Paleo diyeti, “bir mağara adamı gibi ye ve kilo ver” sloganıyla kişilere kilo verdirmeyi amaçlayan bir diyettir. Esasen diyetten öte bir yaşam tarzı gibi de görülebilen bu diyet kelime olarak paleolitik dönemdeki insanların yemek tarzını taklit etmektedir.
Paleo Diyeti Nasıl Yapılır?
Günümüzde diyet sektörünün gelişmesiyle birlikte sürekli yeni diyet akımları ortaya çıkmaktadır. Paleo yani taş devri diyeti de bu diyet tiplerinden biridir. Bu diyet uygulanmadan önce, her insanın vücudunun özel olduğunu ve diyetlerin kişiye özel hazırlanması gerektiğini unutmamak gerekmektedir.
Paleo diyeti beslenme tarzı işlenmiş hazır gıdalardan uzak durmayı teşvik etmektedir. Kişi elinden geldiği müddetçe doğal gıdalarla beslenmelidir. Bu diyet yapılırken bazı besinlerin tüketilmesi yasaklıdır ve bazı besinlerin de tüketilmesi gerekmektedir. Serbest olarak tüketilen besinler protein kaynaklı gıdalardır. Paleo diyeti yapılırken et ve et ürünleri serbestçe tüketilmektedir. Fakat süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştır. Ayrıca tahıl grubunda olan besinlerin tüketimi yasaklanmışken sebze ve meyve tüketimi serbesttir. Hemen hemen diğer tüm diyet türlerinde olduğu gibi şeker, tuz ve un olarak sayılan üç beyazdan uzak durulmalıdır.
Paleo diyetinde başlanan ilk günlerde sürece uyum sağlamak adına haftada 3 öğün herhangi bir besin kısıtlaması yapılmaz. Kilo kaybının gerçekleşebilmesi için taş devri beslenmesi olarak adlandırılan bu diyetin bir yaşam formu haline gelmesi gerekmektedir. Diyet önerilirken ekstra bir egzersiz programı zorunlu tutulmamaktadır. Kilo verirken vücudunu şekillendirmek isteyen kişiler aynı zamanda egzersiz de yapabilirler. Ya da diyet sürecinde kilo kaybı durursa egzersiz yapılmaya başlanabilir.
Paleo Diyeti Faydaları
Paleo diyeti, sağlık çevrelerinde oldukça faydası olduğuna inanılan bir beslenme şeklidir. Loren Cardioan paleo yani taş devri diyeti ile birlikte kalp hastalıklarının görülmesi, kanser riski, diyabet ve tansiyon hastalıklarında azalma görüleceğini savunur. Fakat henüz klinik bir çalışma bu diyetin uzun vadede insan sağlığına olumlu ya da olumsuz etkilerini ispatlamamıştır.
Fakat paleo diyetinde izin verilen belirli yiyecekler kilo kaybını ve ödem atımını sağlamaktadır. Diyet planında bulunan lifli meyve ve sebzeler sindirim kolaylığı sağlayarak bağırsaklara fayda sağlar. Ayrıca alınan sağlıklı yağ ve protein ise iştahı azaltarak tokluk hissini artırmaktadır. Fakat diyetin kilo kontrolü noktasında kişiden kişiye göre değişebileceği, bir kişide hızlı bir kilo verimi sağlarken başka bir kişide aynı etkiyi yaratmayacağı da unutulmamalıdır.
Buna ilaveten Paleo diyeti;
- Enflamasyonu azaltır
- Yüksek protein alımı sağlar
- Doygunluk hissini artırır
- Besin eksikliğini tamamlar
- Kilo kaybı sağlar.
Paleo Diyet Menüsü Örneği
Paleo diyeti paleolitik çağdan esinlenerek ortaya çıkmıştır. Bu sebeple mağara adamı diyeti olarak da anılmaktadır. Paleolitik çağda insanların hayvan eti, balık, böcek, meyve ve sebze yedikleri dikkate alınarak modern insan yaşamının insan sağlığı üzerine etkilerini azaltmak amacıyla bu diyet bir yaşam felsefesi olarak ortaya çıkmıştır. Bir günlük paleo diyet menüsü şu şekilde örneklendirilebilir:
Kahvaltı: 2 adet yumurta, salatalık domates ya da yeşillik ve 2 tam ceviz
- Ara Öğün: 2 tane kuru kayısı ve 10 adet fındık
Öğle Yemeği: 100 ila 150 gram arasında balık, tavuk, haşlama ya da ızgara et yanında haşlanmış sebze, bol yeşillikli ve limonlu salata (1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte)
- Ara Öğün: 2 tam ceviz ve 1 porsiyon meyve
Akşam Yemeği: Bol yeşillikli salata ve zeytinyağıyla yapılmış sebze yemeği.
Çok acıkıldığı hissedilirse gece de bir porsiyon meyve tüketilebilir. Fakat bu diyet planı tamamen örnek bir diyet planıdır. Kişilerin yaş, sağlık durumu, kalp ve damar hastalıkları, kilo gibi faktörleriyle beraber değişiklik gösterebilmektedir.