Yumurta Buz Dolabında Saklanmalı Mı?

Yumurta Buz Dolabında Saklanmalı Mı?

Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan yumurtaların saklanma koşulları, zaman zaman önemsenmeyen hususlardan biridir. Çoğumuzun yaptığı üzere yumurta marketten alındığı gibi karton kutusundan çıkarılır ve buzdolabına dizilir. Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan yönergeye göre yumurtaların üzerine son kullanma tarihi yazılmalıdır. Kullanıcı buzdolabından aldığı yumurtaları son kullanma tarihinden önce tüketmelidir. Son kullanma tarihini unuttuğunuz ya da bu tarihte tüketmediğiniz yumurtaları da basit bir teste tabi tutarak bayatlamış olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Yumurtanın bayat olup olmadığını anlamanın en kolay yolu su testine tabi tutmaktır. İçi su dolu bir bardağın içine yumurtayı attığınızda yumurtanın taze olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yumurta ne kadar dibe çökerse o kadar da taze demektir. Bayat yumurta her zaman suyun yukarısına çıkma eğilimindedir.

Yumurta, kahvaltıların vazgeçilmezi olduğu gibi pasta börek gibi yumurta ile yapılan tariflerde de sıklıkla kullanılır. Yumurta nerede kullanırsa kullanılsın mutlaka taze olmasına dikkat edilir. Çünkü bayat yumurtanın çok kötü bir kokusu vardır. Bayat yumurtanın yiyeceklerde kullanılması durumunda yaptığınız bütün çalışmaların çöpe gitmesine neden olabilirsiniz.

Yumurta Dolaba Girmeden Önce Yıkanmalı Mı?

Marketten aldığınız yumurtalar özel ambalajlarda satılır. Kimi kullanıcılar marketten aldığı yumurtaları yıkadıktan sonra buzdolabında muhafaza eder. Fakat yumurtaların yıkanması durumunda üzerinde bulunan ve por denilen mikro delikler genişler. Bu da yumurtanın kısa süre sonra bozulmasına neden olur. Sayılan sebeplerden dolayı yumurtanın yıkanmadan buzdolabında muhafaza edilmesi çok daha mantıklıdır. Yumurtanın üzerinde pislik olduğunu düşünüyorsanız buzdolabında açık bir kap içinde, diğer yiyeceklerden uzakta muhafaza edebilirsiniz.

Yumurtayı yıkamadan buzdolabına koyamıyorsanız yağlama uygulaması da yapabilirsiniz. Bunun için yumurtaları yıkayıp kuruladıktan sonra üzerine ince bir tabaka halinde sıvı yağ sürebilirsiniz. Yağ tabakasının kurumasını müteakip gözeneklerin açılmasının önüne geçilecektir. Bu da bozulma sorununa karşı alınacak bir tedbirdir.

 

Yumurta Buz Dolabında Saklanmalı Mı?

 

Yumurta Nerede Saklanmalı?

Yumurtanın buzdolabında mı yoksa oda sıcaklığında mı saklanması gerektiği ile ilgili dünya ülkelerinde farklı gelenekler belirlenmiştir. Örneğin ülkemizde genel olarak buzdolabında saklanması gelenek haline gelen yumurta, Avrupa’nın birçok ülkesinde oda sıcaklığında muhafaza edilir. Amerika da Türkiye ile aynı görüşe sahip olup yine yumurtanın buzdolabında saklanması gerektiğini savunur.

Amerika’da yumurtaların üretilmesi esnasında dış kısımda bulunan kabuk, belli sterilizasyon işlemine tabi tutulur. Yapılan işlem esnasında yumurta bakterilere karşı savunmasız hale gelir. Bu nedenle üretilen yumurtaların 4 derece ve altında muhafaza edilmesi gerekir. Söz konusu ülkede yumurtanın buzdolabında saklanma sebebi de budur.

Yumurtanın Saklama Koşulları Nedir?

Yumurtanın saklama koşullarına dikkat edilerek raf ömrünü uzun tutmanız da mümkündür. Toplumda genel kabul gören düşünce yumurtanın buzdolabında saklanması olsa da oda sıcaklığında yumurtayı muhafaza edenler de vardır.

Yapılan araştırmalar karşısında uzmanlar tarafından yapılan açıklamada 2 hafta boyunca buzdolabında ve oda sıcaklığında saklanan yumurtaların bozulma oranının aynı olduğu tespit edilmiştir. Başka bir uzman görüşüne göre ise yumurtanın saklama koşulları ne kadar düşük ısıda ise yumurtanın da o kadar uzun ömürlü olacağı kabul edilmiştir. Bu konuda yapılan deneyde ise oda sıcaklığında saklanan yumurtanın 1 ay bozulmadığı tespit edilmiştir. Fakat soğuk hava deposunda saklanan yumurtanın 4-6 ay arasında bozulmadan kaldığı görülmüştür. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında yumurtanın daha kısa sürede bozulduğu gözlemlenir.

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere yumurtanın oda sıcaklığında mı yoksa buzdolabında mı saklanması gerektiği ile ilgili net bir bilimsel kabul yoktur. Bu kapsamda kabul edilmesi gereken görüşün yumurtanın buzdolabında saklanması gerektiğidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir