Astigmat Nedir? | Astigmat Neden Olur?

Astigmat Nedir? | Astigmat Neden Olur?

Astigmat nedir ve neden olur göz problemi yaşayanların ilgi odağı olmuş ve merak konusu haline gelen sorulardır. Astigmat neden kaynaklandığı bilinmemekle birlikte sıkça karşılaşılan göz problemidir. Genetik sebeplerde kaynaklandığı düşünülen astigmata sahip kişiler hem yakını hem uzağı göremeyebilirler. Astigmat gözün yüzeyinde bulunan merceğin yapısında kavislenmeye bağlı olarak ortaya çıkan göz kusurudur.

Korneada ve de lenste anormal düzeydeki kavislenme sebebiyle ışığın tam olarak algılanmaması ve cismin net olarak görünmemesine neden olmaktadır. Normal bir gözde kornea şekli orantılı yüzeye sahipken, astigmata sahip gözle kornea şekli orantısızdır ayrıca da kavislidir.

Astigmat neden olur sorusunun cevabı ise, görüntünün elde edilmesini sağlayan retinanın kornea ve lensten oluşan iki yüzeyi bulunmaktadır. Göz kusuruna sahip olmayan kişilerde kornea ve lens pürüzsüz ve normal düzeyde kavislenmeye sahiptir. Normal eğriliğe sahip kornea ve lens, retinaya doğru ve net görüntü sağlamaktadır.

Kornea ve lens’in çapları eşit olmamaları ve normal düzeyde kavislenmemeleri ışınlarında normal kırılmasını engelleyerek görüntünün bulanık ve kusurlu olmasına neden olur. Böylelikle kornea ve lensin yapısında olan eğrilik ve anormallikler astigmata neden olmaktadır. Astigmat kişide doğuştan gelen göz kusuru olabildiği gibi kişinin sonradan yaşadığı kaza, yaralanma, ameliyat, zayıf ışıkta yapılan okumalar ve televizyona yakından bakmadan kaynaklanabilmektedir. Astigmatla karşılaşılma oranı normal doğan bebeklere oranla erken doğan bebeklerde sıklıkla rastlanmaktadır.

Astigmat Nedir? | Astigmat Neden Olur?

 

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Astigmat belirtileri genellikle ışık dağılmalarına bağlı olarak gerçekleşir ve sıklıkla karşılaşılan en bilindik belirtisi uzakta bulunan nesnelerin bulanık ve net görünmemesidir. Astigmat kişilerde genellikle baş ağrısı ve göz ağrısına neden olmaktadır. Astigmat belirtilerinden bir diğeri tüm mesafelerden yakın ve uzak fark etmeksizin bulanık görmek ya da çarpık görüşe sahip olmak.

Çift görme, baş ve gözde ağrı oluşması, gözlerde kayma yaşanması, uzun süreli uğraşılan aktivitelerde gözde yorgunluk yaşanması, bazı vakalarda çift görme, gece sürüşlerine çift ve net görememe, daha net görmek için gözleri kısma, kirpik dibi iltihabı, gözde arpacık oluşumu ve göz çevresi ağrısı astigmat’ın belirtisidir.

Astigmat belirtilerinden birkaçı ile karşılaşılması durumunda veya astigmattan şüphelenilmesi halinde göz doktoruna görünmek ve muayene olmak gerekmektedir. Çocuklarda ise astigmat teşhisi, çocukların ifade etmemesinden dolayı geç fark edilebilmektedir ancak rutin olarak yaptırılacak göz muayeneleri ile tespit edilebilecektir. Çocuklar için yaptırılacak göz muayeneleri bebeğin ilk altı aylık sürecinde, üç ile beş yaş arasında, okula başlamadan hemen önce ve okul dönemi içerisinde iki yıl aralıklarda yapılmalıdır.

Astigmat Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Astigmat tedavi yöntemleri birden fazla olmakla birlikte, astigmata kalıcı ve astigmatın artmasına önlemektedirler. Astigmat tedavisi göz muayenesinde sonra yetkili hekim tarafından belirlenmektedir. Astigmat gözlük, kontak lens ve göz lazer ameliyatlarıyla tedavi edilmektedir. Astigmat tedavisinde gözlük kullanımı, astigmat gözlük camı ile bulanık görmeye karşı kornea ve lensin anormal duruşunu engellemek için kavislidir. Astigmat tedavisinde en bilindik ve kullanılan tedavi yöntemi gözlük kullanımıdır.

Astigmatta gözlük kullanımı astigmatın derecesinde herhangi bir atma ve azalma yaşatmazken gözün net görmesini sağlamaktadır. Astigmat tedavisi için kullanılan kontak lensler gözlük kullanımına benzer olarak astigmat derecesinin artması ve azalmasında etki yaratmazken, kişinin nesneleri daha net görmesini sağlamaktadır.

Astigmatın geçici bir çözümü olan kontak lensler gece göze takılıp sabah uyanıldığında çıkarılarak gün boyu net görülmesi de sağlanmaktadır. Astigmat tedavisinin en net yöntemi olan göz lazer ameliyatları gözlük ve lens kullanımını tercih etmeyen kişiler için birebir tedavi sağlamaktadır. Göz lazer ameliyatıyla kornea şekillendirilir ve göze ışık alımı normalleşecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir