Emniyet kemerine direnç atma, artık kullanılamayacak airbag veya emniyet kemerinin araca çalışıyor gibi gösterilerek arıza ışığının yanmasını engellemek amacıyla yapılan bir işlemdir. Araçlarda emniyet kemeri kaza esnasında darbe sensörü tetiklenirse patlar. Ardından makarasını geriye doğru çekerek sürücü ve yolcuların araçta hareket etmelerini önler.
Emniyet kemeri bir kez patladığı zaman kesinlikle değiştirilmesi gerekir, değiştirilmezse kullanılamaz hale gelir ve aracın göstergesinde airbag ışığı yanar. Bu airbag ışığını söndürmek amacıyla emniyet kemeri bağlantılarına direnç atılarak elektronik kontrol sistemine (ECU) parçanın çalıştığı bilgisi verilebilir. Genellikle ön koltuklara yapılan direnç atma işlemi aracın B sütunundaki plastik koruma sökülürse anlaşılır. Direnç atma işlemi genelde iki kablonun birbirine bantlanmasıyla yapılan yapılır.
Patlak Emniyet Kemeri Ne Demektir?
Emniyet kemerinin aktif tutucu sistemi, genelde hava yastığı sensörlerine bağlı bir elektronik sistemdir. Olası bir kaza durumunda hava yastıkları açılırsa bu sistem de devreye girer. Bu sistem pek çok farklı çalışma mantığına sahip olsa da genelde gaz jeneratörleri ile çalışmaktadır. Kaza sırasında aracın bu gaz jeneratörü aktifleşir ve içindeki gaz dişli parçalara iletilir. Dişli parçaların hareket etmesiyle birlikte emniyet kemeri sıkılaşmış olur. Bu sayede sürücü ya da yolcular koltuklarına sabitlenmiş olurlar.
Gaz jeneratörlerinin içindeki gaz tek kullanımlıktır. Bu yüzden bir kaza sonrası bu jeneratörlerinin yenileriyle değiştirilmesi gerekir. Emniyet kemerinin patlak olması, aracın kaza yaptığı ve gaz jeneratörlerinin boşaldığı anlamını taşır Bu gaz jeneratörleri değiştirilmez ise olası bir diğer kazada bu sistem çalışmaz.
Direnç Atılmış Hava Yastıkları Çalışır Mı?
Hava yastıkları sadece bir kez çalışabilecek şekilde tasarlanır. Kazadan sonra eski hava yastıklarının sökülmesi ve yeni sıfır hava yastıklarının takılması ve sensörlerin değiştirilmesi gerekir. Fakat yeni hava yastıkları çok pahalıdır bu yüzden genelde tamir edilir ve direnç takılır. Takılan direnç sayesinde aracın arıza lambası yanmaz. Bir aracın kaza yapmasının ardından takılan bu direnç ile hava yastıkları değiştirilmezse asla çalışmazlar.
Direnç Atılan Emniyet Kemeri Nasıl Fark Edilir?
Gaz jeneratörlerinin çalışır olup olmadıkları aracın sürücü ekranından kontrol edilebilir. Eğer bu ışık yanıyorsa emniyet kemerinin ve hava yastıklarının kontrol edilmesi gerekir. Ancak emniyet kemerine eklenen dirençler, emniyet kemeri patlak olsa da sürücü panelinde herhangi bir uyarı ışığının yanmamasına neden olur. Bundan dolayı emniyet kemerinin patlak olup olmadığını anlayabilmek için en iyi yöntem, aktif tutucu sistemini incelemektir.
Bu yöntemle emniyet kemerine herhangi bir direnç atılıp atılmadığını anlayabilirsiniz. Özellikle ikinci el araba satın alırken bu konuya çok dikkat etmek gerekiyor. Satın almak istediğiniz aracın sürücü ekranında ışığı yanmıyor olsa da emniyet başta kemerleri ve hava yastıkları olmak üzere detaylı bir ekspertiz taraması yaptırmalısınız.