1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Alerjik rinit yani saman nezlesi Ama bağışıklık sisteminin yabancı maddelere karşı savunması ile ortaya çıkan durumdur. Alerjik rinit olan kişilere de hapşırma,  kaşıntı,  sulu şekilde burun akıntısı  ve burun tıkanıklığı gibi görünebilir.

Bu belirtiler kendi kendine geçebilir ya da doktor tavsiyesi ile ilaç tedavisi uygulanabilir.  Kolay  düzine bilen şikâyetlerle rahat atlatılan alerjik rinit yani saman nezlesi aynı zamanda bazı kişilerde baş ağrısı ve koku alma bozukluğu gibi şikâyetleri de neden olabilir.

Alerjik Rinit Yani Saman Nezlesi Neden Olur?

Alerjik rinit mevsimsel olarak ortaya çıkan bir tür griptir.  Bazı kişilerde mesleki alerjik olarak da adlandırılır.  Bazı bireyler yıl boyu süren alerjik rinit rahatsızlığını çekebilir.  Yıl boyu süren alerjik rinit genellikle mantarlar, bazı hayvan türleri,  böcekler  ve ev tozu gibi nedenlerden dolayı yaşanır.  Mevsimsel olarak adlandırılan alerjiler ise genellikle mantarlar ve polenler nedeniyle ortaya çıkan bir tür rahatsızlıktır.

Alerjik Rinit Genellikle Kimlerde Olur?

Saman nezlesi olarak adlandırılan alerjik rinit kişilerin hayatını tehdit eden bir hastalık değildir.  Fakat ekonomik ve sosyal zararları söz konusu olabilir.  Alerjik rinitin rahatsızlığına bireyler Her Yaşta yakalanabilir. Genellikle çocuklarda daha sık görülen alerjik rinit, kolay tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.

Yapılan araştırmalarda ve çocuklarda daha sık görülmesinin nedeni genetik faktörleri olduğu  belirlenmiştir. Ayrıca hava kirliliği,  aile bireylerinden birinin içtiği sigara dumanı, sık olan kentsel alanlarda yaşama oranları gibi nedenle en çok tetikleyen faktörlerdir. Özellikle bu tür durumlara maruz kalan kişilerde alerjik rinit olasılığı daha yüksek olur.

Alerjik Rinit (Saman Nezlesi) Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi

Alerjik Rinit Tedavisi

Alerjik rinit hastalığı tanısı koyulan kişilerde hastanın hikâyesi dinlenmelidir.  Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda bir kanıya varılır.  Yaşanılan tüm belirtilerin hangi mevsimde yaş anıldığı ve aynı zamanda alerjinin ne şekilde yaşandığı teşhisin konulması adına önemli bir faktördür.

Ayrıca muayene sırasında hastanın burun içi soluk ve konka denilen burun etleri şişmiş ise bu durumda alerjik rinit teşhisi kolaylıkla koyulabilir. Bunun dışında ağız içinden yapılan kontroller de geniz akıntısı ya da Farenjit gibi belirtiler de görülebilmektedir. Yine alerjiye bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterecek şekilde göz etrafında şişlik yâda karartı çizgiler görülebilmektedir. Burun içerisinde polip gibi et benleri de nadir olarak görülen bulgulardır.

Tanı Testi Nasıl Yapılır?

Alerjik rinit tanısı koyulabilmesi için antikor testi yapılmalıdır. Ayrıca deri prick testi gibi durumlarda yine doktorların isteği ve gerek görmesi durumunda yapılabilir. Kan ve deriden alınan testlerde alerjik rinite neden olan her türlü bulguya rastlamak kolaydır.

Fakat bazı testlerde sonuçlar negatif olabilir. Bu durumda hastada görünen belirtiler ile yola çıkılarak tanı koyulur. Bu tarz durumlarda radyolojik görüntüleme yöntemlerine gerek kalmaz. Fakat bazı durumlarda tanı koyulamaz ise alerjik rinit dışında bir hastalık olduğu kanısına varılır ise o durumda görüntüleme istenebilmektedir.

Tedavi Yöntemleri 

Alerji pilini falan kişileri farklı tüzel tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemlerin şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Aşı tedavisi
  • İlaç tedavisi
  • Serum tedavisi

İlaç tedavisinin yanı sıra etkinliği net olarak kanıtlanmış bir tedavi şekli olan aşı tedavisi diğer alternatiflerden farklı olarak alerjik hastalığın doğal seyrini değiştirebilen tek seçenektir.  Aynı zamanda alerjik rinitli hastalarda astımın önlenmesini sağlar.

İlaç tedavisi basit bir rahatsızlığı olan aynı zamanda çok fazla belirti göstermeyen kişilerde kısa sürede olarak kullanılmak üzere tavsiye edilen yöntemdir. 6’lı ya da 12’li paketler şeklinde doktorun vermiş olduğu ilaçlar düzenli kullanılarak alerjik reaksiyonlardan kurtulmak mümkündür.

Serum tedavisi Yüksek dozda alerjiye maruz kalmış kişiler için uygulanan son işlemdir. Kısa sürede aynı olarak tüm belirtilerin ortadan kaldırılması için Doktorlar tarafından hastanede uygulanır.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir