Sporcu beslenmesi nasıl olmalı? Sorusu bir sporcunun antrenman ve çalışmaları kadar spor performansını etkileyen temel faktörlerden biridir. Sporcu ne kadar çalışırsa çalışsın uygun beslenme ile bir yaşam tarzı oluşturmazsa istediği performansı yakalayamaz. Herhangi bir yaralanmada vücudun kendisini toparlaması daha uzun zaman alır. Bu sebeple sporcular beslenmelerine dikkat etmelilerdir. Peki, Sporda doğru beslenme nasıl olmalıdır?
Sporcu beslenmesi nasıl olmalı? Bu tamamen kişinin fiziksel yapısı, aktivite durumu ve yapısına bağlı olarak değişmektedir. Özellikle profesyonel sporcular vücutlarının kas yağ oranı gibi faktörleri göz önüne alarak uzman diyetisyenler eşliğinde bir programa bağlı olarak beslenmektedirler. Sporcunun yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu, spor dalı kişinin besin ve enerji ihtiyacını belirlemektedir. Spor ve beslenme neden birbiri ile ilişkilendirilir? Genç sporcular nasıl beslenmeli?
Sporcu Beslenmesi Nasıl Olur?
Vücudun yüksek çalışma performansı ile çalışması, antrenman sırasında ve sonrasında daha az yorgunluk hissetmek için beslenmeye özen gösterilmelidir. Doğru ve yeterli beslenme ile bir sporcu daha aktif ve enerjik olmaktadır. Ayrıca kas kütlesini korumak için yeterli miktarda protein alınması da oldukça önemlidir. Spor yaralanmaları kas ve dokuların onarımı gibi gereksinimlerde gerekli vitamin ve minerallerden faydalanıldığı unutulmamalıdır.
Yüzmede Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Yüzme birçok kas grubunun aktif olarak çalışmasını sağlayan bir spordur. Yüzücüler en çok su içerisinde olduğundan susuzluk hissetmemektedirler bu yüzden yüzücüler sıvı kaybına dikkat etmelidirler. Antrenmandan 2 saat önce beslenmeli ve yeterli miktarda sıvı almaya özen göstermelidirler. Yüzücüler antrenman öncesinde, antrenman sırasında ve sonrasında su tüketmelidir.
Yüzücüler vücut için gerekli karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineralleri gerekli ve yeterli düzeyde almalıdırlar. Yüzücünün beslenme programı uzman bir diyetisyen tarafından oluşturulmalıdır. Beslenme programı sporcunun yaşı, cinsiyeti, yüzme sıklığı ve mevsime göre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle yaz aylarında vücutta daha fazla su ve mineral kaybı olacağından beslenme programında mevsim şartları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Sporcular İçin Önemli Besinler
Sporcular yeterli miktarda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeren besinlerle beslenmelidirler. Sporcuların enerji ihtiyaçları normal bir insana göre daha fazladır. Yapılan sporun sıklığı süresi ve şekline göre sporcunun ihtiyaç duyduğu besinlerde değişmektedir.
Karbonhidratlar sporcular için olmazsa olmaz besinlerdendir. Makarna, pilav, baklagiller ve tahıllar sporcuların beslenme programlarında olması gerekir. Kasların yüksek performansla çalışması ve hemen yorulmaması için mutlaka karbonhidrat yeteri kadar alınmalıdır.
Proteinler kas yapımı ve yaralanan kasların onarımında oldukça önemli besin kaynaklarıdır. Et, balık, yumurta, süt ürünleri, tavuk gibi hayvansal gıdalar protein açısından zengin besinlerdir. Gerekli ve yeteri kalan alınan protein sayesinde kas yapım performansı artırılabilir.
Yağlar vücut için en temel besin kaynaklarından biridir, yağ oranı alınması gereken miktarın üzerinde alınmamalıdır. Vücuda alınan yağlar aynı zamanda A,D,E,K vitaminlerin sindirilmesinde oldukça önemlidir.
Vitamin ve mineraller, sporcuların beslenmelerinde olması gereken besinlerdendir.B12 ve folik asit dokular için önemlidir, özellikle B vitaminleri sporcuların beslenme programlarında yer almalıdır. Ayrıca kalsiyum, potasyum, demir, dolaşım, kas ve sinir sisteminin çalışmasında görev almaktadırlar.