APU Sistemi Nedir?

featured

APU sistemi günümüzde GPU ve CPU”nun işlevini eşdeğer olarak yürüten işlemciler için kullanılıyor. APU sisteminin Türkçe karşılığı “Hızlandırılmış İşlem Birimi” anlamına geliyor. APU bir işlemci türü olarak piyasada yerini alıyor. İşlemci ve ekran kartı aygıtının bir arada çalıştığı sistem olarak bilinir. Ayrıca bütün bu işlemleri AMD sisteminin Ryzen ürünlerinde sunduğu yeni işlemciler sağlamaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus her Ryzen ürününün APU sistemi özelliğine sahip olmadığıdır. Dolayısıyla işlemci satın almadan önce kişilerin bu hususa mutlaka dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi durumda birçok problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. APU sisteminin birçok avantajı olduğu gibi aynı zamanda birçok dezavantajı da bulunuyor!

APU Avantajları Nelerdir?

APU kullanmanın birçok sistematik avantajları bulunuyor. Sıfırdan PC kuracak olan kişilere maliyetsiz bir işlem avantajı sunar. Böylelikle ekonomik açıdan kişilere maliyetsiz bir kurulum avantajı sağlar. Günümüzde döviz kurundaki artışlardan ötürü ekran kartlarının fiyatları ciddi boyutlarda yükselmiş durumdadır. APU işte tam bu noktada devreye giriyor. Maliyetli bir ekran kartı alımının önüne geçmesiyle kişiler tarafından en çok tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor.

APU sistemi aynı zamanda dahili ekran kartlarına göre son derece güçlüdür. Dahili ekran kartlarının olanak sağlama birçok farklı işlemi yerine getirebiliyor. Böylelikle ayrıcalıklı bir hizmet deneyimini kullanıcılarına sunmayı başarıyor. Ayrıca APU piyasadaki diğer sistemlere göre rekabetçi bir sisteme sahiptir.

APU Dezavantajları Nelerdir?

APU sisteminin birçok avantajı olduğu gibi aynı zamanda birçok dezavantajı da bulunuyor. En önemli dezavantajlarından birisi de işlemcinin normal bulunması gereken fiyat aralığını yükseltiyor olmasıdır. Böylelikle işlemci aygıtı daha pahalıya alınmış olunuyor. Ekstra özelliğe sahip olan bu işlemcilerin ekstra özellikleri olduğu için normal işlemcilere oranla fiyatı daha pahalı olabiliyor. İşlemciyle ekran kartı RAM”i arasında ciddi bir ilişki söz konusudur.

APU sistemi kullandığınızda bilgisayarınız dolayısıyla daha RAM harcar. Böylelikle bilgisayarınızda uygulamalarınızı kullanmaya çalışırken kasma, donma problemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz APU aynı zamanda çok çabuk yorulan bir sistem özelliğine sahiptir. İşlemcinizin ciddi düzeyde yorulmasıyla beraber APU işlemcisinin kullanım ömrü kısa oluyor.

APU Sistemi Performansı Nasıldır?

APU işlemci almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de APU sisteminin performans gücü nasıldır? Sorusu oluyor. Bu soru sık sık gündeme geliyor. Bilgisayarda en çok oynanan oyunlar arasında yer alan PUBG ve CS GO gibi oyunlar bu işlemciyle beraber 100 ile 110 FPS alıyor.720P düzeydeki oyunları daha rahat bir şekilde oynayabilme avantajını sizlere sunuyor. Ancak genel olarak incelendiğinde oyun oynamak için pek de tavsiye edilen bir işlemci değildir.

Bunun en önemlisi kullanım ömrü de oldukça fazla kısadır. Çok fazla güç harcadığı için kısa bir süre içerisinde arızalanmalar meydana gelebilmektedir. Bu durumda kişileri maddi açıdan daha olumsuz durumlara düşürmektedir. Fiyat performans ürünü olma özelliğine sahip değildir. Her ne kadar fiyatı düşük olsa da performans açısından pek de verimli bir işlemci değildir.

APU Sistemi Fiyatları Ne Kadar?

APU sistemi özellikle günümüzde cüzi fiyat aralığında bilgisayar kurmak isteyen kişiler için muhteşem bir üründür. Normal ekran kartı ve işlemcilere oranla piyasadaki fiyatı daha düşük düzeydedir. Döviz kurunda yaşanan olumsuz gelişmeler özellikle dolarda yaşanan yükseliş ekran kartı ve işlemcilerin fiyatlarının artmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla günümüzde kişiler döviz kurunda yaşanan olumsuzluklardan ötürü APU sistemine yönelmiş durumdadır. Net bir fiyat bilgisi bulunmasa fiyatların normal işlemcilere ve ekran kartlarına göre daha cüzi fiyat aralığında olduğu biliniyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir