Reflü, midede bulunan gıdaların yemek borusuna doğru olan hareketine verilen isimdir. Ayrıca “asit eksikliği ya da gastroözofageal” olarak da isimlendirilir. Haftada iki kez ya da daha fazla reflüden şikayetçi oluyorsanız ve reflü belirtileri gösteriyorsanız gastroözofageal reflü hastası olabilirsiniz ve uzman doktorlardan yardım almanız gerekir.
Boğaz Reflüsü Belirtileri
Reflü göğüsten başlayıp boyna kadar çıkabilen ve son derece rahatsız edici bir yanma hissiyatı uyandırır. Bunun sebebi ise midede bulunan asitlerinde yukarıya yani yemek borusuna çıkmasından kaynaklanır. Bu duruma halk arasında “mide ekşimesi” denir. Reflünüz varsa ağzınızın arka tarafından ekşi ya da acı bir tat oluşabilir. Ayrıca reflü midenizde bulunan gıdaların ve içeceklerin yemek borusuna kadar gelmesine de sebep olur. Yemek borusunda bulunan kasların bazı durumlarda tersine çalışmasından da kaynaklı bir durum olabilir. Reflü bazı durumlarda yutma zorluğuna sebep olur. Reflü kaynaklı olarak öksürük nöbetleri ve astım gibi solunum sisteminde rahatsızlıklara sebep olur.
Reflü Neden Olur?
“Alt özofagus sfinkteri” özofagusunusun sonunda yer alan dairesel bir kas türüdür. Bu kas türü düzgün çalıştığı zaman gevşer ve yutkunma olduğu zaman daha da açılır. Yutkun işlemi olduktan sonra sıkışır ve tekrardan kapanır. Reflü bu kasların düzgün bir biçimde çalışmadığı, yeteri kadar sıkışıp kapanmadığı durumlarda gelişir. Kaslar düzgün çalışmadığı için mide içinde bulunan sıvılar, besinler, enzimler ve mide asiti de yukarıya doğru çıkar ve bu durum yemek borusunda ve boğazda yanmalara neden olur.
Reflü Nasıl Tedavi Edilir?
Reflü kaynaklı rahatsızlıkları engellemek ve etkilerini en aza indirmek için doktora giderseniz temel olarak beslenme şeklinizde değişiklikler yapmayı size tavsiyede edecektir. Ayrıca uyku pozisyonuz ve kullandığınız yastığın şeklide reflü için önemlidir. Kalın bir yastık kullanmak çok önemlidir. Çünkü uyuduğunuz zaman yastık kullanmıyor ve reflünüz varsa mide içinde bulunan asitlerin, besinlerin ve enzimlerin yukarıya doğru hareket etmesi daha kolay olacaktır. Reflüden şikayetçi iseniz baharatlı, soğanlı ve sarımsaklı yemekleri tüketmemeye ya da bir süreliğine azaltmaya önem gösterin. Ayrıca reflü için reçetesiz ilaçlarda kullanabilirsiniz fakat ilaç kullanımını da başlamadan önce tavsiye ettiğimiz yöntemleri mutlaka deneyin ve doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamaya önem gösterin.
Uzman doktorlar antasitler, H2 reseptör bloklayıcıları ve proton pompa inhibitörünü kullanmanızı önerebilir. Reflünüzün derecesine ve şiddetine göre bu ilaçların dozajını artırmak için sizlere reçete yazabilir. Fakat kullanılan bu ilaçlar diğer ilaçlarda olduğu gibi bazı yan etkilere sebep olabilir. Reflü şikayetiniz kişisel önlemler ve doktor müdahalesi ile geçmiyorsa cerrahi bir müdahale gerektirebilir. Fakat bu cerrahi müdahale ihtimali çok düşüktür.
Reflü Teşhisi Nasıl Yapılır?
Reflü şikayetinden dolayı doktora giderseniz, doktorunuz yaşadığınız belirtileri ve şikayetleri dinleyip ona göre bir muayene ve tedavi sistemi önerecektir. Reflü teşhisinde, teşhis konulan tanıyı doğrulamak ve reflü kaynaklı diğer hastalıklarını kontrol etmek için aşağıda yazdığımız yöntemlerden birini ya da daha fazlasını uygulayacaktır.
- Üst sindirim sisteminiz incelemek ve X-ray görüntülemeleri kullanmak için Baryum solüsyonu kullanmanızı isteyebilir.
- Yemek borunuzu ve midenizi incelemek için endoskopi yapabilir. Endoskopi içinde bulunan kameralar sayesinde sağlıklı sonuçlar alır. Ayrıca doktorun isteğine göre biyopsi yapılabilir ve patoloji sonuçları isteyebilir.
- Özofagus kaslarınızın durumu ve çalışıp çalışmadığı anlamak ve ölçmek için kasların esnek bir tüp geçirebilir.
- Mide asidinin kaslarının içine girip girmediği ya da hangi durumlar altında girdiği ölçmek için özofagusunuz içine bir cihaz yerleştirilir.