Yumuşamış Siyah Zeytin Nasıl Sertleşir

Yumuşamış Siyah Zeytin Nasıl Sertleşir

Zeytin, özellikle kahvaltı öğünü için önemli besinlerden biri. Pek çoğumuz zeytin olmayan bir kahvaltıyı düşünemiyoruz bile. Bilinen pek çok faydası olan siyah zeytin, özellikle tercih edilen kahvaltılık besinlerden biri. Bazılarımız zeytini satın alırken bazılarımız da evde zeytin kurmayı tercih ediyor. Fakat zeytinlerin hızla bozulmaması, yumuşamaması için dikkat edilmesi gereken bazı etkenler bulunmakta. Zeytinin faydalarının yanı sıra bozulduğu durumda oluşacak riskler de mevcut. Hal böyle olunca, zeytin kurma ve tüketme sürecinin detaylarına olan merak artmakta. Zeytin nasıl saklanır, zeytin kurarken nelere dikkat edilmeli, yumuşamış siyah zeytin nasıl sertleşir gibi pek çok sorunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Yumuşamış Siyah Zeytin Nasıl Sertleşir

Siyah Zeytinin Faydaları

Siyah zeytin gün içinde çok tüketilen besinlerden biridir. Lezzetinin yanı sıra pek çok faydası bulunmaktadır. Siyah zeytinin önde gelen faydaları arasında:

  • Hafızayı güçlendirmesi
  • Mide ağrılarını azaltması
  • Mide asidini azaltması ve reflü gibi mide hastalıklarına karşı bağışıklığı artırması
  • Kan yapıcı olarak bilinmesi
  • Sindirim hastalıklarına karşı önleyici olması
  • E vitamini oranı sayesinde sinir sistemi rahatsızlıklarına karşı koruması
  • Büyük oranda A vitamini içermesi, bu sayede göz sağlığına iyi gelmesi gibi faydalar bulunmaktadır.
  • Siyah zeytinin önemli faydalarından biri de, yüksek oranda antioksidan içermesidir. Bu nedenle saç ve cilt sağlığını olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Siyah zeytinin faydalarının çok olması nedeni ile tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Her gün belirli sayıda zeytin tüketmek uzmanlar tarafından önerilmektedir. Fakat tüketim sırasında dikkat edilmesi gereken bozukluklar olabilir.

Siyah Zeytinde Oluşan Bozukluklar

Siyah zeytinler yeşil zeytinlere göre daha kolay bozulmaktadır. Daha yumuşak yapıda olmaları daha kolay hasar almalarına da yol açmaktadır. Siyah zeytin üzerinde görülebilecek başlıca sorunlar:

  • Zapateria: Düşük tuz oranı ve yüksek pH seviyesi sonucu oluşan bir bozukluktur. Değişik bir koku ile kendini belli etmektedir.
  • Alambrado: pH dengesi ve tuz oranının ayarlanamaması sonucu oluşan bir bozulmadır. Zeytinin yapısında yarıklar oluşmaktadır.
  • Galazoma: Bu bozulma türü; zeytinin renginin grimsi, mavimsi bir renk alması ile anlaşılabilir. Tat da bozulma ile kötüleşmektedir.
    Siyah zeytin tüketimi sırasında dikkat edilmesi gerekenlerden biri de tuz oranıdır. Kalp sağlığını olumsuz etkilememesi amacı ile çok tuzlu zeytin tüketimi önerilmemektedir. Siyah zeytinin tuz oranını azaltmak için tüketeceğiniz miktarda siyah zeytini kısa bir süre ile suda bekletebilirsiniz.

Yumuşamış Siyah Zeytin Nasıl Sertleşir

Siyah Zeytin Yumuşaması

Siyah zeytin; fermantasyon aşamasında yapılan eksiklikler sonucu hızlı yumuşama eğilimi gösterebilmektedir. Zeytin salamuradayken eklenen tuzun az olması, zeytinin hızlı yumuşamasına neden olan durumlardan biridir. Tuz miktarının az olmasının yanı sıra asidin az olması da yumuşama sorunu ortaya çıkarmaktadır. Siyah zeytin yumuşadığında, aynı kavanozda bulunan zeytinlerin yumuşama hızı yükselmektedir. Genellikle yumuşama, mikrop üretimi zeytinin yağlanması ile karıştırılmaktadır. Fakat zeytinin yumuşaması büyük oranda çürümesi ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle; yumuşayan zeytinin tekrar sertleştirilmeye çalışılmaması önerilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir