Senaryo yazarı, fikir ve önerilerine dayalı olarak bir kitap, oyun, film veya diğer yaratıcı çalışmaları yazan kişidir. Bir senaryo yazarı genellikle oyun yazarı olarak bilinir. Halkın ilgisini çekecek bir sanat eseri yaratmak için bir yönetmenle birlikte çalışır. Senaryo, temel olarak bir performans sırasında yüksek sesle söylenecek olanın yazılı versiyonudur. İyi bir senaryo, okunması ve anlaşılması kolay olandır. Kötü olan, gereksiz ifadeler ve belirsiz terminolojiyle doludur.
Bir oyunun veya başka bir eğlence biçiminin öncelikle kelimelere dayanması, onu her insan kültürünün ayrılmaz bir parçası yapar. Eski Yunanlılar, tiyatro sanatlarını ‘senaryo’ dedikleri şeye dönüştürdüler. Bu terim, Yunanca “sekiz” anlamına gelen “sene” ve “görüş” anlamına gelen “aryo” sözcüklerinden türetilmiştir. Bu nedenle senaryolar sekiz görüşlü oyunlardır. Ayrıca, ‘onun’ terimi ‘senaryo’ anlamına gelir, dolayısıyla bu ad bir oyunun hem yazılı versiyonuna hem de oyuncularına uygulanabilir. Esasen her senaryo basitçe bir senaryo yazmak anlamına gelir.
Senaryo Yazım Teknikleri Püf Noktaları
İyi bir senaryo, okumayı ilginç kılan çeşitli özelliklere sahip olmalıdır. Bir teknik, yeni fikirler yaratmak ve izleyicilerinin zekasına hitap etmek için metaforları kullanmaktır. Bir başka yararlı teknik, mizahi veya dramatik etki için abartılı-etki için kullanılan şişirilmiş bir dil kullanmaktır. Hiperbolik bir senaryo, komik etki için kullanılan dramatik imalara ve mizahi ifadelere sahip bir senaryodur. Bu teknikler aynı zamanda film senaryolarına da uygulanabilir, böylece aktörler filmi çekerken çalışacak bir şeyleri olur.
Senaryodaki karakterleri canlandıracak aktör veya aktrislerin de bu teknikler konusunda eğitime ihtiyacı olacak, böylece onlar da bu teknikler hakkında eğitim alacaklar. işinizi doğru yapın. Performanslarının sizin düzenlediğiniz aynı senfonide eğlenceli ve etkili olması için metafor ve abartmayı nasıl uygulayacaklarını bilmeleri gerekir. Ayrıca bu teknikleri kişisel performanslarında nasıl uygulayacaklarını da bilmelidirler, böylece karakterleri senaryonuzda tanımladığınız gibi görünüp hareket eder.
Senaryo Yazım Teknikleri Süreci
Senaryo yazarı olarak rolünüz, film izleyicilerinin onlardan ne istediğinizi görmelerini sağlamak için çok önemlidir. Böylelikle hayaliniz yaratıcılığınızın merceğinden hayat buluyor. Bu nedenle, senaryonuzu yazarken uygun ifadeleri kullanabilmeniz için filminizin temasını dikkatli seçmeniz önerilir. Ayrıca tarzınıza en uygun aktör veya aktrisi de seçmelisiniz ki, bunca yıl sonra hayaliniz sizden çıkmış gibi görünsün.
Senaryo yazmak yaratıcı bir süreçtir. Düşünmeyi ve fikirleri bir ifade biçimine dönüştürmeyi içerir. Esasen senaryo, bir yazar tarafından kağıt üzerinde kelimelerle oluşturulan bir hikayedir. Senaryo, izleyicilerin kalplerini ve zihinlerini kazanmayı amaçlayan görsel bir anlatıdır. Bir hikaye anlatmak, bir fikri ifade etmek veya belirli bir yerde birinin başına gelen bir şeyi anlatmak için kullanılır. Sonuç olarak, bir reklam veya roman oluşturmak için kullanılabilir. Ayrıca, eğitim ortamlarında yazma becerilerini öğretmek için kullanılabilir.
Senaryo Terimine Detaylı Bakış!
‘Script’ kelimesi, ‘yazmak’ anlamına gelen Latince scriptum kelimesinden gelir. Senaryo, orijinal bir fikre dayanan ve başkası tarafından okunması amaçlanan bir yazı parçasıdır. Bir senaryo, sinemalarda veya televizyonlarda halk tarafından izlenebilecek bir filme dönüştürülmek amacıyla yazılır. Senaryoların birçok farklı türü olmasına rağmen, bunları yazmanın da farklı yolları vardır.
Senaryo yazarken kullanılan yaygın bir tekniğe kompozisyon denir, bu, yazmaya başlamadan önce hikayenizin yapısı ve içeriği hakkında düşünmeyi içerir. Diğer teknikler arasında karakter geliştirme, diyalog oluşturma ve sahneyi ayarlama yer alır. Herhangi bir türde hikaye yazarken, çalışmanızı okuduktan sonra kitlenizin nasıl hissetmesini istediğinizi düşünmek önemlidir. Esasen, bu onları nasıl hissettirecek? Çalışmanızdaki bu duygusallık, düşüncelerinizin ve fikirlerinizin bir ifadesi olarak etkinliğini büyük ölçüde artıracaktır.
Bir senaryo herhangi bir uzunlukta olabilir; ancak kısa olanı en çok filmlerde kullanılır. ‘Film’ terimi, ‘levha’ anlamına gelen Latince filmus kelimesinden gelir. Bu nedenle, bir filme hareketli resim veya film de denir. Buna ek olarak, televizyon programları genellikle televizyon kanalları aracılığıyla yayınlanır, bu nedenle genellikle film yerine televizyon programları olarak adlandırılırlar. Birçok farklı film türü olmasına rağmen, türe bağlı olarak onları yazmanın farklı yolları da vardır.
Örneğin, suç filmleri genellikle belirli bir yerde, belirli kişilerle birlikte geçer ve genellikle o yerde belirli bir kişinin o sırada başına gelen belirli bir şey hakkındadır. Diğer türler arasında tarihi dramalar ve romantik komediler bulunur. Buna ek olarak, filmleri cinsiyetlere göre sınıflandırmanın birkaç farklı yolu vardır, örneğin sırasıyla erkekler veya kadınlar için aksiyon veya drama filmleri örnek olarak verilebilir.