Akciğerde Su Toplanması ( Plörezi) Hakkında

Akciğerde Su Toplaması (Plörezi) Nedir

Akciğerde su toplanması bir diğer adıyla Plörezi akciğerlerde oluşan bir sağlık sıkıntısıdır. Bu yazı da akciğerde su toplanması nedir, neden oluşur, nasıl tedavi edilir, belirtileri nelerdir sorularına cevap verilecektir.

Akciğerde Su Toplaması (Plörezi) Nedir

Plörezi yani bir diğer adıyla akciğerde su toplanması karaciğer hastalıklarından biridir. İki akciğer zarının (plevra) biri akciğerin dış kısmını diğer plevra zarı ise göğüs duvarını sarar. Bu iki zarın sardığı iki kısmın arasındaki boşlukta suyun birikmesine akciğerde su toplanması (plörezi) denir.

Akciğerde bulunan plevra zarından yaklaşık 20 mililitre sıvı salgılaması akciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Plevradan salgılanan sıvının miktarı artması ve normal düzeyde salgılanmamasına bağlı olarak plörezi meydana gelir. Akciğerde su toplanması (plörezi) çeşitli akciğer ve akciğer hastalıklarına bağlı olarak meydana gelir. Akciğerde su toplanması (plörezi) nedir sorusuna verilecek cevap bu yöndeydi.

Akciğerde Su Toplanması (Plörezi) Neden Olur?

Akciğerde su toplanması (plörezi) birçok dış etkene bağlı olarak meydana geliyor. Verem hastalığı olan kişilerin akciğerlerinde su toplanmasına neden olur. Veremin bu hastalığa neden olmasının sebebi plevra zarından normalin üzerinde sıvı salgılamasından dolayıdır. Akciğerde su toplanmasına neden olan bir diğer akciğer hastalığı akciğer kanseridir.

Akciğer kanseri olan birinin akciğerinin etrafında bulunan plevralar, kanserli hücreler tarafından etrafı sarılması plevra duvarının zayıflamasına neden olur. Bu durumun yaşanması da akciğerde su toplanmasına neden olur. Bakterilerin vücuda girmesiyle enfeksiyonun oluşmasına neden olur. Bu durumun da meydana gelmesi plörezi hastalığının oluşmasına neden olur. Zatürre, akciğer absesi, pulmoner emboli, sarkoidoz gibi birçok akciğer hastalıkları da plörezi hastalığına yakalanmaya neden olur.

Akciğerde Su Toplaması (Plörezi) Nedir

Akciğerde Su Toplanmasının Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde su toplanmasının belirtileri birçok olaya bakılarak belirlenebilir. Fakat internetten araştırarak kişinin kendisine akciğerde su toplanması hastalığının teşhisini koyması doğru değildir. Eğer söylenilen belirtiler varsa akciğer hastalıklarında uzman bir doktora gidilmesi tercih edilir. Doktora danışmadan da ilaç kullanılması doğru değildir. Akciğerde su toplanmasının belirtileri şunlardır;

  • Akciğerde su toplanması hastalığında en fazla görülen belirti göğüs kafesinin yan tarafında oluşan şiddetli ağrıdır. Akciğerde fazla suyun oluşması plevraların göğüs kısmına baskı yaparak şiddetli ağının oluşmasına neden olur. Bu durum hasta hareket halindeyken hastaya ağrı yapar.
  • Aniden nefes darlığı oluşması da plörezinin meydana gelmesine neden olur. Bu durum insanın nefes alıp vermesinde sıkıntı yaşanmasına sebep olur.

Akciğerde Su Toplanmasının Tedavisi Nasıldır

Eğer akciğerde su toplandığının belirtileri kişinin kendisinde varsa uzman bir doktora gidilmesi gerekir. Doktor bu hastalığın neden olduğunu hangi sorunlardan dolayı meydana geldiği hakkında kişiden çeşitli tahliller ve röntgen ister. Hangi sebepten dolayı olduğuna bağlı olarak doktor doğru tedavi yöntemi uygular. Enfeksiyondan dolayı bu hastalık meydana geldiyse antibiyotik takviyeli ilaçlar kullanılarak tedavi edilir. Kalp yetmezliğinin olduğu insanlar idrar söktürücü ilaçlar kullanarak da tedavi edilir. En doğru tedavi yöntemini internetten bulmak doğru değildir. Doktora danışmak daha doğru olur.

Akciğer Su Toplanması Hastalığı Ölümcül müdür?

Her hastalıkta da olduğu gibi erken teşhisin koyulması tedavi süresinin zamanını kısaltır. Erken teşhisin konulması yakalanılan hastalığın ölümcül olmasını engeller. Böylece doğru teşhis, doktor ve yöntemlerle hastalığın önüne geçilmesi mümkündür.

Akciğerde su toplanması çeşitli akciğer hastalıklarından dolayı meydana geldiği için plörezi hastalığı tek başına insanın ölümüne sebep olmaz.  İlaç tedavisinin kullanılarak tedavi edilmesi akciğerdeki biriken suyun dengelenmesinde yardımcı olur. Akciğerde su toplanması hastalığı ölümcül müdür sorusuna cevap da bu yöndeydi.

 

 

 

 

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir