Et yemekleri yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunlardan biri pişirmeden önceki işlemler, diğeri ise pişirme yöntemleridir. Etinizin nasıl olmasını istediğinize göre bu işlemleri uygulamalısınız. Yumuşak, lokum gibi bir et yemek istiyorsanız, pişirmeden önce uygulamanız gereken şeyler vardır. Ete hiçbir işlem uygulamadan pişirmek, etinizin sert kalmasına ve ağızda dağılmamasına neden olabilmektedir.
Sert et nasıl yumuşatılır ile ilgili birden fazla yöntem vardır. Siz de yapacağınız yemeğe ve damak tadınıza göre bu yöntemlerden birini seçebilirsiniz. Büyük parçalara sahip etler genelde hayvanların kol, boyun, but ve omuz bölgelerinden alınarak yapılır. Bu bölgeler ise genellikle kaslı dokulardan oluşurlar. Bundan dolayı ise sert bir yapıya sahiptirler. Pişirmeden önce ve pişirme sırasında gerekli işlemleri uygulamazsan bu etler sert kalır. Çiğnemesi zor, lastik gibi bir et pişirmiş olursunuz. Şimdi sizlere birkaç yöntemle sert et nasıl yumuşatılır onu anlatacağız.
Eti Dövmek veya Bıçakla Çizmek
Sert eti yumuşatmak için kullanılan en geleneksel yöntem; eti dövme yöntemidir. Bu yöntemde özenle uygulanması gereken, püf noktaları olan bir yöntemdir. Siz uğraşmak istemezseniz, eti aldığınız kasaba dövdürebilirsiniz. Kendiniz dövmek için ise iki kat streç filme sardığınız eti, et döveceği ile yumuşatabilirsiniz. Fakat bu işlemi yaparken kas dokularını kırmamaya özen göstermelisiniz.
Yine buna benzer bir yöntem ise bıçakla çizme yöntemidir. Kesin bir bıçakla çok derin olmayan dik çizikler atmakta etin yumuşamasına yardımcı olacaktır. Bu yöntem sayesinde kas dokuları biraz parçalanarak eti yumuşatacaktır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise çiziklerin çok derin olmamasıdır. Çok derin çizikler yine kas dokularına zarar verecek ve et kaskatı olacaktır.
Eti Tuzlamak
Eti tuzlama konusu biraz tartışmalı bir konudur. Eskiden bu yöntemin eti sertleştirdiği bilgisi hakimdi. Güncel olan ise tuzlama yönteminin eti yumuşattığı yöndedir. Bunun için önce dilimlenmiş veya bütün eti tuzda bir saat bekletmelisiniz. Daha sonra ise beklettiğiniz eti soğuk suyla tuzdan arındırmalısınız. Böylece etiniz olduğundan daha yumuşak bir hale gelecektir.
Eti Marine Etmek
Yapmak istediğiniz yemeğe ve damak zevkinize göre etinizi marine edebilirsiniz. Marinasyon yöntemi hem etinize farklı tatlar katacak hem de yumuşamasını sağlayacaktır. Limon suyu, yoğurt, sirke gibi asidik yiyecekler ile etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Vaktiniz varsa bir gece boyunca eti soğan ve elma dilimlerinde bekletebilirsiniz. Çıkan sonuca inanamayacaksınız.
Farklı Et Pişirme Yöntemleri
Yumuşacık bir et yemek istiyorsanız pişirme aşaması çok büyük önem arz etmektedir. Etleri bütün halde pişirmek istiyorsan kısık ateşte uzun süre pişirmen gerekir. Pişirme süresi ne kadar uzun olursa, etin içerisindeki kolajen o kadar parçalanır. Bu da etinizin o ölçüde yumuşaması anlamına gelir. Vakit problemin yoksa, tarifine de uygun bir şekilde 4-8 saat arasında etini pişirebilirsin. Antrikot ve biftek benzeri etleri ise ön ve arkalarını mühürleyerek pişirmek en mantıklısıdır. Bu işlemi yüksek ateşte yapmakta fayda var. Bu yöntemle etin suyunu içine hapseder ve yumuşak bir et elde edebilirsin.