Kırık Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kırık Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kırık nedir ve nasıl tedavi edilir? Merak edilen konular arasında yerini almaktadır ve kırık olayı her yaştan bireylerin başına gelebilmektedir. İyileşme süreci hem yaşa göre hem de kırılan kemiğe göre değişiklik göstermektedir. Kırılmalar karşısında doğru teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Başarılı bir tedavi süreci hızlandırmakta oldukça etkilidir. Günümüzde ise kırık tedavisi ve iyileşme süreci, medikal ve cerrahi yöntemler ile hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Herhangi bir nedenden dolayı oluşan kırılma tedavilerinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. İyileşme sürecinde gerçekleştirilen kontroller ise süreç için oldukça önemlidir ve herhangi bir olumsuz durumla karşılanması durumunda hekim için erken müdahale fırsatı vermektedir.

Kırık Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

1- Kırık Nedir?

Kırık, kısaca kemiğin bütünlüğünün bozulması halidir. Bir kaza, yaralanma veya şiddetli bir güce maruz kalması sonucu kemik bütünlüğü kaybedilmektedir. Kırıklar genellikle darbe sonucu veya travmaya bağlı olarak oluşmaktadır bunun yanı sıra kendiliğinden de meydana gelmektedir. Kırılmalar karşısında ilk teşhis ve ilk tedavi oldukça önemlidir.

2- Kırık Nasıl Tedavi Edilir?

Kırık nedir ve nasıl tedavi edilir? Sorusunun ilk basamağına yukarıda değinmiş durumdayız. İkinci basamağı olan “kırık nasıl tedavi edilir?” sorusunun cevabında ilk teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Kırılan kemiklerin iyileşme sürecini ilk yapılan müdahaleler etkilemektedir. Tedavilerde ise çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bazen alçı ile tedavi süreci devam etmektedir ve bazen de cerrahi bir müdahale edilmektedir. İyi bir teşhis yapıldıktan sonra, kemik kırığı tedavileri şu şekilde yapılmaktadır:

2.1- Kırık Tedavisinde Alçı Ve Atel Uygulaması

Kırık olan kemik parçaları yerine yerleştirilmektedir. Hareket etmeyecek şekilde kırılmış olan kemiğin altındaki ve üzerindeki eklemler de sabitlenir ve iyileşene kadar da hareket etmemesi sağlanmaktadır. İyileşme sürecinde belirli kontroller yapılmaktadır ve herhangi bir kayma durumu söz konusu olursa müdahale edilmektedir. Çocuklarda ortalama 3 hafta kadar iyileşme süreci bulunurken, sağlıklı bireylerde 6 hafta kadar sürmektedir. Bebekler de ise 1 ya da 2 hafta kadar iyileşme süreci gözlemlenmektedir.

2.2- Eksternal Fiksatör Uygulaması

“Kırık nedir ve nasıl tedavi edilir?”sorusuna verilen cevaplar arasında eksternal fiksatör uygulaması yer almaktadır. Ciddi bir şekilde ciltte şişkinlik ya da yara durumlarında tercih edilmektedir. Kırık kemikler tespit edilmektedir ve tespit sırasında kemiğe gönderilen kalın teller ve kafeslerden faydalanılmaktadır.

Kırık Nedir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

2.3- Kapalı Cerrahi Uygulaması

Kırık, ameliyathanede anlık görüntü ya da röntgen kontrolünde yerine getirilmektedir. Yerine getirilme işleminden sonra kemik için uygun boyuttaki teller ile müdahale edilmektedir. Cihaz aracılığı ile tespit edildiği ve kesi yapılmadığı için tercih edilmektedir.

2.4- Minimal İnvaziv Cerrahi Uygulaması

Açık cerrahi yöntem ile aynı yöntem uygulanmaktadır. Ciltte oluşan kesiler ve kas ve cilt altı yumuşak dokulara hasar, en az olacak şekilde uygulanmaktadır. Küçük kesilerden oluşan bu yöntemde kırık hattı açılmamaktadır ve biyolojisi bozulmadan cerrahi yapılmaktadır.

“Kırık nedir ve nasıl tedavi edilir?” sorusunun cevabı olan bu yöntemde, biyolojik tespit imkanı bulunmaktadır ve böylelikle hastalara daha erken hareket verilmektedir. Bunun yanı sıra hasarın daha erken iyileşmesi beklenmektedir.

2.4- Kırık Tedavisinde Açık Cerrahi Yöntemi Uygulaması

Kırık kemik gözle görülmektedir ve kırık hatta cerrahi müdahale yapılmaktadır. Diz, ayak bileği ya da dirsek gibi kemik kırıklarında bu yöntem uygulanmaktadır. Kırılmış olan kemiklerin durumuna göre vida, pimler ya da plakalar ile sabitleme yapılabilmektedir. En az doku hasarı kırılmış kemik onarımı sağlamak, kırıkların iyileşmesini hızlandırmaktadır. Kontrollerin düzenli bir şekilde yapılması, olumsuz durumlarda hekimlerin erken müdahale etmesine imkan vermektedir. Bu da kişinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir