Diğer tüm ev aletlerinde olduğu gibi, kurutucunun günlük performansında çalışmaya devam etmesini istiyorsak, düzenli bakım ve temizlik yapmamız gerekir. Düzenli bakım, kurutucularımızın ve giysilerimizin ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır. Marka ve modele göre ufak farklılıklar olsa da kurutma makinesi temizleme işlemleri için adımlara göz atın.
1- Adım: Hav Filtrelerinin Temizliği
Hav filtresi, kurutma işlemi sırasında dışarı çıkan saç, tiftik, yün ve pamuk gibi maddeleri hapseden makinenin kapağında bulunan bir filtredir. Bu filtrelerin her kurutmadan sonra temizlenmesi son derece önemlidir. Engel filtresi; Daha yüksek enerji tüketimi, daha uzun kuruma süresi ve hatta makinenin gereğinden fazla ısıtılması yangın tehlikesi gibi sorunlara yol açabilir. Hav filtreniz birkaç basit adımda temizlenebilir:
- Hav filtresini (bazı modellerde 2 filtre vardır) kullanım kılavuzuna göre çıkarmalısınız.
- Filtre haznesinde ve kapak kenarlarındaki contalarda Hav olabilir. Bunları nemli bir bezle silmelisiniz. Filtre haznesini temizlemek için elektrikli süpürge de kullanabilirsiniz.
- Filtrenin hem içinde hem de dışında çok fazla kir birikirse, filtreyi elle çıkardıktan sonra ılık suda yıkamalısınız.
- Filtrelerin tamamen kuru olduğundan emin olduktan sonra kullanma talimatına göre tekrar yerine takmalısınız.
-
Adım: Yoğuşma Kabının Boşaltılması
Kurutma işleminden sonra ünitede yoğuşma oluştuğu için burada biriken su direkt olarak kondensere gider. Kurutucu tahliye hortumu ile atık su çıkışına bağlandığında, bu işleme gerek kalmadan doğrudan üniteden su tahliye edilebilir. Bu işlem makinenin montajı yapılırken yapılmazsa, her kurutma işleminden sonra kondenser kontrol edilmeli ve tanktaki su boşaltılmalıdır.
3.Adım: Tambur Temizliği
Kurutma işlemi sırasında açığa çıkan toz, pamuk, yün gibi maddelerin tamburda birikerek içindeki delikleri tıkaması mümkündür. Bunu önlemek için özel temizlik ürünleri kullanmanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken küvetin içini sirke veya sabunlu su karışımı ve temiz bir bezle temizlemek.
-
Adım: Kondanser / Ana Ünite Temizliği
Hav filtreleri kadar sık olmamakla birlikte, ana ünitenin temizliği makinenin ne sıklıkta kullanıldığına bağlı olarak belirli aralıklarla yapılmalıdır. Bu ünite genellikle makinenin ön tarafında, yere yakın bir yerde bulunur. Bazı makinelerde filtrenin ne zaman temizlenmesi gerektiğini gösteren bir alarm sensörü bulunurken, uyarı verilmeden önce filtrenin temizlenmesi herhangi bir zarar vermez. Hav filtrelerinden salınan en küçük parçacıkları yakalamaktan sorumlu olan bu filtre, tıkandığında makinenin performansını etkileyerek kaçınılmaz olarak verimliliği azaltacaktır.
Marka ve modele göre filtrenin temizlenme yeri ve yönteminde farklılıklar olabilir. Kondenser kurutucularda bu filtre aynı zamanda “kondenser” olarak da bilinir. Hav filtresine gelince, kondansatörü talimatlarıma göre çıkarabilir, ılık suyla durulayabilir ve kuruduktan sonra değiştirebilirsiniz. Filtre haznesinde kir varsa, elektrikli süpürge ve nemli bir bezle temizleyin.
Isı pompalı kurutucularda, kondenser genellikle sabittir ve sökülemez. Bunun için yoğuşturucu kapağını açtıktan sonra filtredeki tortuyu nemli bir bez veya elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz. Bu aşamada filtreye zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.
Ana üniteyi ve hav filtrelerini temizlemeden önce, kurutma makinesinin kullanım kılavuzunu okumanızı ve burada anlatıldığı gibi temizlik ve bakım işlemlerini gerçekleştirmenizi öneririz.
Kurutma Makinesinin Temizlenmesi: Sık Sorulan Sorular
Kurutma makinesi filtre temizliği ne sıklıkla yapılmalı?
Kurutucu filtresinin temizlenmesi her döngüden sonra yapılmalıdır. Makinenin üst kısmında bulunan filtre, çamaşırlarda kalan eşyaların yanı sıra toz ve Hav da toplanmasına yardımcı olur. Her döngüde oldukça fazla birikme olduğunu fark edebilirsiniz. Her döngüden sonra filtredeki kiri temizlemek, kurutucunuzun mümkün olduğunca verimli çalışmasını sağlayarak enerji faturalarınızı azaltmanıza ve size kazandırdığı zamanı en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olur. Filtreyi dakikalar içinde temizleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken biriken tozu ve tüyleri manuel olarak çıkarmak ve çöp kutusuna atmak.
Çamaşır kurutma makinesi temizliği ne sıklıkla yapılır?
Kurutma makinenizin yalnızca birkaç ayda bir temizlenmesi gerekir, bunun dışında filtre temizliği her kullanımdan sonra yapılmalıdır. Ancak, çocuk veya evcil hayvan kıyafetlerini sık sık kurutursanız, daha sık yıkamanızı öneririz.
Kurutma makinesi için gider gerekli mi?
Kurutucu maliyet iddiası yoktur. Kurutma makineniz, çamaşırlarınızdaki nemi suya çevirir ve bu suyu kurutma tamamlanana kadar tahliye hortumlu bir tankta toplar. Su tankında biriken suyu düzenli olarak boşaltmalısınız.
Çamaşır kurutma makinesi temizliği neyle yapılır?
Bir kurutma makinesini temizlemenin en iyi yanı, çok az malzeme ile çok kısa sürede temizleyebilmenizdir. Birkaç mikrofiber bez, ılık su ve bulaşık deterjanı kullanarak ideal sonuçlara ulaşabilir ve makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz.