Alopesi nedir? Kellik nedir? Konusu günümüzde oldukça sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Her birey de cilt yapısı üzerinde saç folikülleri bulunur. Bu folikülleri genel olarak vücutta bulunan keratin oluşturur,bu madde aynı zamanda proteindir. Folikül üzerinde yeni saç oluşturup eski saç hücreleri itilir. Yani aslında keratin ölü hücre dizisi olarak bilinmektedir. Yetişkin bireyler üzerinde yaklaşık olarak 100 binden fazla saç bulunur.
Bu doğrultuda yaşanan kellik diğer adıyla alopesi hem erkek hem kadınlarda yaşanan saç kaybetme durumudur. Özellikle bu sıkıntı erkeklerde çok yaşanıyor. Bunun beraberinde saç dökülmezse fiziksel nedenler, depresyon, doğum ve benzeri birçok durumdan dolayı olabilir. Alopesi sadece saçta değil aynı zamanda kaş ve sakal üzerinde de oluşabilir.
Alopesi Belirtileri
Alopesi belirtileri direkt kendini göstermez. Meydana gelen alopesi durumunun en büyük nedenlerinden biri strestir. Günümüzde hemen hemen birçok hastalığı da stresin tetiklediği biliniyor. Bundan dolayı özellikle yoğun stres altında bulunan kişilerde alopesi ya da saçkıran oluşumu söz konusu olabiliyor. Bunun yanı sıra travma bulunan kişilerde de alopesi oldukça fazla görünüyor. O yüzden bu durum ile karşı karşıya kalan kişiler psikolojik olarak da zor süreçlerden geçiyor. Bundan dolayı psikolojik destek çoğu zaman olabiliyor . Yaşanan bu durumun net bir belirtisi yoktur. Yani bu durum herhangi bir bölgede aniden gerçekleşebilir.
Döküldüğünü kişiler kolaylıkla anlar. Böyle bir sıkıntı da mutlaka doktora gidilmelidir. Genellikle krem tarzı ilaçlar ile tedavi yöntemi tercih ediliyor. Erken dönemde teşhis edildiği takdirde ilaçlar daha etkili olacaktır. Kadınlarda oluşan bu durum sonucunda genellikle saç incelmesi ile kendini gösterir. Kadın tipi alopesi durumu çok nadir görülen bir durumdur. Fakat erkek tipi alopesi genetik ağırlıklı oluyor. Yaş gibi bir faktörü bulunmaz. Genellikle başın ön kısmında ve yanlarında oluşur. Bu durum ilerlediği takdirde tüm saçlar kaybedilir. Ancak erken tedavi ile bunun önüne geçilebilir.
Alopesi Teşhisi
Alopesi teşhisi, genellikle yaşanan klinik bulgular ile teşhis edilir vücudun herhangi bir bölümünde oluşan kıl dökülmeleri tırnak bulguları gibi durumlar yaşandığı takdirde doktorlar ile iletişime geçilmesi gerekir. Teşhis yapılsa da bu alanda trikoskopi denilen bir yöntem ile bu durum net olarak öğrenilebilir. Bu yöntem kullanıldığı takdirde saç derisi incelenir ve görüntülenir. Bu yöntem kullanılarak dökülmenin olduğu bölgeler incelenmektedir.
Bazı noktalar bulunuyor ise eğer Doktor İstersen bu alanda bazı biyopsi yöntemleri de gerçekleşmektedir. Bay ve bayanlar da meydana gelen bu durumlar sonucunda uygun bir tedavi yöntemi hazırlanır. Bu planlama ile birlikte hastaya uygun bir tedavi planı gerçekleştirilir. Böylece kısa sürede hasta iyileşmesi söz konusu olabilir.
Alopesi Tedavisi
Alopesi tedavisi uzman doktorlar tarafından en iyi şekilde sunulur. Mevcut tedavi üzerinde yaş, sağlık durumu ve ilaçlar gibi birçok faktör etkili olmaktadır. Günümüzde bazı alopesi durumlarının tedavisi yoktur. Bu tür durumlarda tedavi olmadan kendiliğinden geçmesi olasıdır. Yaşanan alopesi durumunun birden çok türü bulunur. Bu türlere göre ise tedavi yöntemlerinde değişiklik görülebilir.
Bunun beraberinde günümüzde alopesiye dair çözüm odaklı araştırma gerçekleşiyor. Günümüzde aktif olarak ilaçlar enjeksiyonlar, saç ekimi, cilt kaldırma ve saç için uygulanan vitaminler gibi çözümler tercih ediliyor. Bu sorunu yaşayan kişiler piyasada bulunan tedavi vaat eden ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktoru ile iletişime geçerek kendi cilt yapısına uygun tedavi yöntemleri tercih etmelidir. Aksi takdirde cildinde istenmeyen daha ileri durumlar yaşanabilir. Bu konuda mutlaka doktor tavsiyesi gereklidir.