Halluks Valgus Nedir?

Halluks Valgus Nedir?

Halluks valgus; ayak kısımlarının baş kısmında ya da taraklı kısımlarında meydana gelen çıkıntı rahatsızlığıdır. Bir nevi başparmak üzerinde görülen, şekil bozukluğu da denilebilmektedir. Ortaya çıkan sonuçların, kemik bölgesinde yer edinen şişlik belirtileri, hissedilen kızarıklık ve su toplanması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu tarz durumları seyreden hastalar, ayakkabı giyiminde problem yaşamakla birlikte ya da yürüme esnasında gelişen ağrı komplikasyonları, veya baş parmak çeperinde gelişen semptonlarla, diğer parmaklarda oluşan sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca ileri derece de ilerleyen, şekil bozukluğu gibi durumların eşliğinde, ayakkabının ayağa olmaması gibi durumlar veya, ayakta sıkıntı yaşanmaması açısından, rahatlatıcı geniş tabanlı ayakkabılar tercih edilebilmektedir. Genellikle, halluks valgus problemi bayanlar üzerinde etkileri görüldüğü için, beraberinde getirdiği bozukluklar önemli problemlerinde habercisi olmaktadır. Anlatılanların hedefinde sizlere nedenlerini belirti ve tedavilerini de aşağı kısım da yer vereceğiz.

Nedenleri ;  

Öncelik problem, kalitesiz ayakkabıların kullanılması ile birlikte, oluşan sorunlardır. Bu sonuçların ışığında ise, kızarıklık, ayakta su toplama ya da şekil bozuklukları, tarak kısmında seyreden problemler, başlıca sebeplerdir. Bununla birlikte bayanların, ayakları sıkan ayakkabıları tercihen, kalıtsal sıkıntıların eşliğinde, ayaktaki bozuklukları da ön plana sermektedir. Genellikle ilk bulgular, 13 14 yaş ortalamasında seyrederken, tedavi süreçleri duruma göre de rol oynamaktadır.

Halluks valgus belirtileri;

Ayakta meydana gelen iltihaplanma, burkulma vb. birtakım rahatsızlıklar öngörülebileceğinden, ortaya çıkan şişlik veya iltihaplanma gibi durumlar bu belirtiler arasında yer almamaktadır. Halluks valgus belirtileri oldukça önemli sebebiyetler vermektedir. Mantar veya buna benzer durumdaki hastalıklar ayak kısmını tetikilemezken, nedenler arasında, ayak baş parmağındaki şekil bozuklukluları olmadığı sürece diğer belirtiler bu kombinasyona girmemektedir. Baş parmak bölgesi,  eklemlerin meydana gelmesiyle, hareketlilik gösterir ve halluks valgus gibi sorunları ortaya çıkaran, eklem bozuklukları önemli sinyallerinde habercisi olmaktadır. Bu tarz eklem bölgelerinin, meydana getirdiği kızarıklık ve genişlik göstermesi, diğer adıyla şişme gibi problemlerin yansıtılması, en önemli nedenlerdir. Gün geçtikçe, ayak baş parmak bölgesindeki hareketlilik azalırken, ve kişi parmağını istediği gibi yöneltememektedir. Ayak baş parmağı belirginleşmeye başladığında ise, olarak yan bölgelerde sebebiyet gösterir.

Halluks Valgus Nedir?

Bu problemlerden  dolayı diğer parmaklar arasında kasma yaşanacağından, bu parmaklar arasında nasır problemleri ve kızarıklık gibi sebeplerin görülmesi aktiflik kazanmaktadır. Eklem bölgesinde oluşan yana doğru kaymaların eşliğinde, iltihaplanma sıkıntıları ve şişlik gibi sebepler boy göstermektedir. Ortaya çıkan iltihaplanma, zamanla artış göstererek ve ağrıların önemli derecede artışıyla, önemli problemlere ve sağlık sorunlarına neden olur. Sağlıklı kişi de ise ayak parmakları, pozisyon eşliğin de genişlik yaşanmaz iken, meydana gelen halluks valgus hastalığının seyrettiği problemlerden sonra, ayak parmakları yere doğru adım attıkça, düzleşen bir etken olarak ilerler. Bu durum ise, ayaktaki düzenin değişmesine yönelik, hareket anlamına gelmektedir ve ayakkabı sürecinde ise yerini ağrılara bırakmaktadır.

Tedavi Yöntemleri ;

İleri seviye de boy gösteren kişilerde, sebebiyete bağlı ameliyat komplikasyonu uygulanmaktadır. Kişiye uygulanacak cerrahi ve tıbbi yöntem ile birlikte, ortaya çıkan sorunları kaldırmaya yönelik, kemik yapısının eski halini alması gözlemlenmektedir. Eklem bozukluklarının oluştuğu yerlerden, müdahil edilerek eklemler ile birlikte ve baş parmak çıkıntısı, durum orantısında eski haline kavuşturulmaktadır.

‘Halluks Valgus’ belirtileri, cerrahi yöntemleri, hastada ağrı komplikasyonlarını azaltma, eklem bozukluklarına düzen getirme  açısından başarılı bir rol oynamaktadır. Bu sayede, kişinin ayak düzen süreci ile birlikte, doktor eşliğinde sürecin işlenmemesi ve tedavilere harfiyen uymak ve sonrasında belirlenen ayakkabı orantısı, son derece önem taşımaktadır. Bununla birlikte, kalitesiz ve sıkı ayakkabı giymek ise, sürecin baştan başlamasına olanak sağlamaktadır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir