Chrome Tab Freeze Nedir, Ne İşe Yarar?

Chrome Tab Freeze Nedir Ne İşe Yarar?

Chrome bünyesinde yer alan ve great suspender Chrome tarzında çok farklı araştırmalara konu olan; Chrome Tab Freeze nedir? Hangi alanlarda kullanılır? Günümüzde internet kullanımının çok yaygın ve yoğun olduğu bilinen bir gerçek.

Bu nedenle internete dair pek çok ayrıntıda; kullanılan uygulamalar başta olmak üzere çok sayıda içerik dikkat çekmektedir. Bunlardan birisi olan Chrome Tab Freeze ile ilgili kullanıcılar tarafından pek çok soru yönetilmektedir. Şimdi uygulamanın ne amaçlı olduğuna ve ayrıntılarına değinelim:

Chrome Tab Freeze Nedir?

Özellikle RAM kullanımı birçok arama motoru içeriğinde öne çıkar. Chrome en bilindik arama motorlarından biri olarak kaliteli içerik sunabilir ancak RAM kullanımının fazla olması hangi program olursa olsun; tüm sistemi yavaşlatacağı için zararlıdır. Peki Chrome dahilinde RAM kullanımı nasıl azaltılabilir? Bu noktada Tab Freeze olarak isimlendirilen 2015 senesinde tanıtılan uygulama devreye girmektedir.

Uygulama ile sistem alanı az olduğu takdirde, sekmelerin arka planda otomatik olarak yeniden yüklenmesini engelleyen sekme atma uygulamasının bir uzantısı olarak ifade edilebilir. Bu sayede sekme dondurma aracılığıyla seçmelerin ne kadar süreyle askıya alınacağını ve ne zaman olacağını kontrol etmeyi sağlar.

Uygulamanın kullanım alanlarından birisi Google Kanarya uygulaması aracılığı ile etkinleştirme işlemidir. Aynı zamanda doğrudan Chrome tarayıcısı aracılığı ile de etkinleştirmek mümkündür.  Bu noktada hangi şekilde etkinleştirme yapılacağına karar verilmesi gerekir. Chrome aracılığıyla etkinleştirme yapma konusunda aşağıdaki çeşitli seçeneklerden birisi tercih edilebilir:

  • Varsayılan
  • Etkin
  • Etkin dondurma- çözme yok
  • Etkin dondurma- 15 dakikada bir 10 saniye dondurma
  • Engelli

Chrome Tab Freeze Nedir Ne İşe Yarar?

Yukarıda verilen seçeneklerden herhangi birisi tercih edilebilir.  Uygulamayı kullanmak içinse; tabii ki etkinleştirme gerekmektedir. Etkinleştirme işlemi yapıldıktan sonra Chrome’un discards adresine gidilir ve sekmelerin durumu görüntülenebilir. Aynı zamanda bu bölümde ince ayarlarda gerçekleştirilebilir. Alternatif bir uygulama olarak;  Google Kanarya yazılımı tercih edilebilir.

Gerekli şekilde yükleme işlemi yapıldıktan sonra;  uygulama aracılığıyla Chrome RAM miktarını düşürmek ve yavaşlamayı önlemek mümkündür. Chrome uygulaması en yoğun şekilde kullanılan arama motorları arasında gösterilmekte beraber en büyük sorunlarından biri RAM kullanımı olarak ifade edilir.

Bu nedenle Chrome’nin son sürümlerinden birisine getirilen faydalı bir özellik olarak Tab Freeze değerlendirilmektedir. Şu anda otomatik şekilde aktif olmamakla beraber yukarıda sayılan yöntemler eşliğinde yüklenmesi ve kullanımı mümkündür. Aynı şekilde kısmen kısıtlanması ve etkin şekilde kullanılması ya da dondurulması mümkün olan bir uygulamadır.

Programın geliştirme aşamasında olan bir özelliği olarak seçme dondurma işlemi gösterilmektedir. 5 dakika kadar bir süre ile kullanılmayan açık sekmeleri dondurur ve Chrome’un hafifletilerek işlemlerin hızlanmasını sağlar. İşlemci ve Ram kullanımını azaltır. Bu nedenle bilgisayarın daha rahat çalışmasına yardımcı olur.

Tab Freeze Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

İlk olarak belli Chrome sürümlerinde bulunduğunu belirtmiştik. Dolayısıyla Chrome sürümünün 79 veya üzeri olması gerekmektedir. Eğer bu şartlara uymuyorsa güncelleme yapabilmek için Chrome ayarlar ve yardım sekmesine gidilir. Güncelleme yapılmasının ardından adres kısmına Chrome flags yazılır ve giriş yapılır. Eklentiler bölümündeki arama kısmına ise yazılır. Bu aşamadan sonra Tab Freeze ayarlarında; enabled uygulanması gerekir.

Bu aşamadan sonra alt kısımda bir uyarı çıkabilir. Relaunch ile tarayıcı yeniden başlatılabilir. Daha sonra sekme dondurma işledi kullanılabilir durumda olacaktır. Daha sonra Chrome ile çalışmak çok daha kolay olacaktır. Zira uygulamanın kullanım hızında artış meydana gelecektir. Bu özellik halihazırda geliştirme aşamasındadır ve ilerledikçe farklı özellikler ekleneceği beklenmektedir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir