz.