Metaverse, kısaca “Meta-evren”, bilim kurguda gerçek ve sanalın birleştiği, insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal ortamlarda iletişim kurmasına izin veren dijital bir dünyadır. Aslında, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade eder.
Meta veri tabanında insanlar kendilerini temsil etmek, birbirleriyle iletişim kurmak ve sanal olarak topluluklar oluşturmak için avatarları kullanırlar. Meta tabanında, giyim veya video oyunları söz konusu olduğunda, silah, kalkan ve diğer birçok öğeyi satın almak için dijital para birimi kullanılır. Kullanıcılar ayrıca, amaç ne olursa olsun, eğlence için meta tabanında sanal olarak gezinmek için sanal gerçeklik kulaklıklarını ve denetleyicilerini kullanabilir.
Meta Evreni Arsa Nedir?
Bu yıl birkaç milyon dolarlık emlak anlaşması Metaverse kelimesini dilimize soktu. Metaverse deposu, kullanıcıların kişiselleştirilmiş avatarlarla keşfedebilecekleri sanal bir dünyadır. Oyun oynamanın ötesine geçerek, ziyaretçilerin sanal olarak etkileşime girmesine ve çeşitli aktiviteleri gerçek zamanlı olarak deneyimlemelerine olanak tanır.
Metaverse Terimi Ne Zaman Hayatımıza Girdi?
Metaverse terimi ilk olarak, insanların sanal gerçeklik dünyasının metaforlarını kullanarak 3B sanal uzayda avatarlar olarak birbirleriyle ve yazılım ajanlarıyla etkileşime girdiği Neil Stephenson’un 1992 bilim kurgu romanı Avalanche’da ortaya çıktı. Metaverse, Neal Stephenson’ın bilimkurgusunda sadece bir terim değil, yapım aşamasındadır. Geçen gün yayınlanan bir belgeselde Crypto Architecture Office’in şirketler ve bireyler için tasarladığı ofis ve evleri görünce dijital dünyanın hücrelerimize girdiğini gördük.
Fiziksel gerçekliğiniz dijital evrende yaşamaya başlar. Gerçek bir ev, ülke, ofis ve hatta hayatın bir avatarını veya dijital ikizini yaratsanız da Metaverse’de kendi yerini yaratacaktır.
Metaverse Nasıl Alınır?
Metastore Jetonları Satın Alın: Bu jetonları almanın en kolay yolu, WazirX veya CoinDCX gibi bir kripto para borsasına gitmek ve jetonları doğrudan satın almak için kontör cüzdanınızı kullanmaktır. En popüler metastore belirteci, Decentraland Metastore’un yerel para birimi olan MANA; Sandbox Metastore için SAND ve Axie Infinity Metastore için AXS’dir.
Oyun içi NFT’leri/kendi sanal arazinizi satın alma: Satın almak istediğiniz oyunda bir hesap oluşturmanız ve kripto cüzdanınızı onların hesabına bağlamanız gerekir. Örneğin, sanal gayrimenkul satın almak için Decentraland’e giriş yapın, karakter ve arazi satın almak için Axie Infinity\’ye giriş yapın, sanat eseri satın almak/satmak için Sandbox’a giriş yapın.
Kolaylık sağlamak için, ortak bir pazardaki tüm NFT’lere erişmek istiyorsanız, OpenSea ile bir hesap oluşturabilirsiniz.
Metaverse Arsa Satın Alma Oranlarında Artışlar Yaşanıyor
Bitcoin, NFT’ler ve Metaverse’den bahsettiğimizde, gerçekliğin ve sanalın iç içe geçtiği yepyeni bir dijital dünyada hızla ilerliyoruz. Bu dünyada vakit geçirenler son zamanlarda sanal oyun platformu MANA’da meta arazi satın almaya odaklandı. Michael Gold ayrıca emtia planında beklenmedik bir parlaklık gösterdi.
Michael Gord, 2012’de Wired “Bitcoin’in Yükselişi ve Düşüşü” makalesini okudu. Altı aylık yoğun araştırmadan sonra, Bitcoin’in dünyadaki en heyecan verici teknoloji olduğuna inanıyor. O zamandan beri Gold, blok zinciri teknolojisinin ve kripto para birimlerinin toplu olarak benimsenmesini hızlandırmaya odaklandı, ancak bu her zaman kolay değil.
Metaverse Ortaya Çıkışı
Bilim kurgu yazarı Neal Stephenson, 1992 tarihli Snow Crash adlı kitabında bilgisayar tarafından oluşturulan kurgusal bir evrene atıfta bulunmak için “metaverse” terimini kullandı. Konsept genellikle insanların oyun oynamak, sosyalleşmek ve çalışmak için bir araya geldiği son derece sürükleyici bir sanal dünya olarak anılır. Metaverse sanal bir kamusal alan yaratmayı vaat ediyor. Bu kamuya açık sanal para birimi, bugün kripto para piyasasında işlem görmektedir. Bu bağlamda kavram, internetin geleceği olarak görülmektedir.
Konsept aslında yeni değil ve 2000’lerin başında Second Life ve Sulake’s Habbo Hotel de dahil olmak üzere bir dizi metaverse öncüsü vardı. O zamanlar çok fazla dikkat çekmedi, ama ikisi de hala orada. Second Life’ın artık günlük 200.000 aktif kullanıcısı var. Bu arada, Fortnite, Minecraft (Microsoft’a ait) ve Roblox gibi çevrimiçi çok oyunculu oyunlar, sosyal oyunları çok popüler hale getirdi ve metaverse’in temel taşları olabilecek platformlar yarattı. Bazı oyun geliştiricileri, Roblox’un geleceğin en güçlü metaverse platformu olabileceğine inanıyor. Bu arada Minecraft, dünya başına binlerce kullanıcıya ölçeklenebilen Hadean bulut yazılımı üzerinde çalışır.
Sanal gerçekliği büyük ölçüde ölçeklendirecek bilgi işlem gücü yeni ortaya çıkıyor. Hadean ve Improbable gibi büyük ölçekli dağıtılmış bilgi işlem oluşturma konusunda uzmanlaşmış şirketler, aynı sunucuda aynı anda 10.000’e kadar oyuncuyu barındırabilir. Birçok hiper evren şirketi, aynı anda 50.000 kişi için konserlere ve spor etkinliklerine ev sahipliği yapmaktan bahsediyor.