Son dönemde ülkemizde artan şiddet olayları nedeni ile kendi güvenliğimizi koruma konusunda bazı önlemler almaktayız. Bu önlemler arasında ise bıçak gibi aletleri taşıma gibi yöntemlere başvuruyoruz. Bunun nedeni ise bıçaklara kolay bir şekilde ulaşılması oluyor. Ancak bıçak taşımanın güvenlik dışında da birçok olumsuz olaya neden olduğunu da görmekteyiz. Bıçak taşımaya kolay ulaşılabilmesinden dolayı birçok kişi en ufak gerginlik halinde bile bıçaklara başvuruluyor. Bu tür olayların son dönemde artmasından dolayı birçok kişi bıçak taşımanın cezası olup olmadığını araştırıyor.
Bıçak taşımanın bir diğer sebebi de kampçılık, dağcılık ve dövüş sanatları ile uğraşan kişilerin kesici aletlere ihtiyaç duymasıdır. Kampçılık ile uğraşan kişilerin bıçak gibi kesici aletlere sahip olması gerekirken, dövüş sanatları ile uğraşan kişiler ise muşta, sopa gibi aletler taşımaları gerekebiliyor. Söz konusu aletleri almayı düşünen pek çok kişi için de bu aletlerin ve özellikle bıçak taşımanın cezası merak edilmektedir.
Bıçak Taşımanın Cezası
Dağcılık, kampçılık gibi doğada kullanılan kesici aletlerin şehir içinde bulundurulması suçtur. Bu durumda, bıçak, sopa, muşta gibi insan sağlığını tehdit edebilecek aletler taşımak ve bulundurmanın cezası 189 TL olmaktadır. Ayrıca, kişilerin bulundurduğu aletler de ellerinden alınmaktadır. Söz konusu aletleri bulundurmak, almak ve satmak da suç unsuru olarak kabul edilmektedir. Bu konu ile ilgili 61.35 numaralı kanunda detaylı olarak bir açıklama mevcuttur. İlgili kanunda belirtile açıklamaya göre, spor ve avcılık alanında kullanılan tüfeklerin ve kesici aletlerin bulundurulmasının ve ticaretinin yapılması yasak olarak belirtilmiştir. Polis, yer, zaman ve taşıyan kişinin suç eğilimleri gibi unsurları da göz önüne alarak bıçak ve benzeri kesici aletleri taşıyan kişileri göz altına alabilmektedir. Göz altına alınan kişilerin 3 aya kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılması da mümkündür.
Çakı, Bıçak ve Muşta Taşımanın Cezası Ne Kadardır?
İnsan sağlığını tehdit edebilecek çakı, bıçak ve muşta gibi aletler taşımak ve bu aletlerin ticaretini yapmak yasaktır. Kabahatler Kanunu’nda yer alan açıklamaya göre bu aletleri taşıyan kişiler üzerinden işlem gerçekleştirilip 189 TL para cezası kesilmektedir. Ayrıca, kesici aletler bulunduran kişinin Adli Sicil Kaydı da incelenerek göz altına alınması ve 3 aya kadar hapis cezası alması da gerçekleşebilir. Savcılığın talebine göre gerçekleştirilen bu işlemlerde kişi idari para cezasına da çarptırılarak serbest bırakılabilmektedir.
Bıçak Taşımanın Cezası 2021
Kabahatler Kanunu’na göre bıçak taşımanın cezası 189 TL’dir. Dağcılık, kampçılık ve dövüş sporları ile ilgilenen kişilerin yanlarında bulundurduğu bıçak ve benzeri kesici aletleri şehir içinde taşımak yasaktır. Ayrıca, bu aletlerin alımını ve satışını gerçekleştirmek de yine 61.35 numaralı kanuna göre yasak olmaktadır. Bu kanuna göre, polis kişinin Adli Sicil Kaydı’nı inceleyerek kişiyi göz altına alabilir.