3 yaş sendromu anne ve babaları zorlayıcı bir süreç olarak kabul edilmektedir ve çocuklara özel bir ilgi göstermek gerekmektedir. Bazı dönemler, kritik süreçler ile doludur ve bu süreçleri en iyi şekilde atlatmak gerekmektedir. 2 ile 3 yaş arası yaşanılan sendrom dönemi de dikkatli atlatılması gereken kritik dönemlerdendir. “Kendini bulma” olarak isimlendirilen bu dönemde ebeveyn ile çocuk arasında var olan iletişimin daha da güçlenmesi söz konusudur.
Çevre ile iletişim halinin artması ile birlikte çocuklar sürekli yeni bir şeyler öğrenmektedir ve bu süreçte anne babası ile daha çok iletişim kurmaktadır. Sürekli sorular sormaya başlar ve bazen agresif bir ruh haline sahip olurken bazen de duygusal bir ruh hali hakim olmaktadır.
3 yaş sendromu sürecinde anne ve babaya düşen en büyük pay ise çocuklarını anlamaya çalışmak ve çocuklarının bu zaman diliminde kendilerini bulmaya çalıştıklarının farkına varmaktır. Bilinçli, hoş görülü ve sabırlı bir şekilde sürecin tamamlanması çocuğun zihinsel açıdan olumlu gelişmesini de etkilemektedir. Bilinçli anne ve babalar sürecin nasıl verimli atlatılacağına dair pedagoglardan destek almaktadır ve 3 yaş sendromu Adem Güneş ile süreci nasıl atlatacaklarını araştırmaktadırlar. Sürecin kendine has bazı belirtileri de bulunmaktadır. Her zaman kalıcı olmayan bu süreç ebeveynleri zorlamaktadır ve bu belirtiler ile başa çıkma yöntemleri aranmaktadır. Bilinçli bir davranış sergilenmesi halinde sürecin daha ılımlı atlatılması gerçekleşmektedir. 3 yaş sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Sizler için hazırlandı!
1. 3 Yaş Sendromu Belirtileri
3 yaş sendromu bebeklikten çocukluğa geçiş dönemi olarak belirtilmektedir ve 2 3 yaş sendromu olarak da bilinmektedir. Bu döneme ait bazı karakteristik özellikle bulunmaktadır. 3 yaş neler yapar ve 3 yaş sendromu belirtileri nelerdir?
1. 1- 3 Yaş Sendromu Öfke Nöbeti
Bu dönemin en belirgin özellikleri başında öfke nöbetleri bulunabilmektedir. Çocuğa “hayır” cevabı verildiği zaman bir anda öfke nöbeti geçirebilmektedir ve sinir atakları yaşayabilmektedir. Öfke nöbetleri ise tekrarlama özelliği göstermektedir ve beklenmedik zaman ya da ortamlarda gerçekleşebilmektedir. Çevresindeki eşyaları atma ya da fırlatma gibi davranışlar da gözlemlenebilmektedir.
1. 2- Her Şeyi Ben Yapabilirim
Çocuğun her şeyi kendi kendine yapmaya çalışmasıdır ve kendini bir fert olarak kabullendirme sürecidir. Kendi başına kıyafet seçimi ve giyinmeye çalışma, sofraya kendisi oturmaya çalışması ya da kendi yemek saatlerini belirlemek istemektedir.
1. 3- 3 Yaş Sendromu İnatlaşma
3 yaş sendromu süreci çoğunlukla inatlaşma ile kendini göstermektedir ve devam etmektedir. Çocuklar süreç içerisinde inatlaşma eğilimi gösterebilmektedirler ve oldukça inatçı davranışlar sergileyebilmektedirler. Ebeveynler ne söylerse söylesin çocuklar da aksini yapma davranışı eğilimine girmektedir. Sebebi ise çevreye kendini ispat etme çalışmalarıdır.
1. 4- 3 Yaş Sendromu Uyku Sorunu
Geçici olan bu süreçte, çocuklarda uyku sorunları da meydana gelebilmektedir. Uyuma isteklerinde azalmalar, vaktinde uyumamalar ya da öğlen uykusuna artık yatmama gibi eğilimler gösterebilmektedir ve hayli zor bir süreç belirtisi olan bu durum karşısında anne ve babaların sabırlı olması uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Zaman kavramı olmayan çocuklar, kendi uyku düzenini kurmaya çalışmaktadırlar ya da var olan uyku saatlerine uymama eğilimi gösterebilmektedirler.
1. 5- 3 Yaş Sendromu Vurma Davranışı
3 yaş sendromu yaşayan çocuklarda vurma davranışları da gözlemlenebilmektedir ve istedikleri olmadığı zaman ağlama ile birlikte gerçekleşebilmektedir.
2. 3 Yaş Sendromu Nedenleri
Çocuğun kendini bulma eğilimi içerisinde olduğu bu süreçte, kendini kanıtlama çabası göstermesi, çevresi ile ilişkilerinin genişlemesi gibi durumlardan kaynaklı sendrom yaşanabilmektedir. Çocuğun özgüven noktasında eksiklik hissetmesi veya yeterince sevilmediğini ya da sosyal olamama gibi durumlarda kendini gösterebilmektedir.
Çocuğun bağımsız olma isteği sonucu 3 yaş döneminde bu sendrom yaşanabilmektedir ve kendi ilgi ve isteklerine yoğunlaşma içerisine girmektedir. Bu nedenle istediklerini yapamadıkları zaman ya da istedikleri olmadığı zaman vurma, öfkelenme, inatlaşma ya da ağlama davranışlarını sergileyebilmektedirler.
3. 3 Yaş Sendromu İçin Tavsiyeler
3 yaş sendromu sürecini kolay ve daha kaliteli atlatabilmek için uzmanlar tarafından bazı tavsiyeler bulunmaktadır. Zorlu olan bu süreçte anne babanın sakin olması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir ve anne babaların yaklaşımlarının önemli olduğu belirtilmektedir. Her şeye “hayır” denilmemesi gerektiği gibi her şeye “evet” denilmesi de uygun görülmemektedir. Bu sürecin geçici olduğunu düşünerek çocuklarınızı sevgi ve sabırla büyütmeniz tavsiye edilmektedir.