Yenidoğan bebeklerin kakası nasıl olur? Sorusu özellikle çiçeği burnunda yeni anneler tarafından oldukça araştırılan bir konudur. Yeni doğum yapmış tecrübesiz ve lohusalığın vermiş olduğu tedirginlikle birçok anne, yavrusunun hastalanmasından endişe duymaktadır. Bu sebeple anneler bebek kakası nasıl olmalı? Sorusuna yanıtlar aramaktadır.
Yenidoğan bebeklerin kakası nasıl olur? Yenidoğan bebek kakası kokar mı? Bebeklerde kaka sıklığı kaç kez olmalı? Yenidoğan dönemi bebeklerin ilk 3 aylık dönemini kapsamakta olup bebekler hala kendilerini anne karnında sanmaktadırlar. Bu sebeple yenidoğan döneminde ki bebekler dünyaya adapte sürecinde pek çok zorluk çekmektedirler. Uzmanlar bu dönemi hamileliğin dördüncü trimesteri olarak tanımlamaktadırlar. Bebekler bu uyum sürecinde uyku düzeni yemek düzeni ve dışkılama düzenlerini oluşturmaya devam ederler. Özellikle bu dönemde bebeklerin dışkıları oldukça farklı şekil ve sıklıkta olduğundan dolayı anneler bebeklerinin normal olup olmadığı konusunda endişelenmektedirler. Yenidoğan bebeklerin kakası nasıl olur? Ayrıntıları yazımızda.
Yenidoğan Bebeklerin Kakası Nasıl Olmalı?
Yenidoğan bebeklerin kakası nasıl olmalı? Öncelikle normal şekli ve sıklığı ne olmalı bunu bilmekte fayda vardır. Özellikle tecrübesiz anneler bebeklerinin kakalarının fazla sıvı olması ve çok sık olmasından dolayı endişe duyup soluğu doktorlarda alabilmektedirler.
Yenidoğan bebeklerde ilk günlerde oldukça kıvamlı ve katranımsı bir kaka mevcuttur. Mekonyum denilen bu kaka şekli ilk birkaç gün içerisinde normale dönmektedir. Bebekler özellikle ilk aylarda oldukça fazla kaka ve idrar yaparlar. Günde 9-10 kez kaka yapması yenidoğan bir bebek için normal kabul edilir. Eğer bebeğinizin kakası beyaz, kanlı, mukuslu ve çok kokulu ise bu durumda uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır. Beyaz kaka safra kanallarında bir tıkanıklık belirtisi olabilir. Kanlı kaka ve mukuslu kaka da bebeğinizde herhangi bir alerji ve enfeksiyon belirtisi olabilmektedir.
Anne Sütü Alan Bebek Kakası
Anne sütü alan bebek kakası genellikle hardal sarısı renginde kıvamı cıvık ve kokusuzdur. İlk aylarda 10-12 kez kaka yapması oldukça normaldir. Anne sütü çabuk sindirildiği için bebeklerin dışkılama sıklıkları da fazladır.
Mama ile beslenen bebeklerin kakaları daha kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Peki, bebeklerin kakası ne zaman katılaşır? Günden güne büyüyen ve sindirim sistemi gelişen bebeklerin kakalarının sıklığı azalmakta ve kıvamlı hale gelmektedir. Özellikle 3-4 ay civarlarında bebeklerin kaka sıklığı ve kıvamları da düzene girmektedir.
İshal Bebek Kakası
İshal bebek kakası mukuslu ve sulu bir kıvamda olup 10-12 den fazla sıklıkta kaka yapma ile kendini göstermektedir.İshal ile birlikte ateş ve kusmada görülmeye başlanmışsa bebek geç kalmadan uzman bir hekime götürülmelidir.Sadece bebekte ishal görülmesi durumunda eğer bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa sık sık emzirilip vücuttaki sıvı kaybını önlenmelidir. Bebek ek gıda alabiliyorsa bol bol sıvı ve su tüketilmesi sağlanmalıdır. İshal süresi uzaması halinde bebek mutlaka hastaneye götürülmelidir.
Bebeklerde Pütürlü Kaka
Bebeklerde pütürlü kaka normal olup bebeğin iyi beslenmesinin de bir göstergesidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası sarı tonlarında ve pütürlüdür. Ayrıca bebeklerde görülen yeşil kaka da normal kabul edilmektedir.
Yeşil kaka genellikle hızlı emen bebeklerde ve sadece sütün sulu kısmını alan bebeklerde görülmektedir. Özellikle yeşil kaka ile sık karşılaşan anneler bebeğini beslerken her zaman en son beslediği meme ile emzirmeye başlamalıdırlar. Bu sayede memedeki yağlı ve doyurucu süt ile bebeklerini daha iyi besleyebilirler.
1 Aylık Bebeğin Kakası Nasıl Olmalı?
Yenidoğan bebeklerin kakası nasıl olur? 1 Aylık bebeğin kakası nasıl olmalı? 1ayını tamamlayan bebeklerde kaka sıklığı yeni doğduğu günlere göre azalmakta ve daha kıvamlı hale gelmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası sarı renkli ve pütürlü görünümdedir.