Covid-19 salgını sonrasında Hindistan da tetiklenerek ortaya çıkan kara mantar hastalığı olarak bilinen mukormikoz nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Bu yazımızda Hindistan da yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kara mantar hastalığı hakkında bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Kara Mantar Hastalığı Nedir?
Mukormikoz ya da zigomikoz olarak bilinen kara mantar hastalığı, nadir olarak görülebilen fakat bir o kadar tehlikeli bir enfeksiyon olarak tanınıyor. Hastalığa mukor küfü adı verilen bir mantar türünün sebep olduğu biliniyor. Toprakta, çürüyen bitkilerde, gübre de, çürük tahtada bulunan bu tür mantar türüne rastlanıyor.
Kara mantar hastalığı genel olarak ılık, nemli iklimlerde ortaya çıkıyor ve mantarın dokuları yemesiyle ilerliyor. Bu ilerlemenin erken teşhisi hayat kurtarırken, tedavi de yaşanan gecikmelerin olması durumunda sonuç ölüm oluyor.
Kara Mantar Hastalığının Nedenleri ve Türleri
Bu mantar türü insanların vücuduna genel olarak nefes ve deri yoluyla giriyor. Vücuda bu yollarla giren mantar vücutta beş farklı kara mantar hastalığına neden oluyor. Kara mantar hastalığının belirtileri, mantarın vücudun neresinde büyüdüğüne göre değişiklik gösterir.
1. Sinüs ve Beyine Etki Eden Kara Mantar Hastalığı
Burun aracılığıyla vücuda giren bu mantar türü, sinüsleri ve beyni etkiliyor. Bu tür kara mantar hastalığı, diyabet hastaları ve böbrek nakli hastalarında sık olarak görülüyor. Bu kara mantar hastalığı türünün belirtileri ise, yüzün bir tarafında şişme, baş ağrısı, burunda ve sinüslerde tıkanıklık görülmesi, ateş, burun kemerinde ve üst damakta hızla yayılan siyah lezyonlar belirtileri olarak sayılıyor.
2. Akciğer’i Etkileyen Kara Mantar Türü
Özellikle Akciğeri etkileyen kara mantar hastalığının bu türü, kanserli olan, organ nakli ya da kök hücre nakli olmuş kişilerde yaygın olarak görülür. Ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı belirtileri gösteriyor.
3. Çocuklarda Sık Rastlanan Sindirim Sistemi Tutulumu
Çocuklarda daha yaygın olarak görülen bu türü, antibiyotik tedavisi gören, ameliyat geçiren, vücut direncini düşüren ilaçlar verilen pramatüre bebekler veya düşük kilolu yeni doğan bebeklerde görülüyor. Karın ağrısı ile başlayan mide bulantısı, kusma ya da mide kanamaları gibi belirtiler bu tür kara mantar hastalığının belirtileri arasında yer alıyor.
4. Deri Enfeksiyonlarında Gören Kara Mantar Hastalığının Belirtileri
Ameliyat yarası olan, yanık veya kesikler yardımıyla vücuda giren kara mantar hastalığı türü olarak bilinir. Kara mantar hastalığının bu türü, bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri genelde etkiliyor. Belirtisi ise, derinin enfeksiyon kapan kısmının kararmasıyla anlaşılıyor. Ayrıca, enfeksiyonlu bölgede, ağrı, sıcaklık, aşırı şekilde kızarıklık ve şişme gibi belirtiler görülür.
5. Disemine Türü
Kara mantar hastalığının bu türü, kan dolaşımı yoluyla vücuda girerek, vücudun diğer bölgelerini etkiler. En fazla beyni, kalbi, dalağı ve deriyi etkiler. Beyinde ilerleyen bu mantar türünde ruhsal durum değişikliği ve koma gibi durumlar ortaya çıkarabilir. Bu durumdaki kişilerin tıbbi açıdan durumları çok ağır olur.
Kara Mantar Hastalığında Kimler Yakalanıyor?
Bu hastalık çok nadir görülse de başka sağlık sorunları bulunan ve vücut direnci zayıflayan kişilerde görülüyor. Diyabet, AIDS, kök hücre nakli, kanser, organ nakli, uyuşturucu kullanımı, deri enfeksiyonları, yanıklar ve yaralar, erken doğum gibi durumlarda kara mantar hastalığı enfeksiyonları açısından risk oluşturuyor.
Kara Mantar Hastalığının Tedavisi Var mı?
Kara Mantar Hastalığının tedavisi konusunda, hastalığa erken tanı konulduğunda az hasarla tedavisi mümkün olmaktadır. % 50 oranında ölüm riski barındıran bu hastalıkta ilaç tedavisinin yeterli gelmemesi durumda enfeksiyona uğramış dokuların ameliyatla alınması gerekebiliyor.