Bireysel Emeklilik Sistemi olan BES nedir sorusunun cevabını Türkiye geneli yasal mevzuat ve uygulamalar ile inceleyebiliriz. Bireysel Emeklilik sigortası kişinin özel sigorta firmalarına bizzat şahsen başvurarak elde ettiği ileri dönük kazanımlardır. Bu sigorta şekli yasal olarak zorunlu olmayıp kişinin isteğine bağlı yapılır.
Özel bireysel emeklilik yaptırmak kişiye birçok fayda sağlar. Normalde zorunlu SGK emekliliğiniz geldiğinde belirli bir tazminat ve maaş alırsınız. Ancak yaş ilerlediğinde ve aile genişlediğinde ve artık kişi çalışmak istemediğinde bu maaşa ek gerekir. Kişinin kendisine yapmış olduğu en güzel yatırım araçlarından bireysel emeklilik olası zor günleri öngörerek hazırlığıdır.
Bireysel Emeklilik İçin Gerekenler Nelerdir?
Emeklilik günlerinin tadını çıkarabilmek ve maddi sıkıntı yaşamamak için çok uygun birikim yöntemleri vardır. Bireysel emeklilik sistemi BES ile çok küçük meblağlar halinde aylık ödemelerle emeklilik hakkı kazanırsınız. Primleri emeklilikte almak istediğiniz ekstra maaşınıza göre belirlersiniz. Aylık taksitlerle ödediğiniz emeklilik sigortası primleri yıllar içerisinde birikir.
- En az 10 yıl prim ödemek
- 56 yaşını geçmemiş olmak (emeklilik yaşı)
- Emeklilik sözleşmesi imzalamak
- Başvuru evraklarını eksiksiz doldurmak
Sadece bu şartları yerine getirerek ve kendinize uygun periyotlarda ödemeler sağlayarak BES’ ten faydalanabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Bireysel emeklilik maaşı ne kadar sorunun cevabı kişiye özeldir. Emeklilik ödemesi miktarı için seçmiş olduğunuz BES basamağı ve ödemeyi aylık mı yoksa toplu mu almak istediğinize bağlı olarak değişir. Daha yüksek maaş veya toplu ödeme almak için prim miktarını yüksek tutmak mümkündür. Düşük pirimle başlayıp daha sonra yükseltmek veya basamak düşürme imkânları da mevcuttur. Sigorta primleri veya basamak seçimi konusunda kararsız kalınırsa sigorta danışmanından aylık gelire en uygun seçenek için tavsiye alınabilir.
Emeklilik primleri nasıl ödenir?
Emeklilik primlerini isterseniz 3 ayda bir isterseniz her maaş kesiminde ödeyebilirsiniz. Bu seçenekler dışında kredi kartından otomatik talimatlar ve 6 aylık ödeme gibi pek çok seçenek bulunur. Bireysel emeklilik BES primleri kişiye özel belirlenir. Primlerin ödeme tercihi sigortalı tarafından belirlenebilir. Sigortalı isterse yıllık emeklilik primini tek seferde, aylık, üç aylık veya altı aylık tercihine sahiptir. Daha detaylı bilgi için sigorta danışmanından yardım talep edebilirsiniz.
Emeklilik ödemesi nasıldır?
Emeklilik günü geldiğinde almak istediğiniz ücrete ve maaşınıza uygun ödeme planına uygun birçok seçenek bulunur. Tercihinizi bu iki şarta bağlı olarak yapabilirsiniz. Emeklilik maaşınızı ister toplu olarak tek seferce çekebilir veya aylık maaş şeklinde alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik sorgulama nasıl yapılır?
Bireysel emeklilik sorgulaması nasıl yapılır diye soranlar hemen e-devlet uygulamaları üzerinden bilgiye ulaşabilir. Bunun dışında bağlı sigorta acentesi bildirimlerini takip edebilir. www.turkiye.gov.tr üzerinden TCKN ile kişinin kayıtlı olduğu emeklilik sistemi hakkında detaylı bilgiler bulunur.
Bireysel emeklilik sistemi BES devlet tarafından da desteklenir. Yatırmış olduğunuz her prim üzerinden devlet katkı payı 25% fazladan eklenir. Örneğin 100 TL aylık emeklilik pirim ücreti yatırıyorsanız BES sistemine 125 TL olarak yansır. Yine aynı şekilde 10bin TL prim ödemesi yapmış iseniz prim ödemeniz sistemde 12500 TL şeklinde kayıtlara geçer. Emeklilik devlet teşvikleri kapsamı ve süresi resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu kapsamın süresi ve katkı payı kanunlar tarafından belirlenir.
Bireysel Emeklilik Hesaplama
Gelir durumunuza göre düşük tuttuğunuz prim tutarını sonradan yükseltmek mümkündür. Yılda dört kez bireysel emeklilik planını değiştirme hakkınız bulunmaktadır. Bireysel emeklilik hesaplama işlemi için
- Şu anki yaş
- Emeklilik yaşı
- Emeklilik katkı payları
- bugüne kadar yapılan prim ödemeleri kapsamları dahilinde hesaplama yapmak mümkündür.
Olası yanlış hesaplamayı önlemek adına bireysel emeklilik sistemi BES temsilcinizden teyit etmeniz gerekir.
Bireysel Emeklilik İptal Edilir mi?
BES sistemi en az 10 yıl prim yatırımı gerektirir. Bu süre zarfında kazanılmış olan haklardan vaz geçerek bireysel emeklilik primlerinizin iadesini talep edebilirsiniz. Bireysel emeklilik sözleşmesini dilediğiniz zaman iptal ederek ödemiş olduğunuz primleri iade alabilirsiniz. Ancak bunun yapmış olduğunuz zaman, ileriye dönük maaş haklarının ve emeklilik planlarının sonlanması demek olduğunu unutmayın. BES iptali için iptal formunu doldurarak sigorta şubenize göndermeniz yeterlidir. Daha detaylı bilgi için lütfen emeklilik fon danışmanınıza ulaşın.