Göz Kuruluğu Nedir? Sorunlar Ve Tedavi Yöntemleri

Göz Kuruluğu Nedir? Sorunlar Ve Tedavi Yöntemleri

Dünyada, genellikle görülmekte olan göz kuruluğu , göz kısmındaki sıvının yetersiz bir şekilde, seyretme hareketidir. Sağlık açısından da önemli bir alanda yer edinen gözyaşı, salgıladığı sıvının yetersizliği ve göz kısmındaki bölgeden akışı sağlayan sıvıların, belirli oranda aktifliğini yitirmesiyle birlikte meydana gelen, önemli sağlık problemidir. Gözyaşı salgısının eksikliği ise, uzun süreçte büyük problemleri de beraberinde getirdiği gözlemlenmektedir. Bu süreç üzerinden ise , sizlere belirtileri sorunları ve tedavi yöntemlerini de aşağıda açıklayacağız;

Göz kuruluğu belirtileri

Göz kısmında, kuruluk yaşayan hastaların göz üzerindeki tabakalarda, yanma hissi, göz çevresindeki batma, , iltihaplanma, rüzgar karşıtı durumlar veya tütün ortamındaki alerjik rahatsızlık, ve göz tabakasın da bakterilerin dışarı atılamaması ile birlikte, göz bozukluklarının meydana getirdiği durumlarda, tedavi yöntemleri açısından, doktor tedavisi rol oynamaktadır. Bu tarz komplikasyon seyreden hastalar, zaman zaman ise kuruluğun getirdiği belirtiler ilerde, karşıt olarak sulanma durumlarının belirli seviyenin üstünde, seyrettiği durumlarda da şikayetler artmaktadır.

Göz kuruluğu belirtileri ise ;

Tedavinin yapılmadığı ve ilerleyen durumlar göz önünde bulundurulursa, görme yetisinin kaybedilmesine kadar uzanan kuruluğun, belirtileri ise şunlardır;

  • Göz tabakasında yanma problemi, ani kızarıklık durumu,
  • Gözlerde süre gelen kaşıntı nedenleri,
  • Rüzgar çarpması ve tütüne karşı hissedilen alerjik durumlar,
  • Herhangi bir yere odaklanıldığında gözlerdeki yorgunluk sebepleri,
  • Tedavi yönteminde seyredilen lensleri kullanamama durumunda yarattığı etkenler,
  • Göz çukuru ve tabakasında, salgılanma durumunun azalması ve benzeri oluşumlar,
  • Gözleri kapatıp açmada zorlanma hissi,
  • Gözleri açarken göz çemberinin ve hareketlerin yavaş işlev olarak hareket etmesi.

Göz Kuruluğu Nedir? Sorunlar Ve Tedavi Yöntemleri

Ne tür sorunlara yol açmaktadır ?

Göz çevresinde oluşan problemler ile birlikte, getirdiği sonuçlar ise ; sağlıklı bir gözün normal durumlarda, sıvı salgılamasını aktif bir şekilde yapması gerekmektedir.  Göz kuruluğunun yağlanması ve, göz çevresindeki sululuk oranının artışı sonucunda, kızarıklık vb birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Salgılanan sıvı eksikliği ve beraberinde getiren, yanma hissi görme bozukluğu, sulanma gibi problemlerin ışığında, bu tarz sonuçların da göz kuruluğuna etken bir şekilde, ortaya çıkmasına etken olmaktadır.

Tedavi Yöntemleri

  • Kuruluğu ön plana çıkaran etkenler ışığında, ani rüzgar çarpmasından kaçınılmalıdır. Bununla birlikte, gözünüzü koruyucu gözlükleri doktor eşliğinde kullanabilirsiniz.
  • Su tüketimini arttırmalısınız. Çünkü sıvı dengesini korumak amaçlı, vücudun susuz kalmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Zengin içerikli ve besleyici yiyeceklere yönelebilirsiniz.
  • Uyku düzeninizi rutin bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Tedavide ise, göz kuruluğu açısından önerilen, sıvı salgılanmasını tetiklemek için damlalar, vb ilaç yöntemleri şeklinde uygulanmaya başlanır. Herhangi kimyasal içeriği olmayan tek dozajlı damlalar, daha sık bir şekilde kullanım açısından, tercih edilmektedir. Göz kuruluğu tedavisinde öncelik, alerjik belirtilerin olup olmadığı veya bu yönelik varyasyonlar, gözlemlenmelidir.

Gözdeki bezleri, sıvı bir şekilde aktif edebilmek açısından, gözyaşının yerini alan, birtakım damlalar ve kremler bulunmaktadır. Suni gözyaşı damlaları günlük, fazla oranda kullanım açısından, sıkı bir dozaj seyreden hastalarda ise, suni gözyaşı tedavileri ön plana çıkmaktadır.

  • Kuru gözlerde kullanım ise, mevcut seyreden gözyaşı bezinin ve çevresinin, korunmaya yönelik olmasıdır. Göz kuruluğunda genellikle, verilen damlalar geceleri kullanıma açık olmasıyla, ve oda şartlarının, nemlenmeye açık olması tedavi sürecini olumlu etkilemektedir. Birtakım sebepler ile birlikte, gözü korumak maksatlı ve sıvı kaybını önlemek amacıyla, göz doktorları tarafından, yapılan işlemlerle birlikte, göz çevresi kapatmaya alınabilmektedir.
  • Bahsettiklerimizin aksine, gözyaşı sıvısını aktif eden ve salgıyı sağlamakta birebir ilaçlarda mevcut olmaktadır. Fakat, aynı biçimde bunların dışında, belirtilerin odağında kişide sık sık terleme, mide bulantıları, vb. yan etkilerileri gözeten ilaçları veya alerjik yapan kremleri, mutlaka doktor eşliğinde kullanın.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir