Absest doğadaki yaşam koşulları nedeni ile kendi kendine meydana gelen bir mineral olarak yer alır. Özellikle eski zamanlar içerisinde oldukça fazla kullanım alanı olmuştur. Bu maddenin ısıya direnci mevcuttur ve gerilme kuvveti oldukça fazladır. Aynı zamanda yalıtım özelliği olması nedeni ile çeşitli kumaşlara entegre edilmiştir.
Böylelikle eski zamanlarda kullanılan çimento ve yangın koruyucu giysi gibi birçok alanda kullanımı gerçekleştirmiştir. Ancak bu mineral sahip olduğu özellikleri nedeni ile oldukça toksik özelliklere sahiptir. Kasinojenik olması ile günümüzde birçok ülkede kullanımı yasal değildir. Bilinen 6 adet absest mevcuttur, bunlar; aktinolit, antofilir, tremolit, krokidolit, amosit ve krizotil olarak yer alır. Zararlı olması nedeni ile birçok ülkede artık kullanımı bulunmaz.
Absest nedir? Denildiği zaman öncelikle yol açtığı hastalıklar akla gelir. Bu minerale fazla maruz kalan kişilerin akciğer yapısında bozulmalar meydana gelebilir. Akciğer kanseri de bu minerale maruz kalan kişiler farklı hastalıklarla karşılaşabiliyor. Absest genel olarak mesleki çalışma ortamı içerisinde solunan bir mineraldir. Ancak bu mineralin bulunduğu havanın solunması, acil bir sağlık sorunu meydana getirmez. Tekrarlayan soluma durumlarında hastalıklarla karşılaşmak mümkündür.
Bu mineral kanserojen olması ile ön plana çıkar. İçme suyu ya da hava yolu ile insan vücuduna nüfuz edebilir. Bu durumlarda ise genel olarak kanser ve başka hastalıkların meydana gelmesine neden olur. Absest hastalıkları başında akciğer zarlarının zarar görmesi, akciğerin dokusunda bağ oluşması gibi durumlar meydana gelebilir. Kanserojen maddeler içerisinde ilk sırada yer alır. Kişiler genel olarak meslek hayatı içerisinde bu mineral ile karşılaşırlar. Özellikle inşaat alanlarında kullanılan birçok malzeme bu minerali içerir. Kullanımı sırasında alınan tedbirler ile olası riskler en aza indirilir.
Absest Ne Kadar Tehlikelidir?
Absest, insan sağlığını oldukça fazla tehdit eden kanserojen bir mineral olarak yer alır. Ciddi hastalıklara yol açması nedeni ile kişilerin maruz kalmaması gereklidir. Çoğu binanın yapısında absest bulunur ve çeşitli durumlarda açığa çıkar. Binanın tamir edilmesi ya da yıkılması durumunda havada asılı kalırlar. Bu havayı soluyan kişiler ise absest tehlikeleri ile karşı karşıya kalırlar. Eğer cilde temas eder ise anında yara oluşumu meydana gelebilir.
Havada asılı kalan absesti soluma akciğerlerde kalıcı olarak hasarlara yol açabilir. Mineralin akciğerlerde yol asbestoz isimli bir hastalık mevcuttur. Bu hastalık sonucunda akciğerlerde sertleşme meydana gelir. Mezotelyoma adı verişen akciğer zarı kanserine yol açar. Bu kanserin teşhisinin hızlı bir şekilde yapılması gereklidir. Aksi durumda insan hayatını tehlikeye sokar. Yıllar boyunca sigara dumanına maruz kalmış ya da sigara kullanmış olan insanların riski daha fazladır. Ayrıca bu mineralin kireçlenmeye de yol açtığı bilinir.
Absestten Korunmak İçin Neler Yapmak Gerekir?
Absestten korunmak için öncelikle kişilerin tamamen bilinçli bir şekilde hareket etmesi lazımdır. Kişiler gerekli güvenlik önlemlerini alarak alana giriş yapmalıdır. İşçiler absest ile temas etmeden önce mineralin tehlikelerini öğrenmelidir. Mesleki riskler ele alındığı zaman koruma için gerekli giysi ve ekipmanlar temin edilmelidir.
Genel olarak kişilerin hastalanması için direkt temas etmesi gerekmez. Yalnızca absestin bulunduğu ortamda durmak bile kişilerde hastalıklara yol açabilir. Absestin havada asılı olduğu alanlara herkesin giriş yapmaması gereklidir. Bu alanlara yalnızca gerekli ekipmanlara sahip ve bilinçli kişiler girmelidir. Her ne olursa olsun bu alanlarda uzun süre durulmaması da oldukça önemlidir. Solunum maskeleri ile mineralden korunma sağlanabilir.