Dar kanal hastalığı nedir, Nasıl oluşur? Belirtileri ve tedavisi

Dar Kanal Hastalığı Nedir?

Adından da bahsedildiği gibi dar kanal hastalığı, kişi de kas formsuzluğuna, düşünce kaybına veya yürürken halsizliğe neden olan rahatsızlıktır. Bu hastalığın tedavisine yönelik, omurilik üzerinde cerrahi işlem yapılır. Laminektomi kavramı, omurilik bölgesinde ve çevresin de etki eden sebeplerle, kemik kısmında ki sıkıntılı bölgenin, alınması işlemidir.

Bu tarz cerrahi süreçlerde, kireçlenmeye bağlı sebeplerin ve diğer etkenlere bağlı ilerleyerek, omurilik kısmının çevresinde ve kemik dokusunda, yumuşak bölge dokuların omuriliğe baskın bir şekilde, oluşan sonuçların hedefinde, gelişen kıkırdak dokularının, sinirsel bölgelere, uygulanmaktadır. Kıkırdak dokuları ise, aynı zamanda omuriliğin iç ve dış kısmında gelişen varyasyonların, omurga üzerinde gelişen, travmatik cerrahinin ve omurga bölgesindeki gelişen daralmanın da, cerrahi operasyonları da yapılabilmektedir.

Dar Kanal  Belirtileri

Boyun kısmında oluşan problemler,

  • El, kol, ayak veya bacak kombinasyonunda, gelişen aktifliğin azalması veya bununla birlikte, güçsüzlük hissi
  • Yürüyüş ve denge kordinasyonları arasında yaşanan sıkıntılar ile birlikte yaşanan problemler
  • Artmakta olan boyun ağrıları,
  • Bağırsak bölgelerinde hissedilen ağrılar,

Alt sırt bölgesinde ortaya çıkan kıkırdak problemleri,

  • Ayak ve bacak üzerinde, hissizlik,
  • Uzun süreli yaşanan ağrılar ve beraberinde yaşanan kramplar
  • Sırt bölgesinde çeperlersen ağrılar.

En önemli sebepler arasında ise, bel kısmındaki ağrılar olarak gündeme gelmektedir.

Dar Kanal Hastalığı Nedir?

Bulgular ;

Dar kanal rahatsızlığı yaşayan kişilerde, en önemli problem meydana gelen ağrılardır. Özellikle bel çevresini hedef alan ağrılar, dar kanal üzerinde yaşanan kıkırdaklarla birlikte, bacaklara vuran sebepler, ve boyun bölgesini hedef alan kısmi daralmalara yönelik, ağrılarda ilerleyerek kol bölgesine doğru etkenlik gösterir. Ayrıca beraberinde getirdiği uyuşma ve hissizlik ile, yaşanan önemli problemlerde gün yüzüne çıkmaktadır. İleriye yönelik problemlerin de, aksettirdiği durumlarda güç  kaybı ve idrar tutamama gibi, sebeplerde meydana gelmektedir.

Bel çevresindeki kısıtlanmaların ortaya koyduğu sonuçlar doğrultusunda ise, yürüme dengesi üzerinde de önemli problemler de gözetilmektedir. Yapılan yürüyüşler sonucunda, hissedilen ağrılar bacaklardaki kramp artışı ve halsizlikle birlikte yorgunluk sebebiyeti artış gösterilmektedir. Bu durumlarda kişiler, ağrıların hafiflemesi açısından dinlenme gibi ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Bu  süre başlangıcında ise, dinlenme bazında ağrılar hafiflerken,  tekrar yürüyüş orantısında eşlik edilebilir.

Sinir dokuları çevresindeki, krampları azaltmak için kişiler ısınarak yürümeyi tercih ederler. İstirahat sonucu ve beraberinde getiren ağrılar, dinlenme sürecinde belirginleşen ağrıların, sinir bölgesine oranla  daha fazla artışın olduğu, komplikasyonlarda ortaya çıkabilmektedir. Dar kanal sürecine bağlı sinirlerin daralması ve, bacak komplikasyonlarında gelişen ağrılara bağlı olan sebeplerinde, fazlasıyla ön planda hissedilmesine sebebiyet vermektedir. Ancak kalça veya diz bölgelerine bağlı, kireçlenme hedefindeki ağrılar, dar kanal rahatsızlığı yaşayan kişilerde  daha fazla etken gösterebilmektedir. Bununla birlikte, diz veya kalça beraberinde getiren bel problemleri olan kişilerde, öncelik dar kanal sorununa yönelik cerrahi tedaviler yapılmaktadır, daha sonrasında ise, diz veya kalça bölgesine yönelik işlemlere de yön verilmektedir.

Tedavi Süreci ;

Omurga bölgesinde yaşanan komplikasyonlarda,  dar kanal rahatsızlığına yönelik tedavi süreci ,ekip üzerinden yönetilmektedir. Bu ekip üzerinde eşlik eden kişiler ise, ortopedist uzmanı, beyin cerrahı, fizik tedavi uzmanı, anestezi uzmanı, vb. gibi farklı uzmanlık alanından, doktorlar eşlik etmektedir. Kişi üzerinde tanılar değerlendirilerek, ekip üzerinden  planlama düzeni oluşturulmaktadır, tedavinin değişik boyutların da ise, bu alana dair uzmanların tedaviye yönelik katkıları, eş değer açıdan bulunurlar. Dar kanal tedavi sürecinde, ilk aşama ilaç tedavisi olarak devam ederken, kilo vermeye yönelik işlemler ile birlikte belirlenen egzersiz çeşitleridir. Ağrının artış durumunu seyrettiği durumlara göre fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bu tarz problemleriniz var ise, geciktirmeden doktorunuza başvurmaktan kaçınmayın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir