South Beach Nedir?

South Beach Nedir?

Son yıllarda popüler olan diyet türlerinden biri de south beach diyetidir. Söz konusu diyet ile hızlı kilo vermek mümkün iken kalp sağlığının da korunması amaçlanmaktadır. bahse konu diyet türü kısıtlayıcı kuralları nedeniyle de eleştiriye açık bir diyettir.

1990’lı yıllarda Amerika’lı doktor Arthur Agatston isminde bir kardiyoloji uzmanı tarafından geliştirilen bu diyet programı, kısa sürede popüler diyet listelerinden biri haline gelmiştir. Agatston, kalp sağlığı ile ilgilil araştırmalar yaparken diyet programının uygulanması esnasında kalpteki koroner arterdeki kalsiyum miktarını da korumayı amaçlamıştır.

Söz konusu doktor, yaptığı çalışmalarda south beach diyetinin vücuttaki yağ oranını azalttığını savunurken insan sağlığını korumayı da amaç edinmiştir. Doktor, kilo veren kişilerin, özellikle diyabet hastalarının sağlıklı bir şekilde beslenme programına tabi tutulması için bir program geliştirmiştir. Söz konusu programda karbonhidrat, doymamış yağlar ve yağsız proteinler oldukça fazladır. Agatston, hazırladığı diyet programını öncelikle kendisi uygulamıştır. Belli bir süre sonra karın yağlarında azalma gözlemleyen doktor, hastalarına da bu diyet programını uygulamaya başlamıştır.

 

 

South Beach Nedir?

 

South Beach Diyeti Nasıl Uygulanır?

South beach diyetinin uygulaması üç farklı aşamada gerçekleşir. Bu aşmaların ilk ikisinde kilo kaybı hedeflenirken son aşamada kilonun korunması amaç edinir.

1. Aşama

diyetin ilk aşaması 14 günlük bir periyodu kapsar. Bu evrede kan şekeri ve insülin seviyesi düşürülmelidir. Bu nedenle programın 1. aşamasında tahıl, meyve ve yüksek karbonhidrat barındıran yiyecekler sınırlı oranda tüketilir. Söz konusu kısıtlamadan dolayı diyetin en katı evresi olarak 1. aşama kabul edilmektedir.

Sağlıklı şekilde diyet programının ilk aşamasını uygulayan kişiler bu aşamada 3,5-6 kg kilo kaybı bekleyebilirler. Diyet programında yağsız protein, sağlıklı yağ ve baklagiller, nişastasız sebze tüketimine müsaade edilir. Kişinin 3 öğün yemek yemesi üzerine programlanmıştır.

2. Aşama

15. günden itibaren diyetin 2. aşaması başlar. Bu süre, hedeflenen kiloya ulaşana kadar devam eder.İlk aşamadan farklı olarak bu evrede kepekli tahıl ürünleri, sınırlı miktarda meyve ve belirli oranda alkol tüketimine izin verilir.

3. Aşama

Hedef kiloya ulaştıktan sonra south beach sürecinin 3. aşaması başlar. Bu süreçte, 2. aşamada belirlenen kuralların hayat tarzınız olması sağlanmaya çalışılır. Yai bu süreçte beslenme alışkanlıklarınızın kabul gören şekilde sürdürülmesi gerekir. Ara sıra yemek kaçamağı yapmanıza izin verilen bu evrede hiçbir gıda ürününün tam olarak yasak olmadığı kabul edilir. 3. aşamadan itibaren egzersiz ve spor programlarının alışkanlık haline getirilmesi amaçlanır. Katı disiplinleri olmayan south beach diyeti uygulanabilirlik açısından ideal bir diyettir.

South Beach Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Başta kilo vermek olmak üzere south beach diyetinin birçok faydası vardır. Pek çok araştırma sonucunda protein oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük olan diyet programlarının kilo vermek için çok ideal olduğu görüşü hakimdir. Bunun nedeni de proteinin metabolizma hızını önemli oranda artırmasıdır. Bunun yanında protein, açlık hissini azaltmasının yanında hormon düzeyinin de sistemli hale gelmesini sağlar. Yapılan diyet sayesinde çok daha az yemeye başlarsınız.

Kilo verme programına yavaş yavaş eklenecek karbonhidratlar da kilo vermeyi kolaylaştıracaktır. Bu da uzun süre diyet yapmayı kolaylaştıran bir durumdur.

South beach diyetinin obez hastalardaki sonuçları incelenmiş olup şu sonuçlara varılmıştır. Obez insanlarda 12 haftalık diyet sonunda ortalama 5,2 kg kilo kaybının yanında bel ölçülerinde 5,1 cm incelme kaydedilmiştir. Bunun yanında açlık insülin seviyesinde de önemli düşüşler gözlemlenmiş, doygunluk hormonunda artış yaşanmıştır. Bu da sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştırmıştır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir