Vertebroplasti omurganın kompresyon kırıklarını ya da kanser metastazlarına bağlı omurganın gövdesinde yüksekliğin azalmasının olduğu durumlarda omurga gövdesi içerisine kemik çimentosu enjeksiyonudur. Vertebroplasti omurganın iç kemiğinin kuvvetlendirilmesi için yapılan bir işlemdir. Vertebranın hemanjiomları bazı durumlarda baya büyük olabilir. Vertebroplasti hem kemiğin kuvvetlendirilmesi amacı ile hem de anjiomanın doğrudan embolizasyonu amacı ile kullanılabilir.
Vertebroplasti Nasıl Yapılır?
Hastaya uygulama yapılmadan önce sedasyon uygulanır. Uygulama yapılmadan önce profilaktik olarak antibiyotik verilir. Hasta yüz üstü olacak şekilde skopi masasına yatırılır. Omurganın kırılma bölgesine göre sırt ya da bel bölgesinde girişimin yapılacağı yer steril bir şekilde silinip örtülür. Skopi yani X ışınları kullanılarak görüntüleme yapmayı sağlayan cihaz ile müdahalenin yapılacağı yerin görüntülenmesini sağlar.
Uygulamanın yapılacağı girişim noktası saptandıktan sonra giriş noktasına lokal anestezik uygulaması yapılır. Bu işlem de tamamlandıktan sonra bu noktadan küçük bir kesi yapılır, vertebroplasti iğnesi kemikle temas edinceye kadar ilerletilir. Ardından ise iğne döndürülerek korteksin içine doğru girilir. Yine de yerleştirildikten sonra sırada ise sement barium sulfat ile karıştırılarak hazırlanır. Ve ardından ise radyoopak hale gelmesi sağlanır. Oluşturulan sıvı diş macunu kıvamına geldikten sonra ise skopi kontrolü ile sement verilmeye başlanır.
Kimlere Vertebroplasti Yapılır ve Vertebroplastiden Önce Ne Yapılması Gerekir?
Vertebroplasti osteoporoza bağlı kompresyon fraktürleri, kanser metastazına bağlı omurga kırıkları, omurga anjioması ve myeloma olan kişilere vertebroplasti yapılabilir. Peki vertebroplasti olmadan önce ne yapılması gerekir?
- Girişim gününde başlamış olan ya da daha öncesinde başlamış olan grip sinüzit ya da benzeri bir enfeksiyonunuz varsa veyahut sebebi saptanmamış da olsa yüksek ateşiniz var ise girişimden önce doktorunuza bildirmeniz gerekir.
- Vertebroplastiden 4 gün önce kan sulandırıcı ilaçlar ve gingko biloba içeren ilaçlar kesilmesi gerekir.
- Doktorunuzdan onay aldığınız takdirde bir hafta önceden özel durumlarda kullanılan pıhtılaşma önleyici ilaçları da bırakmanız gerekir.
- Girişimden 4 saat öncesinden aç ve susuz kalmanız gerekir. Eğer ki devamlı bir şekilde kullanmanız gereken kalp şeker ya da tansiyon ilacınız varsa doktorunuzla görüşerek ilaçları nasıl almanız gerektiğini sormalısınız.
- Vertebroplasti yapılacağı bölgede açık yara ya da enfeksiyon varsa doktorunuza danışınız.
- Girişim günü mevcut olan en son tarihli MR-EMG-tomografileri beraberinizde getiriniz.
- Mutlaka yanınızda bir refakatçi getiriniz.
Vertebroplasti Yapıldıktan Sonra Ne Olur?
Vertebroplasti yapıldıktan sonra sementin vertebra içinde sertleşmesi yaklaşık olarak 1 saatlik bir süre alır. Bu süre içerisinde de hastanın yerinden kesinlikle oynatılmaması gerekir. 2 saatin ardından hasta sırt üstü olacak şekilde döndürülebilir. Eğer hastada yeni bir bel ağrısı başlamış ise göğüs ağrısı var ise ya da alt ekstremitelerde nörolojik bozukluk ve güç kaybı var ise ayrıyetten ateşi yükselmiş ise hemen tedbir alınması gerekir.
Kimlere Vertebroplasti Yapılamaz?
Vertebroplasti hastanın onayının olmaması dahilinde yapılamaz. Ek olarak kan pıhtılaşması bozuklukları olan birinde, enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon olan birinde, omurganın baskı altında kalmasına bağlı olarak sinirlerde bozulma olan birinde vertebroplasti yapılamaz. Omurga arka duvarında bozukluk maddenin kaçmasına yol açtığı için bu gibi kişilere de vertebroplasti yapılamaz.
Vertebroplastinin Riskleri Nelerdir?
Vertebroplasti yapılırken bazı riskleri neden olabilir. Bu risklere örnek verecek olursak kırık, akciğerdeki damarlarda tıkanıklık, kısmi ya da tamamen felç gibi riskleri vardır. Ek olarak kemik çimentonun disk aralarına kaçmasına bağlı kronik bel ağrısı, kemik çimentonun omurga etrafındaki dokuya kaçması sonucu ağrı oluşur ya da hastanın yüzüstü yatırılması sırasında kaburga kırıkları oluşabilir. İşte vertebroplastinin bu gibi riskleri vardır.