BGP (Border Gateway Protocol) terimi kelime anlamı olarak sınır geçit protokolü anlamına gelmektedir. İnternet üzerinden yürütülen sistem protokol olarak mevcut kararların yürütülmesini sağlamaktadır. BGP (Border Gateway Protocol) sayesinde daha da güvenilir yönlendirme işlemi yapılabilmektedir
Sistemler üzerinde kullanılmakta olan başka protokollere göre oldukça zor bir eylem olmasıyla birlikte kullanımı hususunda da iki farklı alt protokol ile de işlem yapılmasını gerektiren bir uygulama şekli sağlamaktadır.
EGP ve IGP olarak tanınan bu iki alt protokolomüz ile beraber haberleşme işlemlerinin sağlanmasına yönelik olarak belirli aşamalar oluşturulmaktadır. IGP üzerinden As haberleşmesinden sonra EPG haberleşme işlemi sıralı bir şekilde uygulanmaktadır.
BGP (Border Gateway Protocol) Özellikleri Nelerdir?
BGP (Border Gateway Protocol) özellikleri ilk olarak güvenli bir protokol olarak bilinmesidir. Zor olan yapısı sayesinde kullanıcıların güvenerek uygulamasını sağlamakta olup çalışma sırasında da bu güvenilirlik uygulaması yardımıyla internet kullanımına uygun bir protokol olduğu bilinmektedir.
Güvenli bir çalışma olanağı sağlayan bu protokol bununla ilişkili olarak yavaş bir routin sistemi olarak da bilinmektedir. Protokoller arası haberleşme işleminin yavaş olarak işlemesi yine internet sistemleri ile olan uyumdan kaynaklanan bir sorundur.
BGP (Border Gateway Protocol) özelliklerinin içinde aynı zamanda As number bilgilerine olan erişimi de oldukça etkili bir biçimde ulaştırmayı sağlama görevi vardır. Update olarak tanınan güncellemelerin de bu erişim sistemi üzerinden yapılması mümkün olmaktadır. Hedeflenen ağa bu bilgiler üzerinden kolay bir şekilde ulaşılabilmek mümkündür.
BGP Yönlendirme Tabloları Nelerdir?
BGP, yönlendirme işlemi için 3 farklı tabloya sahip bir protokoldür.
Komşu Tablosu: Bu tabloya manuel bir biçimde komşu yönlendirici protokoller eklenir. Bununla beraber hangi bilginin hangi yönlendiriciye aktarılacağı bilgisini de bu tablomuzda tutabilmekteyiz.
BGP Tablosu: Her zaman komşu yönlendirici protokolden çalışma bilgisinin gelip gelmediğinin kaydını tutmaktadır.
IP Yönlendirme Tablosu: BGP (Border Gateway Protocol) tablosu içerisinde yer alan en iyi rotaların kayıtlarını elinde tutan bir tablodur.
Fiziksel dünyada olduğu gibi, dijital dünyada da her zaman amaca ulaştıran birden çok yol bulunmaktadır. BGP, mevcut tablolardaki verileri analiz edip anlık değişiklikleri değerlendirerek kullanıcı için olan en verimli rotayı belirler. Bu işlemin belirleme , yönlendirme politikasına uygun olması gerekmektedir.
BGP (Border Gateway Protocol) Neden Kullanılır?
BGP (Border Gateway Protocol) kullanılma nedenlerinden birisi olan internet ortamı üzerinden güvenli bir haberleşme işleminin sağlanması olarak bilinmektedir. Protokol alt yapısının güvenli olarak kullanımı yardımıyla verilerin de güvenli bir şekilde kontrol edilmesi olanağını sağlamaktadır.
Bunlarla beraber hedeflere yönelik olarak yönlendirici protokollerinde de belirlenmesini sağlayan bir sistem olması erişilemeyen rotalara alternatif olarak yeni ve güncel rotaların belirlenmesine olanak sağlamaktadır.
BGP (Border Gateway Protocol) IP adresleri yardımıyla rota belirleyerek işlemini sürdürebilmektedir. Bununla beraber belirlenen rotalarda eşit bir ağırlık olması durumunda da otomatik bir şekilde yerel rotalara yönelik olarak bir yönlendirme işlemi yapılabilmektedir.
BGP Yönlendiricileri Arasındaki İlişki Nasıl Kurulur?
BGP Router’ları 4 adet mesaj kullanmaktadır.
Open: Komşuların Router’a tanıtılması işleminden hemen sonra, Router, open mesajı göndererek komşuluğu başlatır. Open mesajının içerisinde; BGP versiyonuna ait bilgi, Local Router’a ait AS bilgisi, hold time ve BGP Router ID bulunmaktadır.
Update: Bu mesajın içeriğinde Network\’a ait bilgiler bulunmaktadır.
Keepalive: 1 dakika arayla gönderilen bu mesaj ile BGP komşuluğu aktif halde kalır.
Notification: Bu mesaj komşuluğun artık sonlandırıldığı akkında bilgi verir.
BGP, oldukça güvenli ve sağlıklı çalışan özellikte bir Routing Protocol olmasına rağmen yavaş çalışan bir protokoldür. Bu protokolün kullanıldığı sistemde ek olarak yedekli bağlantıya da ihtiyacınız olabilmektedir.