Aip diyeti, bilimsel adıyla ise otoimmün protokol diyeti diğer birçok diyetten uygulanış amacıyla büyük bir farklılık gösterir. Aip diyetinde temel amaç; kilo vermek değil otoimmün hastalıklardan kurtulmaktır. Yani bu noktada diet bir çeşit korunma ve tedavi yöntemi olarak görülebilir.
Otoimmün Hastalıklar Nedir? Nasıl Oluşur?
Bağışıklık sistemi sağlıklı şartlar altında vücudun koruyucu savaşçıları (antikor) olarak bilinir. Yani vücudu dış etkenlerden korur ve hastalıklara karşı direnç gösterir. Fakat bu düzenin bozulması ile bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Vücudun kendine ait hücreleri dış hücrelerden ayırt etmesi için bazı mekanizmaları vardır. Bu mekanizmalarda meydana gelen bozukluk ya da düzensizlik sonucu bağışıklık sistemi kendi vücuduna ait olan proteinleri zararlı proteinlerden ayırt etme yetisini kaybeder.
Bu nedenle hücrelere, dokulara ve organlara zarar vermeye başlar. Bu duruma kendi vücuduna saldırması da denilebilir. Bu grupta yer alan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir yani bağışıklık sisteminin kendine saldırarak zayıflaması olarak da açıklanabilir. Bazı hastalıklarda tek bir organ hasar görürken, bazılarında ise çoklu organ hasarları görülebilir.
Aip Diyeti Yapılan Bazı Otoimmün Hastalıklar
Tip1 Diyabet, Romatoid Artrit, Sedef Hastalığı (psoriazis), Multipl Skleroz (ms), İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (ibs), Addison Hastalığı, Graves Hastalığı, Çölyak Hastalığı, Pernisiyöz Anemi, Sjögen Tiroidi.
Aip Diyeti İle Rahatsız Edici Semptomlardan Kurtulmak Mümkün Mü?
Otoimmün hastalıkların her ne kadar genetik yapı ile alakası olduğu söylense de çevresel faktörler de bu noktada oldukça önemli yer kaplar. Enfeksiyonlar, diyet, yaşam tarzı, kilo, hormonlar başlıca gelen çevresel faktörler arasındadır. Aip diyeti ile rahatsız edici semptomlardan kurtulmak ve bağırsak sorunu gibi günlük yaşamı etkileyen bozuklukları iyileştirmek mümkündür.
Aip Diyeti Kişinin Vücudunu Tanımasına İmkan Sağlar
Aip diyeti, otoimmün hastalıklarda belirtileri tetikleyen ve arttıran kişinin vücuduna iyi gelmeyen besinleri tespit etmesine yardımcı olur. Bu sayede birey kendi Vücudunu tanıma fırsatı bulmuş olur. Bu zamana kadar dikkat etmediği detayları ve rahatsızlıkları keşfeder.
Biraz deneme yanılma yöntemi olsa dahi takip etmeye zaman ayırarak hangi besinleri diyet listesinden günlük yaşamdan çıkartmak gerektiğini bulmayı sağlar. Aip diyeti tüketilmemesi gereken gıdaların çokluğu nedeniyle oldukça katı bir diyet türüdür.
Aip Diyetinde Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?
- Çiftlik üretimi balıklar, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalar, jambon, salam, sucuk gibi yiyecekler tüketmek kesinlikle yasaktır.
- Yumurta: tavuk, bıldırcın gibi tüm yumurta türleri yasak olanlara dahildir.
- Tahıllar: Yulaf, pirinç, buğday, arpa, kinoa, chia, amarant, karabuğday…
- Kısacası tüm tahılları tüketmek yasaktır.
- Nohut, fasulye, mercimek, yer fıstığı, börülce, bezelye, bakla tüketilemez. Ayrıca: Adzuki fasulyesi, kuru fasulye, yeşil ya da soya fasulyesi gibi tüm fasulye türlerinin tüketimi de yasaktır.
- Patlıcan, domates, altın çilek, biber türleri, biberli baharatlar, beyaz patates, pepino, goji berry gibi sebze türleri yasaktır.
- Süt ürünleri: peynir, süt, kefir, yoğurt, kaymak, tereyağı, dondurma ve sütten elde edilen takviye proteinleri.
- Alkol, çay şekeri, laktoz, meyve suyu, mısır şurubu gibi şeker ve şeker türevleri, badem, kakao, ceviz, susam, keten tohumu ve bunlardan elde edilen unlar da bu gruba dahildir.
Aip Diyetinde İzin Verilen Gıdalar
- Meyve gruplarından düşük früktoz içeren meyveler tercih edilebilir. Yaban mersini, çilek, frambuaz gibi…
- Ciğer, yürek, böbrek, dil gibi sakatatlar tüketilmesine izin verilen et türlerindendir.
- Organik ve serbest gezen hayvan etlerinden balık tercih edilebilir.
- Her renk sebze tavsiye edilir. Günde 8 – 14 porsiyon arası bol bol tüketilmesi önemlidir. Tüketilen sebze çeşitlerinin arttırılması fayda sağlar. Lahana, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, karnabahar, brokoli, havuç, tatlı patates, bal kabağı…
- Avokado ve avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, kuyruk ve iç yağ, palm ya da zeytinyağı da tüketilebilen gıdalar arasında yerini alır.