Mide kanaması nedir? Neden olur?

 Mide kanaması nedir? Neden olur?

Mide kanaması sindirim sistemimizde meydana gelen hastalıklar için ciddi bir belirtidir. Sindirim sistemimiz ise herkesin bildiği gibi, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak, anüsten oluşur. Mide kanaması tüm bu organları etkiler. İnce bağırsağın ilk kısmında, mide de ve yemek borusunda olan kanamaya üst mide kanaması denir. İnce bağırsağın altında, anüste ve kalın bağırsakta olan kanamaya ise üst mide kanaması denir. Mide kanamasında yaşanan kanamalar ancak dışkıyı test ederek bulunabilir. Yaşanılan kanamanın miktarına göre tehdit seviyesi değişir.

Mide Kanamasına Neden Olur?

Mide kanamasını iki farklı bölümde yaşandığı için bu soruya genel bir cevap vermek mümkün değildir. Mide kanamasının yaşandığı bölümlere göre sebepler değişebilir.  Üst mide kanaması ve alt mide kanaması olarak ikiye ayırarak nedenlerini inceleyebiliriz.

Üst Mide Kanamasının Sebepleri

Ülser hastası olmak mide kanamasını tetikleyen bir durumdur ve çoğu üst mide kanamasının sebebi ülserdi. Ülserlerin ne olduğuna gelecek olursak, mide ya da bağırsaklarda oluşan yaralardır. Ülserin sebebi ise bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlardır. Ayrıca yemek borusunda bulunan damarlar “yemek borusu varisi” olarak adlandırılan bir hastalık sonucunda bu damarlarda yırtılmalar meydana gelir. Yemek borusundaki damarlarda yaşanan yırtılmalar üst mide kanamasını sebep olabilir. Yemek borusunda yaşanan kanamalara “Mallory-Weiss Sendromu” ismi de verilebilir.

 Mide kanaması nedir? Neden olur?

Alt Mide Kanamasının Sebepleri

Alt mide kanamasının rastlanan en yaygın belirtisi iltihaplanmalar sonucu ortaya çıkan “kolittir.” Kolitin nedenleri ise değişiklik gösterebilir, fakat en yayın kolit sebepleri bunlardır;

  • Enfeksiyon kapılması
  • Gıda kaynaklı yaşanan zehirlenmeler
  • Crohn Hastalığı
  • Kan Akışının bu bölgelerde azalması

Hemoroid yani basur da alt mide kanamasının yaygın sebeplerinden bir tanesidir. Basur anüste genişlemiş bir damardır. Anüste genişleyen bu damarlar genişlemenin etkisiyle yırtılabilir bu yırtıklar ise kanamaya neden olabilir. Alt mide kanamasının yayın olmayan belirtilerinden bir tanesi de kabızlık ya da sert dışkıdan kaynaklanır. Sert dışkılar ve kabızlığın uzun sürmesi kaslarda yırtıklara neden olabilir.

Mide Kanamasının Belirtileri

Mide kanaması gibi bir durumdan şüpheleniyorsanız. Midenizden ya üst sindirim sisteminde kanama varsa ve dışkı da katran gibi koyu ve yapışkan bir hal alır. Bağırsakların hareketlerinden dolayı tuvalete çıktığınız zaman kan görebilirsiniz. Mide kanaması sebebiyle vücut dışına çıkan kanın rengi genellikle parlak kırmızı bir renkte olur. Kustuğunuz zaman kan gelmesi ya da doğrudan kan kusmak da mide kanamasının bir işareti olabilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız ve kustuğunuz zaman kahve telvesi gibi bir kıvan varsa hemen doktora gitmeniz gerekmektedir.

Mide kanaması hayati önem taşıyan bir duruma işaret eder ve dikkate alınması gereken bir durumdur. Acil müdahale gerektirir. Ayrıca mide kanamasından şüpheleniyorsanız ve aşağıda yazdığımız şikayetlerinizde varsa hemen en yakın hastaneye gitmeniz gerekir.

  • Ciltte ve tende solgunluk
  • Ani kilo kaybı
  • Baş dönmesi
  • Nefes alamama şikayetleri ve nefes darlığı

Mide kanaması yaşadığınızı düşünüyorsanız ve bu şikayetlerinizde varsa mide kanaması geçirme ihtimaliniz çok yüksektir ve bu şikayetler kanamanın şiddetinin arttığının göstergesidir.

Mide Kanaması Kaynaklı Semptomları Hafiflet için Neler Yapılır?

Mide Kanaması teşhisi için kullanılan endoskopi. Aynı zamanda tedavisi için de kullanılır. İlaçlara eşlik eden kameralı endoskopiler mide kanamasını durdurmak için faydalı olabilir. Ek olarak doktorun tedavi biçimine göre kanamayı durdurmak için klipsler uygulanabilir. Mide kanamasının sebebi basur ise reçetesiz satılan bazı ilaçlar yardımcı olabilir. Basurun küçültülmesi için cerrahi müdahale en uygun tedavidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir