Altın Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

 Altın Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Altın çilek yetiştiriciliği yapan kişiler bu meyvenin oldukça verimli olduğunu görürler. Bu meyvenin bir kökü senede ortama 2 buçuk ile 3 kilogram arasında meyve verir. Bir dönüm altın çilek arsasına sahip olan kişi, sene ortama 4 ton altın çilek üretebilir. Eğer bahçenin bakımı iyi bir şekilde sağlanır ise bu miktar 5 tona kadar artabilir. Toprağa hayvan gübresi uygulanır ise daha fazla verim görülebilir. Altın çilek yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin kimyasal gübrelerden uzak durması gereklidir. Kimyasal gübreler bu meyvenin verimliliğini azaltacaktır. Bu meyvenin üretimini yapmak için öncelikle tohumunu temin etmek gereklidir. Tohumundan elde edilen fideler toprağa dikilir ve bakılır.

Altın çilek yetiştiriciliği yapmak için kişilerin fideleri nasıl diktiği oldukça önemlidir. Tohum ortalama 20 derece sıcaklığa sahip iken dikim sağlanmalıdır. Bu tohumdan daha fazla verim elde edilmesi için derine dikilmemesi gereklidir. Yaklaşık 1 santim derinliğe dikilen tohumlardan oldukça fazla verim elde edilmektedir. Belirtilen koşullara uygun tohumlar ekildiğinde ortalama 1 buçuk ile 2 ay arasında fide haline gelecektir. Bu süreç içerisinde fide toprakla buluşturulabilir. Toprağa ekilecek olan fidenin 50 ile 100 santim arasında olması şarttır. Altın çilek yetiştiriciliğinde doğal gübre kullanmak oldukça önemlidir. Azot ya da kimyasal içeren gübreler fidenin verimliliğini azaltacaktır ve daha az meyve elde edilecektir.

 Altın Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Altın Çilek Fiyatı

Altın çilek fiyatı yüksek olması sebebi ile oldukça ilgi çeken bir meyvedir. Kişiler bu meyvenin yetiştiriciliğini yaparak daha fazla kazanç elde etmeyi amaçlarlar. Kilosu 150 TL olarak satılan meyve, genel olarak 100 ile 200 gramlık paketlerle raflarda yerini alır. 200 gram olarak satılan bir pakette 26 ile 28 arasında altın çilek yer alır. Bu meyveyi döneminde bulmak mümkündür. Hasat zamanı dışında bu meyveye rastlama ihtimali oldukça azdır. Genel olarak Şubat ayı bitimine doğru raflarda yerini alır ve Haziran ayı bitimine kadar raflarda görülür. Sağlık açısından faydaları nedeni ile birçok kişi tarafından tercih edilen bir meyvedir.

Altın Çilek Faydaları

Altın çilek faydaları ile kişilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmesine imkan tanıyor. Vücudu yenileme özelliği bulunan bu meyve, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen kişilerin özel tercihi olarak yer alıyor. Altın çileğin içerisinde yer alan karoten maddesi havuç ile ortaktır. Bu madde kişinin göz sağlığını güçlendirir ve daha iyi görmesine yardımcı olur. Göz ameliyatı olan ya da göz hastalığı bulunan kişiler tedavilerinde tüketebilirler. Katarakt gibi yaygın olarak görülen hastalığın meydana gelmesini engeller. Günümüzde kişiler teknolojik aletlerle oldukça fazla zaman geçirmektedir. Gözleri mavi ışınların verdiği zararlardan korumaya yardımcı olur.

Vücutta bulunan iltihapların yayılmasını engeller. Eğer ciltte ya da idrar yolunda iltihap gözlemlenir ise tedavi amaçlı tüketilebilir. Altın çilek faydaları cildin tamamen iltihaptan arınmasına yardımcı olur Bu nedenle kişiler bu meyvenin özünü içerdiği kremler kullanabilirler. Meyvenin içerisinde E, C, B ve A vitaminleri yer alır. Bu vitaminler saçları güçlendirir ve köklerin beslenmesini sağlar. Parlak ve güçlü görünen saçlar için tercih edilebilir. Özellikle kuru saç yapısına sahip kişiler için oldukça faydalıdır. Demir eksikliği ve kansızlık sorunu ile karşılaşan kişiler altın çilek tüketebilirler. Bu meyve vücuttaki oranların her zaman belirli bir dengede kalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bağışıklık sistemi güçsüz olan kişiler, doğal antibiyotik olarak tercih edebilirler. Kış günlerinde soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir