1. Haberler
  2. Genel
  3. Böcekler Kışın Nereye Kayboluyor?

Böcekler Kışın Nereye Kayboluyor?

Böcekler Kışın Nereye Kayboluyor?

Gerçekten güzel yaz günlerinde, etrafımızdaki doğa rengarenk renkler alır. Kelebekler, arılar, uçan sinekler, yusufçuklar, çekirgeler ve böceklerle dolup taşar. Ama kış gelir gelmez doğamız aniden sessizliğe gömülür. Peki kış geldiği zaman böcekler nereye gider?

Tüm böceklerin farklı yaşam evreleri vardır ve bunlar yıl geçtikçe değişir. Yumurta ardından larva, larvadan sonra pupa ve pupadan sonrasın da ise yetişkin bir böcek oluşur. Yetişkin böcekler genellikle sadece sıcak aylarda görülür ve çiftleşme ve yumurtlama biter bitmez ölürler. Kışın soğuğa, kurumaya ve neme daha dayanıklı olan yeni nesil yumurta, larva ve pupa kışın yazı beklemeye bırakırlar.

Kışı atlatan böcekler çoğunlukla toprağa, solmuş yeşilliklerin altına, içi boş bitki gövdelerine, büyük ağaçların kabuğunun altına veya kışın soğuğundan korunabilecekleri diğer yerlere saklanır. Pek çok farklı böcek türünün kışı aynı yerde, örneğin iyi bir yakacak odun yığınında veya eski bir ağaç oyuğunda geçirmek için toplandığını sık sık görebilirsiniz.

Kelebekler Kışın Nereye Kaybolur?

Böcek familyasında yer alan kelebekler de kışın ortadan kaybolurlar. Çoğu kelebek türü, yapraklar ve solmuş yapraklar arasında yumurta veya larva olarak iyi gizlenerek kış aylarını atlatır ve soğuktan uzak kalmış olur. Bununla birlikte, gündüz tavus kuşu gözü gibi en güzel ve en iyi bilinen böcek türlerinin bazıları ise apartmanlarımızın, evlerimizin çatılarını sığınırlar. Burada yetişkin kelebekler, örneğin ahırlarda, çatı katlarında ve bodrumlarda kış uykusuna yattıklarında düzenli olarak iç mekanlarda karşılanabilir. Çatı katları çoğu kış için uzun zaman önce sakinleşmiş olsa da ılık, güneşli sonbahar günlerinde, kıştan önce son bir yemek için ava çıkmak için kış uykusundan kısa bir süreliğine yükselen aktif kelebekleri görmek için hala şanslı olabilirsiniz.

Kelebek türlerinden olan ve Türkçe ’ye tam çevrilemese bile yas ceketi, beyaz c ve limon kelebeği olarak adlandırdığımız yetişkin kelebekler genellikle vahşi doğada, örneğin bir ağacın kabuğu altında veya yoğun bir sarmaşık bitki örtüsünde kış uykusuna yatar. Yetişkinler kelebekler için kış ayları, kelebeklere, yılın ilk ılık bahar günlerinden itibaren uçmaya ve gelecek nesli güvence altına almak için önemli çalışmalara başlamaya hazır olmaları avantajını verir. Çoğumuz, yılın ilk ılık Mart gününde, orman kenarlarında ve villa bahçelerinde tüm hızıyla görülebilen, hevesle avlanan, çığlık atan sarı limon kelebekleri görebiliriz. Oysa sarı limon kelebeklerinin kış aylarında neler yaşadığından habersiz bir şekilde onların muhteşem güzelliğini doyasıya izleriz.

Böcekler Kışın Nereye Kayboluyor?

Böcekler için Kışlık Yeri Yapın

Kelebeklere, böceklere ve diğer canlılara kışlık bir yaşam alanı yapmak doğanın dengesi için çok önemlidir. İnsanoğlunun doğaya verdiği zarar günden güne artarken doğal yaşam alanlarına binalar yaparak hayvanların yaşam alanlarını işgal ediyoruz ve doğanın dengesini bozuyoruz. Doğanın dengesini koruyabilmek için her canlıyı koruma altından tutmamız gerekiyor. Böcekler, kelebekler ve sinekler de dahil

Kuruyan ağaçlarınızı kesmezseniz kuruyan ağaçların olduğu yerler böcekler ve kelebekler için güzel bir yaşam alanıdır. Kuruyan ağaçlarınızı kesmeden ya da bahçenizin bir köşesine taş yığını yaparak böceklere ve kelebeklere kışlık bir ev yapmış olursunuz. Ayrıca çayırlar, meralar, yol kenarları ve tarla sınırları da toprakta veya kurumuş bitki gövdelerinde saklanan birçok böcek için önemli kışlama alanlarıdır. Bu nedenle, bitki örtüsünü her yerde dibe kadar biçmeyi veya hayvanlarını otlatmayı değil, burada ve orada hayvanların güvende olabileceği daha uzun otlar bırakarak böcekler ve kelebekler için kış soğuğunda bir yaşam alanı oluşturur.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir