Yaz aylarında bahçelerde çıkan çimler, çok şık bir görüntü ve oldukça konforlu bir yapı sağlar. Toprağın üzerini yemyeşil renklerle adeta bir örtü gibi kaplar ve bahçeli evler için vazgeçilmezdir. Çimler toprağa ekilen tohumlardan çıkar ve yaz aylarına doğru büyürler. Eğer bahçeli bir eve sahipseniz, bahçenize çim ekebilirsiniz. Zor gibi görünse de çim ekimi yapmak oldukça kolay ve hızlıdır. Ekme işlemine gelindiğinde izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Bir kürek yardımıyla toprağı düzleyin ve toprak üzerinde bulunan atıkları bir tırmık yardımıyla temizleyin.
- Ardından metrekare başına 40 ila 50 gram çim tohumlarını ellerinizle toprağın üzerine serpiştirin. Fakat serpiştirme işlemini toprağa yakın olarak yapın çünkü rüzgâr toz halinde bulunan tohumları uçurabilir.
- Tohum serpme işlemi tamamlandıktan sonra ekili topraklar 2 ila 3 cm kalınlığında hayvan gübresi ile karıştırılmış bir toprakla örtülmelidir. Toprak kalınlığı 3 cm’yi geçerse çim tohumları hava almayabilir bu nedenle toprak kalınlığına dikkat edilmelidir.
- Örtülen topraklar bir tahta veya silindir yardımıyla bastırma hareketi ile dağılmaması için sabitlenmelidir. Ekim işlemi bittikten sonra ekilen tohumlar sulanmalıdır. Özellikle ekim işleminden sonra ilk iki hafta toprak mutlaka nemli kalmalıdır. Yaz aylarda yağmur yağmadığı günlerde her akşam düzenli olarak sulanması gerekir.
Çim Ekmeden Önce Toprak Yapısını Dengelemenin Önemi
Toprağınızın türü, çim tohumların sağlıklı bir şekilde büyümesi açısından oldukça önemlidir. Kumlu bir toprak yapısına sahipseniz, öncesinde çim tohumu ekilecek toprağa biraz hayvan gübresi karıştırmanız gereklidir. Çünkü kumlu toprak çim tohumları gerektiği şekilde besleyemez ve çimlerden istediğiniz verimi alamazsınız. Hayvan gübreli olan toprak ise, çimler için gerekli olan yapıya sahip mineral bakımından zengin bir topraktır. Çok fazla yoğun ve killi bir toprak yapınız var ise bu gibi durumlarda toprağı seyreltmek başka topraklarla karıştırmak yeterli olmaktadır.
Çim Kaç Günde Çıkar?
Çim tohumlarının sağlıkla bir şekilde çıkabilmesi için ekim tarihlerinin doğru ayarlanması gereklidir. Çünkü çimler çok soğuk veya rüzgârlı havalarda ekilmez. Bu nedenle Mart, haziran, ağustos ayları çim ekimleri için en uygun aylardır.
Tohumlar filizlendikten sonra düzenli olarak her akşam mutlaka sulanmalıdır. Yaklaşık 10 gün geçtikten sonra filizlenen tohumlar, boy atmaya başlarlar. Ekim işlemi gerçekleştikten yaklaşık bir ay sonra çimler biçilme safhasına gelmiş olur. Biçme döneminde çimlerin yapısına ve köküne zarar vermeden, uzayan boylar bir makine veya bahçe makası kullanılarak kesilmelidir. Kesim işlemleri çimlerin sağlığı ve görünümleri açısından son derece önemlidir.
Sulama Şeklinin Büyüme Evresine Etkileri
Ekilen çimler doğru ve sıkılaştırma tekniğine uygun olarak ekilmesi gerekir aksi halde toprak hava alır ve tohumlar dağılabilir. Ekim işlemi düzenli yapıldıysa eğer bir diğer nokta çimleri sulama şeklidir. Düzenli olarak sulanan çim tohumları, bir hafta içinde filizlenme olayı gerçekleştirir. Bu nedenle ilk hafta sulama ve toprağı nemli tutmak en önemli işlemlerden birisidir. Özellikle yağmurlama adındaki sulama şekli uygulanırsa çimler çok hızlı büyürler. Dik açıyla sulandıkları için şekil olarak düzgün bir forma sahip olurlar.