Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?

featured

Kirli çamaşırlarımızı o yıkıyor ve biz onu her zaman yıkadığı için her zaman temiz olduğunu düşünebiliriz ama… Aslında çamaşır makinesinin de temizlenmesi gerekiyor.

Çamaşır makinesinin içi zamanla biriken kirler, göremediğimiz bazı kısımlarda biriken kirli sular veya makinede uzun süre kalan ıslak çamaşırlar gibi birçok farklı nedenden dolayı kirlenir. Çamaşır makinesi düzgün temizlenmezse, yıkadığımız çamaşırlar bile kötü kokuya sahip olabilir.

Durum bu kadar ciddileşmeden önlem almalı ve çamaşır makinesini temizlemeliyiz.

Tahmin edebileceğiniz gibi farklı kimyasallar içeren temizlik ürünlerinden bahsetmiyoruz. Çamaşır makinenizi evde doğal malzemelerle nasıl temizleyeceğinizi anlatacağız. İşte karşınızda çamaşır makinesi temizleme rehberi.

Öncelikle makinenin çamaşır tozu ve yumuşatıcı kısımlarını temizlemek için beyaz sirke ve su kullanıyorsunuz.

Deterjan ve yumuşatıcı çekmecesi bildiğiniz gibi çamaşır makinesinin en dikkat çeken parçalarından biridir. Gerçekten de makinenin içi çok daha kirli olsa da ilk gördüğünüz şey olan bu bölgeyi temizleyerek başlamanızda fayda var.

Deterjan ve yumuşatıcı lekelerinin kaldığı bu bölgeyi temizlemek için ihtiyacınız olan tek şey beyaz sirke ve su. Beyaz sirkeyi büyük marketlerde rahatlıkla bulabileceğinizi söylüyoruz ve nasıl uygulanacağına geçiyoruz.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı beyaz sirke (Beyaz sirke bulamazsanız elma sirkesi veya üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz)
  • 1 litre su

Nasıl yapıldı?

Önce suyu kaynatın ve bir kenarda yaklaşık 5 dakika bekletin ve önce ısınmasını sağlayın. Bu sıcak suya beyaz sirke ekleyin ve iyice karıştırın. Çamaşır makinenizin bu bölmesi çıkarılabiliyorsa, önce temiz bir havlu ve üzerindeki kalıntıları gidermek için temiz su alın, ardından hazırlanan karışımın içine koyun ve yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Son olarak tekrar temiz su ile yıkayıp yerine takıyorsunuz.

Çamaşır makinesinin bu bölmesi çıkarılabilir değilse kullandığınız malzeme miktarını yarı yarıya azaltabilirsiniz. Yani 500 ml sıcak suya yarım bardak beyaz sirke ekleyin ve iyice karıştırın. Ardından yapılan bu karışımı bir sprey şişesine boşaltın. Temiz bir sünger alın ve bu karışımı bölmenin ulaşabildiğiniz tüm kısımlarına püskürtün, ardından süngerle silin. 

Ardından deterjan çekmecesine sirke ve tuz ekleyerek makinenin içini temizleyin.

Deterjan ve yumuşatıcı çekmecelerinin temizlenmesi aslında çamaşır makinesi temizleme işleminin en basit adımıdır. Daha da önemlisi, küf ve kireç, ellerinizi kullanamayacağınız, çıplak gözle bile görülebilen, ancak çamaşır makinesinin kötü kokmasına, hatta zamanla bozulmasına neden olan yerlerdedir. Bildiğiniz gibi reishi ile mücadelemizde doğal olarak bize yardımcı olan ürünlerden biri de beyaz sirkedir. Sirkeye temizlik uzmanlarından biri olarak kabul edilen tuz eklendiğinde çamaşır makinesini küf, kir ve kokulardan temizlemek çok kolaydır.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı beyaz sirke (Beyaz sirke bulamazsanız elma sirkesi veya üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz)
  • 1-1.5 çay kaşığı tuz

Nasıl yapılır?

Önce sirke ve tuzu karıştırıyorsunuz, ardından bu karışımı çamaşır makinesinin deterjan çekmecesine koyun. (Dilerseniz deterjana tuz ekleyip sirkeyi direkt makinenin içine dökebilirsiniz.) Ardından makinenizi 90 derecede 1,5 saat boşta çalıştırın. Bu kadar.

Önemli Not: Bazı çamaşır makinelerinde 90 derecelik sıcaklık oldukça aşırı olabilir ve makinenin performansını etkileyebilir. Böyle bir durumda 60 derecede de temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Çamaşır makinesini temizlerken bu noktalara da dikkat etmek gerekir

Deterjan ve yumuşatıcı bölmelerini ve çamaşır makinesinin içini temizlediniz mi, elbette hayır. Bildiğiniz gibi, bir çamaşır makinesinin birçok farklı parçası vardır. Bu nedenle ne yaparsanız yapın kokudan kurtulamıyorsanız ve yıkadığınız kıyafetlerin tam olarak yıkanmadığını düşünüyorsanız profesyonellerden yardım isteyebilirsiniz.

Ayrıca kasa ile iç kısım arasındaki “körük kauçuk” denilen lastiğin temiz kalmasına da dikkat etmeniz gerekiyor. Bu kauçuk su, deterjan ve kirli çamaşırlarla direkt temas halinde olduğu için çok çabuk kirlenir ve şeklinden dolayı kirli su birikintileri oluşabilir. Bu nedenle her yıkamadan sonra temiz bir bez kullanarak lastik contayı kurutabilir, küf veya leke gibi sorunlar gördüğünüzde sirkeli suya batırılmış bir bezle silebilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir