1. Haberler
  2. Kadın
  3. Adet Gecikmesi Neden Olur? Nedenleri?

Adet Gecikmesi Neden Olur? Nedenleri?

Adet Gecikmesi Neden Olur?

 

Kadınların 11 ile 15 yaş arasında başlayan adet serüveninde dönem dönem adet düzensizliği ve adet gecikmesi yaşanabilmektedir. Özellikle evli kadınlarda bebek müjdesi olarak da kabul edilen adet gecikmesi aslında pek çok hastalığında habercisi olabilmektedir. Peki, adet gecikmesi neden olur ve adet düzensizliği tedavi yöntemleri nelerdir?

Adet Gecikmesi / Adet Düzensizliği Nedir?

Adet düzensizliği pek çok kadının yaşadığı ortak sorunlardan sadece bir tanesidir. Bazı kadınlar bir ay içinde birden fazla regl yaşar iken bazı kadınlar ise birkaç ayda bir regl olur. Bu durum adet düzensizliği şeklinde adlandırılır. Herhangi bir hastalığın varlığı sebep olabileceği gibi hormonsal değişiklikler, kullanılan ilaçlar, yumurtalıkta ya da rahimde oluşan kistler ve mevsim değişikliği gibi pek çok neden sayılabilir.

Adet gecikmesi en fazla kaç gün olur sorusunun cevabı, kadının yaşadığı iki adet süresi arasında 21 ila 35 gün olması gerekir. Bu durumda normal regl düzeninden bahsedilir; ancak 21 günden az 35 günden ise fazla olması durumunda reglin düzensizliğini gösterir.

10 günlük adet gecikmesi bir problemin habercisi şeklinde düşünülse de bir kaç gün geçtikten sonra reglin gerçekleştiği de önem taşır. Gecikme, hamilelik belirtisine yorulacağı gibi farklı hastalıkların sebebi de olabilir.

Adet gecikmesi durumunun seyrek olarak meydana gelmesi çoğunlukla stresten ya da kullanılan ilaçlardan kaynaklı olabilmektedir. Ancak adet düzensizliği sık yaşanan bir durum ise, adet gecikmesi sonrası aşırı ve sancılı adet görülmesi bir hastalık göstergesi olarak kabul edilebilmektedir. Bunun için doktora başvurarak en doğru teşhisin ve tedavi yönteminin bulunması gerekir.

Doktorunuz tarafından yapılacak olan muayeneler ve testler sonrasında tedavi edilmesi gereken bir hastalığınız var ise tedavi edilecektir. Şayet sadece strese ya da ilaçlara bağlı dönemsel bir adet düzensizliği yaşıyor iseniz doktorunuz bunun düzene girmesi için ilaç tedavisi uygulamaktadır.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesi pek çok kadının ortak sorunu olup belirtileri arasında hamile olma ihtimalinin yanı sıra bel ve karında ağrı hissedilmesi, ergenlik çağında ilk reglin yaşanmaması ve olması gereken zamanın geçmesi bulunur. Başta yaşanılan stres, çevresel faktörler ile kişinin psikolojik durumu adet de gecikme yaşanmasına sebep olabilir.

Adet Gecikmesi Nedenleri

  • Adet gecikmesi nedenleri arasında ilk sırada hamilelik belirtisi olduğunu söyleyebiliriz. Hamilelik oluşması durumunda vücut yumurtlama sürecini geçici olarak sona erdirecektir. Bu nedenle de hamilelik sonlanasıya kadar adet görülmeyecektir.
  • Kişinin aşırı kilolu olması ya da aşırı zayıf olması da adet gecikmesine sebep olabilir. Kişinin kilo durumu adet düzensizliğine sebebiyet verebilir.
  • Doğum kontrol haplarının kullanılması, aylık ya da 3 aylık doğum kontrol iğnesi yapılması adet düzensizliği yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir. Özellikle doğum kontrol iğnelerinin yan etkileri içerisinde adet düzensizliği yapabileceği yer almaktadır. Doğrum kontrol hapları ise genellikle adet düzensizliğini düzeltmek amacı ile pek çok kadın doğum uzmanı tarafından reçete ediliyor olsa da adet gecikmesi oluşturma ihtimali mevcuttur.
  • Kişide anoreksiya ve bulumiya gibi yeme bozukluklarının olması adet gecikmesinin sebepleri arasındadır. Yeme bozukluklarına bağlı olarak kandaki demir seviyesinin düşük oluşu adette gecikmeye sebebiyet verebilmektedir.
  • Adet düzensizliği yaşayan kişinin kronik hastalıklara sahip olması ve bu nedenden dolayı ilaç tüketmesi adet gecikmesi yaşamasının nedenlerinden biridir. Bazı ilaçlar vücudun doğal dengesini bozabileceği için adet düzensizliği ortaya çıkabilir.
  • Hormonal bozukluklar, hormonlara bağlı hastalıklar sebebi ile düzensizleşen hormonlarınız adet sürecini geciktirmekte etkilidir.
  • En sık rastlanan adet gecikmesi nedenleri arasında stres ve depresyon yer aldığını biliyor muydunuz? Özellikle stresin vücuttaki tüm hormonal dengeyi baştan ayağa sarstığını düşünürsek böyle bir sonuca sebep olması normaldir.
  • Ergenliğe yeni girilmesi ya da menopozun başlangıcında adet düzensizliği sık yaşanan bir durumdur. Özellikle ileri yaşlarda menopozun habercisi olan adet gecikmesi nedeni ile kadın doğum uzmanına gitmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Aşırı egzersiz yapılması, uyku ilacı, antidepresan ya da sakinleştirici ilaç kullanımı, kişide yaşanılan diyabet ya da tiroit problemleri hepsi birer adet düzensizliği nedeni sayılabilir. Bunlardan bir ya da bir kaçının olmasına bağlı olarak adet düzensizliği yaşayabilirsiniz.
  • Kişide Polikistik Over Sendromu olması adet düzensizliği yapabilir. Üstelik bu rahatsızlığın kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. O nedenle adet düzensizliği sık yaşanan bir durum olmaya başladı ise mutlaka doktora gitmenizi önermekteyiz.
  • Her yaştan kadınların yaşadığı bu sorun olduğu gibi bekâr kızda adet gecikmesi de yaşanabilir. Genç kızlarda regl düzensizliğin en büyük nedeni yumurtlama bozukluğu olur. Bunun dışında süt hormonunun yüksek olması, böbrek hastalığı ve kan hastalıkları da sebep olur.

Adet Gecikmesi Tedavisi

Adet gecikmesinin çözümleri olarak öncelikle reglin neden geciktiğini bulmak gerekir. Nedenin bilinmesi ile tanı ve teşhis doğru konulacağı gibi çözümü de getirir. Örnek vermek gerekir ise; aşırı kilo nedeni ile olur ise kişinin kilo vermesi ile durum çözülebilir. Kişi, stres nedeni ile gecikme yaşar ise stresi azaltmak ya da bitirmek gerekir.

Bitki çayları günümüzde pek çok soruna çözüm olur. Bu neden ile adet gecikmesi ne iyi gelir için bitki çayları önerilir. Rahatlatıcı ve sakinleştirici özellikleri ile regl dönemi düzene sokulduğu gibi yaşanan gecikmeler önlenir ve ağrılar hafifletilir. Biberiye çayı, ada çay, zencefil çayı, kekik çayı ve kantaron çayı bu gibi durumlarda da önerilir.

Bitki çayları dışında yeşil sebzeler ve kürlerden faydalanmak gerekir. Adet gecikmesi için ne yapılır denir sorusunun yanıtı ise soğan suyu, rezene, maydanoz, tarçın, havuç, zerdeçal, dereotu, safran, elma sirkesi, nar suyu ve ananas tercih edilebileceği gibi kişi masaj ve egzersizlerden de faydalanabilir. Kahvenin aksiyete seviyesini artırmasından dolayı bu dönemde kahve tüketimini azaltmak gerekir.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir