1. Haberler
  2. Diyet
  3. Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Pahalı Mıdır?

Ketojenik Diyet Nedir? Ketojenik Diyet Pahalı Mıdır?

Ketojenik Diyet

Ketojenik diyetin pahalı olup olmadığından ziyade, öncelikle ne olduğunu ve nasıl yapıldığını kavramak gerekir. Uygulanış biçimi, süreci ve kriterleri ile uygunluk durumu kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet, öncelikle çocuklarda ki refrakter (kontrol edilmesi güç) epilepsiyi tedavi etmek amacıyla kullanılır. Yüksek yağlı besin tüketimi ve protein açısından zengin gıdalar sayesinde, karbonhidratı düşük olan bir diyet türüdür. Halk arasında ketojenik diyet, “keto diyeti” olarak da bilinir.

Ketojenik diyet hakkında gerçekleştirilen çalışmalar sınırlı sayıda ve henüz yeterli olmasa da, öncelikli olarak epilepsi, Alzheimer, kanser ve diyabet gibi bazı sağlık sorunlarına ve hastalıklara karşı tedavi olarak kullanılır, aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olur. Ancak ketojenik diyet hakkında yapılan çalışmaların yeterli olmamasından dolayı uzun süre ve kesintisiz devam ettirmenin sağlık açısından zararlı olabileceği düşünülmektedir.

Bu nedenle yapılan ketojenik diyet, başlama şekli ve süresi açısından mutlaka bir diyetisyen kontrolünde sürdürülmelidir. Epilepsi tedavisinde ketojenik diyet sayesinde hastaların geçirdiği nöbet sayısında gözle görülür oranda bir azalma söz konusu olmuştur.

Ketojenik Diyet

 

Ketojenik Diyetin Mantığı Nedir?

Ketojenik diyetin temel mantığında dışarıdan alınan karbonhidrat miktarını azaltmak vardır. Vücut normal şartlarda enerji için yakıma karbonhidratlardan başlar, sonra yağlar ve proteinler olarak devam eder. Vücuda alınan karbonhidrat miktarı azaldığından dolayı, tüketilen yağlı besinler sayesinde vücut ketoz adı verilen bir metabolik sürece girer.

Ketoz sürecinde vücut yağ yakımına giderek hem uzun süreli enerjiye sahip olur hem de yağ yakarak kilo vermeyi sağlar. İhtiyacı olan enerjiyi karbonhidratlar yerine yağlardan karşılamış olur. Bu süreçte yağ karaciğerlerde ketonlara dönüşür. Beyin için gerekli olan enerjide budur. Ketojenik diyet sayesinde hem insülin hem de kan şekeri değerlerinde değişiklik oluşur. Bu açıdan diyabet hastalığı için de önemlidir.

Ketojenik Diyet Pahalı Mı?

Artan hareketsiz yaşamlar ve obezite oranlarından dolayı diyet konusu gündemden düşmeyen ve tazeliğini koruyan bir konu olmaya devam ediyor. Birbirinden farklı yöntemler barındıran diyetler arasında ketojenik diyette adını çoktan duyurmuştur. Genellikle Hindistan cevizi, balık, et, tavuk, avokado, yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalarla beslenilir. Bu nedenle “ketojenik diyet pahalı mı?” sorusu herkesin aklına gelen ilk sorudur.

Ketojenik diyet yapmak için pahalı market alışverişleri ve herkesin tükettiği gıdanın aynısını tüketmek zorunlu değildir. Maddi olarak alınamayan gıdalar yerine alternatif yiyecekler diyet listesine eklenebilir. Ayrıca bireyin var olan sağlık sorunları da tüketilen besinlerin değişkenlik göstermesinde temel etkenlerden biridir. Zaten uygun yemek listesine ulaşmak için mutlaka süreç bir diyetisyen ile birlikte yürütülmelidir. Kilo, sağlık durumu, fiziksel hareket düzeyi, kilo gibi temel konular üzerine şekillendirilmelidir.

Kişiye uygun olmayan bir ketojenik diyet istediği kadar pahalı olsun, yanlış uygulandığı takdirde kilo vermekten ziyade almaya ve sağlığı daha da kötüye götürmeye neden olur. Örneğin; kolesterol yüksekliği olan bir birey yüksek fiyatlı olan hayvansal gıdalar tüketmiş olsa dahi kardiyovasküler sorunlara davetiye çıkarabilir. Bu nedenle ketojenik diyet yapmak demek, sosyal medyada yayımlanan ve moda olan pahalı yiyecekleri tüketmek demek değil, kişinin kendi bedenine uygun olan gıdaları doktor kontrolü eşliğinde tüketerek belirli bir süreç içerisinde daha sağlıklı bir noktaya ulaşmasıdır.

Avokado alınamıyorsa onun yerine zeytin ya da zeytinyağı tüketilebilir. Hindistan cevizi yağı bütçeye uygun değilse, onun yerine başka besinler tüketilebilir. Hatta tam tahıllı ekmek bile diyete eklenebilir.  Önemli olan doğru zamanda doğru besini tüketmeyi bilmektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir