Ankara Altındağ’da neler yaşandı?

featured

Ankara’nın Altındağ ilçesinin Battalgazi mahallesinde Salı akşamı Suriyeli mülteci bir grup ile Türk gençleri arasında çıkan kavga sonucu yaralanan Emirhan Yalçın’ın hastanede hayatını kaybetmesinin ardından Çarşamba akşamı gerginlik tırmandı ve mahallede yaşayan Türk vatandaşları sokağa döküldü.

Türk vatandaşlarının düzenlediği yürüyüşün ardından iki mahallede yaşayan Suriyelilerin evleri ve dükkanları hedef alındı.

Yaklaşık 50 bin nüfuslu Battalgazi Mahallesi’nde en az 10 bin Suriyeli olduğu tahmin ediliyor.

Yüzlerce polis tarafından etrafı çevrilmiş ve tüm dükkanları kapatılmış mahallede ciddi bir gerginlik hissediliyor.

Yürüyüş sırasında polis sık sık, “Ülkemizde arzulanan provokasyon ortamına müsaade etmeyelim. Sizleri provoke edebilecek tanımadığınız kişilerin sözlerine itibar etmeyiniz” anonsları yaptı.

Ankara Valiliği yaptığı açıklamada, olayların sona erdiğini duyurdu.

Olayların yaşandığı mahallede yurttaşlarla röportaj yapan BBC Türkçe’den Funda Öztürk’ün haberi şu şekilde:

‘Suriyelileri artık burada istemiyoruz’

Artık Suriyelilerle yaşamak istemediğini öfkeli bir biçimde dile getirenlerin sayısı ise azımsanamayacak kadar çok.

Ölen Emirhan Yalçın’ın bir kadın kuzeni, “Ben Emirhan’la birlikte büyüdüm. Suriyelileri artık burada istemiyoruz. Onlar gönderemezse biz göndereceğiz. Bizim binamızda da Suriyeliler yaşıyor ama biz artık onları bile istemiyoruz” diyor.

Mahalleden gelen görüntülerde Suriyelilere ait olduğu ileri sürülen bazı dükkanlar ve araçların tahrip edildiği görüldü.

Sokaklarda ateş yakılırken kimi araçlar devrildi.

Ankara Valiliğinden açıklama

Ankara Valiliği, Twitter’da yaptığı paylaşımda halkı provakatif haber ve paylaşımlara itibar etmemeleri yönünde uyardı.

Olaylarda kundaklama sonucu araç ya da bina yangını meydana gelmediğini duyuran Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ise yaptığı yazılı açıklamada, “Bu tür provakatif maksatlı paylaşım ve görüntü yayınlayanlarla ilgili adli işlemler başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan açıklama

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise akşam saatlerinde yaptığı Twitter paylaşımında, “Biz bu sığınmacı sorununu çözeceğiz; ve tabii ki bunu aklıselim ile yapacağız. Davul zurna ile uğurlayacağız misafirlerimizi. Lütfen sakin olun ve bize güvenin” diye yazdı.

Mahalleliler konuştu

BBC Türkçe’ye konuşan mahalleliler, Suriyelilerle aralarında yaşanan sorunların özellikle son yıllarda arttığını ve artık Battalgazi Mahallesi’nde göçmen istemediklerini ifade ediyor.

‘Esnaf nüfusunu Suriyeliler oluşturmaya başladı’

Mahalle sakini Suriyeliler ise evlerine çekilmiş halde, yaşanan gerilimin bitmesini bekliyor.

Mahalledeki az sayıda Türk dükkan sahiplerinden biri olduğunu ifade eden Aydın, “7-8 senedir komşuluk yaptığım Suriyeliler var. İçlerinde çok iyi olanlar olduğu gibi çok kötü olanlar da var ama Suriyeliler geldikten sonra buradaki esnaf nüfusunu Suriyeliler oluşturmaya başladı” diyor.

‘Ölen benim kızım olabilirdi’

18 yaşındaki kızının dün gece olay yerinde olduğunu söyleyen Dursun, kızının ‘kıl payı’ kurtulduğunu ama bundan sonrası için endişeli olduğunu ifade ediyor:

“Benim kızım ölen çocuğun çok samimi arkadaşı. Dün gece olay olmadan yarım saat önce yanlarından ayrılmış. Dün gece ölen benim kızım da olabilirdi. Kızım milli jimnastikçi, evde hüngür hüngür ağlıyor, bugün antrenmana gidemedi.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir