İzlenmesi Gereken Eski Türk Filmleri

featured

İzleyecek bir film arıyorsanız ve karar veremiyorsanız doğru yerdesiniz. Bazı Eski Türk filmleri sizi gülümsetecek, bazıları ağlayıp rahatlamanıza yardımcı olacak, bazıları ise bir taş gibi kucağınıza oturacak; Duygusal, eğlenceli, politik, en sevdiğimiz filmleri sizin için topladık. Aslında bu filmi neden izleyeyim sorusunun cevabını hepimizin bir yerlerde bildiği ama dost olmayacağı Türk filmlerinin yer aldığı yazımızda bulacaksınız.

1.Susuz Yaz (1963) – Metin Erksan

Yerli film denilince akla ilk gelen filmlerden biri herhalde Susuz Yaz! Susuz Yaz, şüphesiz Türk sinemasının en önemli filmlerinden biridir. Metin Erksan’ın 1962 yılında Necati Cumalı’nın yazdığı bir öyküden uyarladığı bu başyapıtta başrolleri Hülya Koçyiğit, Erol Taş ve Ulvi Doğan paylaşıyor. Film, 1964’te Berlin stüdyosunda Altın Ayı ödülünü kazanarak ilk kazanan film oldu. Türk sinema tarihinde uluslararası ödül. 

2.Sevmek Zamanı (1965) – Metin Erksan

“İmajın sen değilsin… İmajın benim dünyamda bir şey. Seni tanımıyorum, resmini biliyorum. Belki de tüm güzel düşüncelerimi yok edeceksin. Aşk Zamanı çok önemli bir film, bir resim sevilir mi, sevgili hayata dönünce aşk devam eder mi, aşk âşıkta mı yoksa sevgilide mi? Özellikle Fars edebiyatında resim aşkı fikrini ve Sabahattin Ali’nin kürk mantolu Madonna’sını Metin Erksan’ın gözünden görün ve Müşfik Kenter’in performansını izleyin. Yöresel romantik filmler izlemek istiyorsanız Sevmek Zamanı doğru seçim olabilir. 

3.Ah Güzel İstanbul (1966) – Atıf Yılmaz

Aşkı ağlatan filmlerin Türk sinemasında her zaman ayrı bir yeri vardır!

Artist olmak için köyden kaçan bir kız ve alkolik bir sokak sanatçısı… Bu sefer Sadri Alışık’ın önünde Ayla Algan, arkasında ise onu görünce inleten güzel İstanbul var. Ayla Algan’ın sevimli hallerini görmek ve İstanbul’un en güzel taraflarını görmek için bu filmi izleyebilirsiniz. “Hayattayız, iki kişiyiz ve birbirimizi seviyoruz. Korkmayın, dünyada inanılacak sağlam bir şeyler her zaman vardır. 

4.Vesikalı Yârim (1968) – Ömer Lütfi Akad

Bir yanda İzzet Günay, diğer yanda Türkan Şoray, diğer yanda Manav Halil ve stant şarkıcısı Sabiha… Sabiha, hepimizin bildiği klonla neden birlikte olamayacaklarını şöyle açıklıyor: “Aşk aşk yetmez, uzun zamandır tanışıyoruz. Menekşeli Vadi hikayesinden uyarlanan bu filmi Sait Faik’in keyfini çıkarmak ve Şükran Ay’ın filmdeki şarkılarına hayran olmak için izleyebilirsiniz. 

5.Kara Gözlüm (1970) – Atıf Yılmaz

Yeşilçam sinema dünyası çok kalabalık. Kara Gözlerim bu dönemin meyvelerinden biridir. Bu ulusal romantik komedi hem güldürecek hem de duygulandıracak.

“Söyliyciğim, ilk şarkımı mutlu insanlara adıyorum…” Türkan Şoray’ın Balıkçı Azize ve Kadir İnanır’ın işsiz bir klasik besteci olduğu film, esasen bir aşk hikayesine dayanıyor. Azize’nin balık pazarında şarkı söylediği ve insanları heyecanlandırdığı sahneler, şarkıcı olduktan sonra öğrendiği görgü kuralları dersi ve ona adını veren Belkıs Özener’in seslendirdiği Sevemedim Kara Gözlüm için izlemeye değer. 

6.Dönüş (1972) – Türkan Şoray

Türk sineması çoğu erkek oyuncu ve yönetmenin ön planda olduğu bir yer olsa da bu film tüm tabuları yıkıyor. Çünkü sinemanın kralı Türkan Şoray tarafından yönetildi.

“Ellerin soğuk suya değmiyor, sıcak suya, kadın seninle ayakta konuşacak, sen yürüsen seni takip edecek…” Kimse onu takip etmese de Gülcan İbrahim’i seçti. Ancak kontrolünün ötesinde gelişen olaylardan sonra çok acı çekti ve sabırlı olmak zorunda kaldı, bir gün “geri dönmek” için bekledi. Bu sefer yönetmen koltuğunda Türkan Şoray’ı görüyoruz. Gülcan ve Reşit Ağa’nın düğünde oynadığı oyunlar ve film boyunca aklınıza takılan Yüreğim Hasretle Yandı filmin en etkileyici yönleri. 

7.Canım kardeşim (1973) – Ertem Eğilmez

Adana’nın 5. Altın Koza Film Festivali’ne damga vuran ve Türk sinemasının en iyi dram filmlerinden biri olarak kabul edilen Canım Kardeşim, çok yakın iki arkadaşı Murat, Halit ve Murat’ın kardeşi Kahraman’ın ilişkisini anlatıyor. Kahraman’ın performansı, hastalığı ve tek hayali televizyon olan Cahit Oben’in filminin etkileyici soundtrack’i, diziyi bir başyapıt yapmaya yetiyor ve “Ben varım” derken diz çökmek zorunda kalan en ünlüleri bile yapabiliyor. ağlamıyor”.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir