1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Java Nasıl Oluştu?

Java Nasıl Oluştu?

featured

İnternetin hayatımıza henüz bu denli tesir etmemiş olduğu 1991 senesinde bugün Oracle Inc. bünyesine katılmış ve yazılım tarihinin tozlu sayfalarında yerini almış bulunan Sun Microsytems’de çalışmakta olan zeki bir Kanadalı mühendis olan James Gosling’e ve gene aynı şirketten çalışma arkadaşlarına mühim bir görev verildi. Bu görev yeni kuşak akıllı araçların programlanmasına imkan tanıyacak bir programlama dilinin yaratılmasıydı. Bu programlama dilinin adı daha sonrasında Java olacaktı. 

Java Nasıl Oluştu? 

İlk başlarda C++ dilini başkalaştırmaya çalıştıysalar da bu dilin gömülü ortamlarda kullanılmak için epey büyük olması, hafıza yönetimindeki problemler ve esasında bu C++ kullanmaktan kişisel olarak çok çekmiş ve nefret etmiş olmalarından ötürü yeni bir dil yaratma kararı aldılar. Ofislerinin önünde yer alan bir ağaçtan ilham alarak bu dile “Meşe” manasını taşıyan Oak ve üstünde çalıştığı platform olan yeşil işletim sistemi – Green OS’i ortaya çıkardılar. Bir sene sonra bu teknolojilerin ismi Java 1.0 adını oldu. Java’nın bu ilk sürümü Star7 adlı bir el bilgisayarı ve Time Warner Şirketi adınaysa bir televizyon decoder aracı geliştirme projelerinde tercih edildi (Java logosunda bulunan Duke bu sistemlerde yardımcı sihirbazlık yapan modülün sembolüydü). 

Maalesef işler beklenildiği kadar iyi gitmedi ve süreç iyi ilerlemedi. Bu araçlar pazara çıkma şansı bulamadılar ve Java kaderine terk edilmiş diller kabristanlığına doğru gidiyordu. Her şeyin bittiğinin düşünüldüğü esnada bu ekip o zamanlar yeni tomurcuklanmaya başlayan bir teknolojiye evrilmeye karar verdi. Bu teknoloji World Wide Web’ti! Mosaic benzeri ilk dönem tarayıcılarla kullanılan bu teknolojinin gelecek zamanların interaktif medyası şeklinde tanıtımı yapılıyordu. 

Sun Java’nın uygulama programlama dili olarak tercih edildiği ilk Java destekli tarayıcıyı (HotJava) ve örnek “cool” applet’leri 1995 senesinde duyuruldu. 1996 senesinde Netscape’nden başlayarak artık bütün internet tarayıcılarında Java desteğine ulaşmak mümkündü. Başlayan devrimi adı Java idi. 

Java Nereden Çıktı? 

Java’nın yaygın bir yazılımcı kitlesini etrafına toplayan kurumsal bir yazılım dili olması adınaysa beş seneye daha ihtiyaç vardı. Sahne ışıklarını internetle üstünde bulsa da Java’nın çok geniş bir biçimde tercih edilmesi Java’nın ikinci sürümü ve kurumsal J2EE (Java 2 kurumsal sürümü) ile 

başladı. Java bundan sonra bir internet uygulamacıkları (Applet) programlama dili değil ana nesneye yönelimli kurumsal bir programlama dili durumuna gelmişti. Birçok yeni kurumsal proje Java’yla çalışmaya başlıyordu. Java’nın evrimi elbette burada bitmedi ve süreç devam etti. Dilin daha rahat kullanımını amaçlayan özellikler Java 5’le geldi, bu gelişim süreci Java 6 ve Java 7 ile son sürat devam etti. 

Son senelerde Java etrafında meydana gelen belki de en önemli olaylardan biri Oracle’ın Sun’ı alması ile oldukça şiddetlenen ve OpenJDK ile ortaya çıkarılan Java’nın ücretsiz ve açık kaynak kodlu duruma dönüşmesinin sağlanması sürecidir. Bu süreç ile Java GNU GPL açık kaynak lisansı alarak bir tek kurumun egemenliğinden ayrılmış oldu. Java dilinin gelişimi ise Java Topluluğu Süreci (Java Community Process – JCP) çatısı altında açık bir topluluk tarafından devam ettirilmeye başlandı. Java ile alakalı mühim gelişmeler ve yenilikler bundan böyle bu şemsiye altında hayata geçecek. Bu gelişmelerin ve yeniliklerin belki de en mühimi elbette JDK 8 (Java Development Kit’in 8. ve en güncel sürümü). 

Java’nın hayatımıza girmesinin üzerinden neredeyse otuz sene geçti. Kendini yenileyen ve geliştiren Java bu politikasına devam ettiği takdirde çok daha uzun seneler internet dünyasının önemli bir parçası olacak gibi görünüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir