Hamilelikte Sigara Kullanmanın Zararları?

Hamilelikte Sigara Kullanmanın Zararları?

Sigara kullanımı, bayanlar üzerinde önemli etkiler yaratırken, hamile kalma oranını da düşürmektir. Bu sebeple hamilelik döneminde sigara kullanımı, yeni doğan bir çocuk açısından, önemli komplikasyonlar ve riskleri de beraberinde getirmektedir. Eğer ki bir bayan pasif bir kullanıcı dahi olsa, bulunulan ortamlar baz alınarak, gebe bir bayan için sigara dumanı önce ve sonrasında bebeğe zarar verir.

 

  • Sigara ve Pasif Etkileşimin, Hamile bayan üzerindeki sağlıksal etkileri

 

Sigara içen bayanlar, hamile kalmakta zorluk çekerken, ve risk oranının yüksek olması sebebiyle bu durum bir hayli gebe bir bayan için, zorlukları ve sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.

Hamilelik esnasında sigara kullanımı, doğmamış bir bebek için, beyin hasarları öngörülürken, göğüs kafesinde yer alan akciğer açısından, büyük sorunları beraberinde getirmektedir. Bunlarla birlikte, içiciler yönünden, yeni doğan bebekte oluşan durak  yarıkları da,  oluşan kusurların yanında yer almaktadır.  Bilimsel çalışmalar ise, tütün ve kullanımı ile birlikte, düşük yapma olasılığını da yüksek derecede baz almaktadır. Tütün dumanındaki zararlı kimyasallar ile birlikte, pasif bir içici ortamında bulunulması dahi, doğmamış bir çocuğun , yeterli oksijen almasını da engelleyebilmektedir.

 

  • Sigaranın Bebekler, Üzerindeki Etkisi

 

Annelerin, sigara içerken veya ortamda bulunması, bebekler açısından erken doğum, sakatlık, ve ölümü de beraberin de getirir. Hamilelik esnasında ise, her beş veya altı bebekten birinde, yüksek düşük oranına sahiptir. Buna sebep, tütün dumanına maruz kalan anneler için erken doğum, bebekler açısından, sağlıklı bir yönde izlenim vermemektedir.

Sigaraya maruz kalan bir bebeğin akciğeri zayıf olduğundan ise, bir çok sağlık riskini de beraberinde getirmektedir. Hamilelik düşük doğum ağırlığı ile birlikte, bebekler için ölüm sendromları yüksek izlenimler seyrederken, hamile kalmadan önce, sigarayı bırakmak sağlık sorunları açısından ise koruyucu etkiye sahip olmaktadır.

 

  • Erken Doğum Ne gibi Zararlar verebilir?

 

Hamile bir bayanda sigara kullanımı, başlıklar üzerindeki anlatımla birlikte, gebe bir bayan açısından, erken doğum, sağlık sorunları ve ölümü de beraberinde getirmektedir. Özellikle bu tarz doğumlar, tıbbi dilde “Premature” yani, gebelik süresini tamamlamadan dünyaya gelme anlamını da gelmektedir. Sırasıyla bu durumu şu yönden de açıklayabiliriz. Premature bebeklerde;

  • Düşük doğum ağırlığı ortaya çıkar.
  • Beslenmede zorluklar meydana gelir.
  • Akciğer solunum riski artar
  • Gelişimsel açıdan problemler meydana gelir. Kısacası geç gelişim ortaya çıkar.

Hamilelikte Sigara Kullanmanın Zararları?

Hamilelik Öncesinde veya Esnasında Sigarayı Bırakmak ve Bebek üzerindeki Yardımcı Etkenler

 

  • Sigarayı bırakmak, bebeğin sağlıklı bir ortama adım atması demektir.
  • Bebeğin gelişimi ve oksijen alımı yönünden etkisi önemlidir.
  • Erken doğum oranı düşük bir seviyeye indirgenecektir.
  • Hamile bir bayanın nefes alımı daha fazla olacaktır.
  • Sağlıksal açıdan, ve bu sorunların ilerlemesini önleyecektir.

En iyi yolu ise doktor başvurusu ve psikolojik yöntemlerden geçmektedir. Sağlıklı bir yaşam için sigara dumanından, uzak durmalısınız.

  Sigarayı Bırakma Desteği ve Yolları

 

Sigarayı bırakmak isteyen, hamile kadınların birçoğu, direnememekle birlikte, kolay pes etmektedir. Kendilerini yalnız hissetmekle birlikte, zor bir sürecin eşiğinde yer alınmaktadır. Süreci kolaylaştırmak açısından bu yöntemleri sıralayabiliriz;

 

  • Yardım İstemekten Çekinmeyin

 

Ailenizden, arkadaşlarınızdan her zaman yardım isteyin, çekinmek bir neden olmamalıdır. Önemli insanlardan aldığınız destek sizlere pozitif bir ortam sunmakla birlikte, yalnız olmadığınızın da göstergesidir. Ayrıca sosyal medya üzerinden destekleyebilir, kendinizi ifade edebilirsiniz.

 

  • Stresli Ortamlardan, Kesinlikle Uzak Durun

 

Hamilelikte Sigara Kullanmanın Zararları?

Stres veya stres ortamı sizleri sigaraya yönelmeye teşvik edebilir. Bu tarz durumlardan her zaman kaçınmanız gerekmektedir. Gerilimden uzak durmanın yolu ise, yürüyüş yapmak ve kafa dağıtacak aktiviteler üretmekten geçmektedir.

 

  • Sizleri Anlayan İnsanlara Yön verin

 

Sizi anlamayan ve faydalı olamayan insanlar üzerinde, stres ve etkileriniz her geçen gün artabilir. Bu durumda sizleri sigaraya teşvik edebilir. Sizlere yardımcı olamayan veya anlamayan insanlara mesafeli olmaktan çekinmeyin. Sizleri iyi hissettiren insanlara yönelmeniz daha doğru tercihlere adım atma fırsatı sunabilir.

 

 

  • Destek Ararken, Sizlerde Karşınızdaki İnsana Yardımcı Olun

 

İletişim çift yönlü olduğu için, birileri sizi anlarken, sizde karşıdaki insanı anlayarak ve yanında olarak yardımcı olabilirsiniz. Bazen ufak bir dokunuş bile sizi mutlu ederken, karşınızdaki insanı da o kadar motive edebilir. Sosyal medya üzerinden, karşınızdaki insanla iletişim odağı olabilirsiniz, bir gününüzü sevdiğiniz insanlarla geçirerek, hem konular hakkında bilgi alabilirsiniz, hem de teşvik edebilirsiniz. En iyi motive kaynağı, doğru insanlarla, ve doğru iletişim yolundan geçer.

 

Sağlıklı bir yaşam için, sigarasız kalmayı tercih etmekten kaçınmayın. Sizler bir birey olmakla birlikte, beraberindeki sorumluluğu da göz ardı etmemelisiniz, ve sadece bunu siz başarabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir